x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chef de impaciuire

Chef de impaciuire

03 Noi 2004   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA ANDRONESCU

Click pentru a mari imaginea
Un pahar curat indulceste intotdeauna soacra
Sunt in toane bune. M-am hotarat sa-mi iau si eu cateva zile de vacanta, sa nu mai caut mereu nod in papura si sa-i las pe toti cu ale lor. O sa vedeti ca pot sa fiu o soacra model. Si daca tot mi-am luat vacanta am zis sa mai trec si eu pe la copii (de data asta cu ganduri de impaciuire) si doar nu poti sa te duci cu mana goala.

Am pregatit niste conserve de toamna, un cozonacel (ca nora-mea habar n-are sa faca) si, ca sa vada ca ma duc cu ganduri pasnice, am zis sa-i duc si un ghiveci c-o muscata (ca ea n-ar fi avut nici o floare daca nu i-as mai fi dus eu una cand au implinit un an de casnicie). Dar vorba ceea: "Socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ". Inca de cum mi-a deschis usa mi-am dat seama ca vizita mea nu era deloc asteptata. Bag seama ca alta data, cand o anuntam ca vin, facea eforturi sa fie ordine in casa (ceea ce numeste ea ordine) si mancare pe masa.

Acum am luat-o ca din oala, de mi-a trecut si cheful de impaciuire si tot. Pai cum sa nu te infurii cand vezi cum nora ta lasa floarea pe care tu i-ai daruit-o la un an de casnicie sa se usuce acolo in ghiveci! Si eu care-i mai adusesem una. Las’ ca, mai bine, i le iau inapoi pe-amandoua. Pe urma vrea sa-mi ofere ceva de mancare si ce credeti ca-mi da? Niste paine cu branza si salam. Auzi! Sa n-aiba ea in casa nimic gatit! Sa vezi cum bate vantul prin frigider! Nu gasesti o oala cu mancare nici de-ai cauta-o cu lumanarea. Pai, in atare conditii, cum sa nu te superi? Cum sa-ti mai pastrezi calmul? Si casa vraiste. Va vine sa credeti asa ceva? Am vazut chiar si o panza de paianjen intr-un colt.

Toate planurile mele de vacanta (vacanta din toate punctele de vedere) s-au dus de rapa si mi-am dat seama ca asta e soarta mea: sa dau sfaturi (e un fel de-a spune). Si-uite asa am pus-o pe nora-mea, vrei nu vrei, la munca (sub directa mea supraveghere, bineinteles), de-a mai scos si ea casa aia la lumina (panza de paianjen era sa n-o vada). Pe urma am chemat-o la bucatarie (cu frumosul, altfel cum?!) si am facut repede o ciorbica si-o tocanita, ca sa aiba ce sa-i dea sotului de mancare, nu? Slava Domnului ca exist! Altfel, ce s-ar mai face nurorile?

POVETE

CULOARE. Galbenusurile pentru cozonac se freaca cu sare cu 3-4 ore inainte pentru a colora mai bine aluatul.

ALUAT. Cand intindeti aluatul dospit, dupa ce l-ati framantat, nu trebuie sa mai presarati faina pe planseta, ci numai sa ungeti bine cu ulei atat planseta, cat si sucitorul.

TEHNICA. Daca nu puteti scoate cozonacul din forma, acoperiti-l o data sau de doua ori cu un servet umed ori tineti forma deasupra aburului.

PUFOS. Cozonacul se mentine proaspat daca il tineti intr-o cutie inchisa de tabla, in care puneti un mar taiat in doua.

SERVIRE. Nu taiati cozonacul inainte de a se raci.
×