x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chef Paul Siserman recomandă kimchi de castravete

Chef Paul Siserman recomandă kimchi de castravete

15 Ian 2017   •   18:43
Chef Paul Siserman recomandă kimchi de castravete
Sursa foto: Daniel Barnuti

Poate că unii dintre voi, mai ales cei pasionați de bucătăriile asiatice, sunteți familiari cu kimchi.  Ei bine, pentru cei care nu știu despre ce vorbim, Kimchi este un preparat tradițional corean realizat din amestecul de legume și alte ingrediente (chiar și carne în unele rețete). Există peste 100 de tipuri, iar printre cele mai cunoscute sunt kkakduki (ridiche iute), oi sobagi (castravete), bossam (rulouri de kimchi) și chonggak (ridiche tânără). Kimchi înseamnă și un procedeu de fermentare a legumelor, asemănător cu procesul de murare de la noi.

Coreenii consumă mai multe tipuri de kimchi, în funcție de anotimpuri. De exemplu, pa kimchi (ceapa verde) - primăvara, oi sobagi (castravete) - vara, varza napa - toamna și dongchimi (kimchi de ridiche de apă) - iarna. Fiecare regiune din Coreea are propria versiune de kimchi – în capitala mâncării, Jeonju, kimchi tinde să aibă arome mai puternice datorită folosirii din abundență a sosului de pește și a fructelor de mare. Bossam kimchi se folosește, de obicei, în ocazii speciale, pe când kimchi de varză napa se poate găsi la fiecare cină zilnică.

Dacă ne uităm în istorie, descoperim faptul că Kimchi a fost inventat ca urmare a lipsei unor metode de congelare, mai exact a frigiderelor. În secolul al XII-lea, coreenei au dezvoltat un sistem de sărare și fermentare a legumelor pentru perioada de iarnă. În fiecare toamnă, familiile se aduneau laolaltă pentru a face kimjang, un ritual comun de preparare a kimchi. Fiecare familie contribuia cu ingrediente și ajuta la elaboratul proces de sărare, tăiere, mixare și pregătire a kimchi, astfel încât să aibă legume proaspete pe timpul întregii ierni. Rădăcinile kimchi datează în secolul al VII-lea Î.H., dar abia în secolul al XVIII-lea era noastră și-a aflat semnătura pe care o știm azi. Spre exemplu, ardeiul roșu a ajuns în Coreea abia după invazia japoneză din 1592, fiind folosit 200 de ani mai târziu.

Ceea ce mulți nu știu este că pentru Coreea kimchi are o importanță aparte. Atât de mare, încât a fost trimis și în spațiu. În momentul în care Coreea de Sud a pregătit prima misiune spațială în 2008, kimchi a fost inclus în plan. Oamenii de știință au fost interesați să afle dacă bacteria din kimchi va reacționa la radiațiile și razele cosmice din spațiu. Astfel, guvernul corean a cheltuit milioane pentru a reduce nivelul bacterian și de miros cu aproximativ 50 de procente. Rezultatul? Cercetătatorii au descoperit noi adevăruri despre cum pot încetini procesul de fermentare. Iar ca prim efect pozitiv, aceste descoperiri au permis exportul kimchi în întreaga lume.

Așadar, haideți să descoperim și noi o rețeta de oi sobagi sau kimchi de castravete.

Ingrediente:

Castraveți (2 bucăți)      

Fulgi de ardei iute (10 gr.)

Ulei de susan (20ml.)

Ceapă verde (4-6 bucăți)

Ceapă alba (1 bucată)

Usturoi (3-4 căței)

Ghimbir (5-10 gr.)

Sare

Zahăr (1 linguriță)

Mod de preparare:

Se taie castraveții în bucăți de cca. 5-8 cm. lungime, apoi se crapă în 4 și amestecă împreună cu sarea. Se lasă deoparte cam două ore.

Se taie ceapa verde, se rad usturoiul și ghimbirul.

Se amestecă toate ingredientele și se pun într-un container închis ermetic (un borcan sau o caserolă). Se lasă la temperatura camerei peste noapte. Se păstrează în frigider.

Kimchi de castraveți poate fi un side dish, dar și o masă principal vegetariană.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

www.paulsiserman.ro

×
Subiecte în articol: kimchi de castravete