x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ciorba de burta

0
Autor: Veronica Bectas 17 Ian 2007 - 00:00
Ciorba de burta

Bunica zicea: "Pentru ciorba de burta ai nevoie de linistea sufleteasca si de talentul ce-ti trebuie si la cozonac. Ea starneste si imbata simturile"

Povestiri din bucatarie

Bunica zicea: "Pentru ciorba de burta ai nevoie de linistea sufleteasca si de talentul ce-ti trebuie si la cozonac. Ea starneste si imbata simturile"

Pentru a iesi din monotonie, trebuie sa fac din cand in cand un preparat deosebit, chiar daca acesta este mai greu de gatit, adica necesita un timp mai lung de preparare. Dar satisfactia este pe masura.

Cum o preparam? Am sa fac ciorba de burta! Am cumparat doua kilograme de burta, gata curatata, de la magazin si... un os mare de vita, spart in doua, ca sa-i dea gust bun "sita". Le-am spalat, am portionat in bucatele burta si le-am pus la fiert cu osul, boabele de piper si o foaie de dafin intr-o oala de 10 litri. Cand a inceput sa clocoteasca, am potrivit focul si am scos spuma. Dupa o ora am controlat daca s-a fiert burta, am scos maduva de la os, am pus o lingura de delikat, am adaugat un litru de apa fierbinte si am mai lasat-o sa fiarba. A mai fiert inca trei sferturi de ora. Am scos bucatile de os si de burta, apoi am lasat lichidul sa se limpezeasca si sa se racoreasca pentru o jumatate de ora. Am pus un castron cu zeama, separat, la racit. Am asezat bucatile de burta in alta oala de opt litri si am strecurat cu grija zeama peste ele. Am amestecat si dres de sare. La o oala in care ai aproape sapte litri de ciorba, pui amestecul miraculos intr-un castron, bati bine patru oua peste care torni, cate putin, un borcan de 800 g smantana groasa, pana cand se omogenizeaza bine. Cu un polonic am luat din zeama racorita, din castronul pus deoparte si le-am amestecat. Sosul obtinut si restul de zeama racita le-am turnat, amestecand mereu, in oala mare. Am strivit cu furculita trei catei de usturoi, i-am pus in strecuratoare si am turnat peste ei, in oala, o jumatate de pahar cu otet. Am potrivit de sare. Ei bine, daca-mi place, e buna, daca nu, mai adaug sare sau otet! Ah, ce divin miroase!

Cum o mancam? Daaa, acum e ora la care vin acasa barbatii familiei cu foamea in gat cat haul "Marianelor"! Dau fuga si pun masa, de data asta pentru cinci barbati, ca... s-au anuntat ceva prieteni. Nici n-am terminat de pus farfuriile si sarea, ca au si intrat. Trei cat muntii, ai mei, si prietenii, doi... pirpirii, bietii de ei! Dupa spalat si alte alea, au navalit in sufragerie. Musinau mirosul imbietor, dar se tineau tare. Am dat un rand de tuici (tuica ce face margele, de la Tanta) in paharute mici, doar de-o gura, numai cat sa le gadile gatlejul si sa-i starneasca la stomac... I-am auzit plescaind. Am pus pe masa painea, un castronel cu otet ca sa-i imboldeasca la miros, unul mititel cu ardei iute uscat, zdrobit in solzisori sangerii si unul cu ceva smantana, pentru cei mai dulcegi. Ochii lunecau nelinistiti de la un castronel la altul si buzele ba se strangeau, ba se largeau in zambete.

Am adus fara sa astept indemnuri o strachina mare, plina cu ciorba alba, laptoasa, aburinda. Si am dat repede inca un rand de tuici, ca sa le abat elanul de la strachina. Aburii albiciosi le gadilau narile cu mirosurile amestecate. Bucatelele fildesii de burta se iteau in mijlocul strachinii si solzisorii de ardei, pe care i-am pus dupa ce am umplut-o, scanteiau sangerii deasupra, facand stomacurile sa salte zglobii. Hai, luati!, i-am indemnat si-am bagat in functiune polonicul, umpland pe rand farfuriile cascate a mare pofta. S-a auzit un rasuflat usurat. Aburii umbreau mustatile si obrajii tinerei. Preocupati, hapaiau de zor, de parca era ultimul lucru pe care trebuia sa-l faca. Hm, acum nici nu ma astept sa aud ceva, dar, lasa, ca... vine el al doilea rand... Vi se inmoaie voua spinarile, acum incordate ca la arcasi! Si a venit! Farfuriile s-au golit rapid si unii ochi s-au indreptat catre mine! Spinarile s-au mai inmuiat, obrajii s-au inrosit si au aparut chiar zambete.

Au dat de gust Eeee, mai vreti?! Treaba voastra! Si le-am mai pus un rand. Da, abia acum i-au aflat gustul! Acum striveau lichidul de cerul gurii si limba dadea de simturi precum degustatorul de vinuri rare. Acum ii descopereau dulceata si grosimea smantanii, intepatura si mirosul usor al otetului, ciupitura ardeiului, lunecusul oului, damful fin al dafinului si... da, mai era ceva ce le era greu de inteles... Da, talentul lui Burdoi, pe care numai mie mi l-a lasat! Oare sa fie ceva... usturoi? Parca..., dar e prea fin, prea putin, prea... Una peste alta, bucatelele de burta, bine fierte si scaldate in zeama laptoasa cu miros unic, i-au pus la cale de-au terminat ditamai strachinoiul. Acum, mai domoliti, s-or uita mai cu atentie si la snitelul cu cartofi fierti, opariti cu unt sfaraitor, inverziti de patrunjel si aromati acrisor de gogosari rosii, scanteietori si grosi in carne. Si... de nu le-o place, maine mama... alta face!

Sfaturi
Pentru ciorba de burta nu-ti trebuie decat burta, un os de vita cu sita, smantana, otet, sare si ou. Totul este dupa cantitatea de ciorba pe care vrei s-o faci. Adaptezi din mers, dupa gustul tau! Asa cum iti place, asa e buna! Daca vrei, ii pui usturoi, mai mult otet, ardei iute. Multi amatori de ciorba de burta prefera muraturi.

Ardeiul iute
Este un alt condiment despre care se stie inca din vechime. El a fost si este folosit in diferite moduri, de la forma naturala pana la cei murati, uscati si sfaramati, transformati in pudra si in celebra pasta de ardei iuti. Este o planta ce se cultiva usor. Pentru a-l avea oricand, multi iubitori de ardei iute il cultiva in ghivece, unii facand o pasiune pentru diversitatea aspectului acestei plante.

Usturoiul
Usturoiul este un condiment des uzitat in preparatele culinare. Este folosit inca din cele mai vechi timpuri in alimentatie si se cultiva aproape pe toate continentele. Are proprietati terapeutice spectaculoase in diferite tratamente ale unor boli parazitare. Se foloseste curatat, intreg, zdrobit, sub forma de creme, in amestecuri, murat sau ca atare. Verde, usturoiul da savoare salatelor de primavara.
Citeşte mai multe despre:   ciorbă,   burta

 



Mai multe titluri din categorie

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...
Serviciul de email marketing furnizat de