x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciorba de potroace, zama petrecăreților: un miracol al bucătăriei balcanice, ideal pentru mahmureală

Ciorba de potroace, zama petrecăreților: un miracol al bucătăriei balcanice, ideal pentru mahmureală

de Andreea Tiron    |    02 Mai 2023   •   09:25
Ciorba de potroace, zama petrecăreților: un miracol al bucătăriei balcanice, ideal pentru mahmureală
Sursa foto: Cumvaplace.ro

Schimbarea ritmului, mâncarea uneori prea multă, alteori doar mai săţioasă, băuturile alcoolice, toate acestea tind să ne obosească mai tare decât am dori. Dar pe lângă somn, ne mai poate ajuta ceva: ciorba de potroace, un miracol al bucătăriei balcanice.

Potroacă de sărată, aţi putea spune. Şi totuşi nu este chiar aşa, deşi vorbim despre o sărătură, în sine. Dar ciorba e sărată nu pentru că am adăugat noi o sare magică ce se potriveşte cu starea de după petrecere, ci pentru că este acrită şi, implicit sărată, cu zeamă de varză murată. Şi dacă tot am amintit de murături, să ştiţi că toate au un rol important pentru organism, fiecare în felul lor- şi varza şi hreanul şi zerul.

Cum spuneam, ciorba noastră de potroace nu este o ciorbă de varză, dar este acrită cu zeamă de varză, de unde şi efectul terapeutic. Şi numele, de altfel, tot de aici i se trage, pentru că “potroace” chiar înseamnă “sărătură” şi provine de la modul în care este murată varza.

În timpul fermentației se produce o cantitate mare de colină (face parte din grupul de vitamine B), care joacă un rol important în metabolismul grăsimilor și, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de grăsime din sânge.

Varza murată nu apare deloc din întâmplare în rețetele cu carne de porc tocată, fie că sunt sarmale, fie varză a la Cluj (rețeta se poate pregăti și cu varză dulce). Datorită antioxidanților și fibrelor, ajută la digestia mâncărurilor grele și a cărnii roșii, fiind un mare ajutor în lupta cu tranzitul intestinal și cu kilogramele în plus. De asemenea, în varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase”, care reglează flora intestinală. În plus, zeama de varză murată consumată pe stomacul gol ne ajută și după o petrecere de pomină, în care alcoolul a curs mai mult decât am prevăzut și ne-am trezit mahmuri.

Bacteriile prezente în varza murată ajută la hrănirea bacteriilor bune în intestin, pentru a îmbunătăţi sănătatea digestivă. Probioticele ajută la combaterea inflamaţiei, curăţă corpul de toxine şi reduc cantitatea de bacterii dăunătoare din intestin. Astfel, varza murată are capacitatea de a reduce problemele digestive, inclusiv sindromul intestinului iritabil, diareea, balonarea şi constipaţia.

Şi acum ajungem din nou la ciorba noastră de potroace care este, de fapt, o ciorbă de pasăre (găină sau curcan, nu este chiar atât de important), important este însă că se folosesc aici ”tacâmurile”, adică ghearele, gâtul, vârful aripilor, capul, măruntaie şi spatele dacă ne-a rămas… oasele conţin suficientă gelatină pentru a putea prepara răcituri din ele, aşadar pentru ciorbă sunt ideale, chiar şi cele de pasăre. Reţeta încercată şi preferată de noi este aceasta

Pentru că este o ciorbă, folosim zarzavaturile potrivite, ceapă, morcovi, albitură, la care adăugăm ardei roşu şi, tot pentru culoare, la final bulion sau suc de roşii. Se potriveşte foarte bine orezul cu această ciorbă, pentru că şi el un rol terapeutic atunci când stomacul nostru este prea obosit. Orezul alb este ușor de digerat, sărac în fibre și, atunci când este gătit și servit corect, este puțin probabil să provoace tulburări gastrice. Poate fi de ajutor şi celor care suferă de arsuri la stomac sau greață, iar momentul de după mese îmbelşugate şi uneori abuz de alcool poate fi numai bun pentru o porţie de orez fiert, în combinaţie cu supa de pasăre şi acrită cu zeama de varză. În plus, orezul este una dintre cerealele sigure şi pentru cei care au intoleranţă la gluten, aşadar ciorba de potroace are o arie foarte largă de folosire.

Ciorba de potroace, iubită teribil de Radu Anton Roman, povestitorul gastronomiei tradiţionale româneşti,  este dreasă cu gălbenuş şi cu smântână, de lângă care nu lipsesc nici leuşteanul şi nici ardeiul iute. Dar probabil că acestea le-am putea numi influenţe locale, pentru că aproape nicio ciorbă ardelenească nu este fără smântână, dar asta nu înseamnă că sudul ţării are aceleaşi preferinţe culinare. De altfel am găsit câteva variante ale acestei reţete unde acreala ciorbei provenea de la borş, dar despre proprietăţile acestuia o să povestim în alt articol, cât de curând.

Ciorba de potroace şi-a dovedit atât de bine utilitatea, încât a devenit nelipsită de la nunţile românilor, mai ales pe la sate unde petrecerea încă durează trei zile şi trei nopţi ca în poveşti. Şi, cum altfel, ciorba de potroace este totdeauna în meniul de a doua zi, pentru “a ne drege”. Așadar să-i dăm o şansă şi de sărbători, cu siguranţă nu vom regreta, pentru că avem nevoie de rehidratare şi de temperare a eventualelor probleme stomacale. 

Potrivit cumvaplace.ro, despre ciorba de potroace putem spune că este un preparat cu adevărat tradițional românesc. Nu știm să mai existe ceva asemănător prin alte zări. De regulă, se pregătește din carne și organe de pasăre – pui, găină, cocoș, rață, gâscă, curcan.
I se mai spune și ciorba petrecăreţilor, mai ales după mese îmbelșugate ori după nopți de petrecere. Și pe cât e de de simplu de pregătit, pe atât e de gustoasă. Vedeți rețeta video pentru ciorbă de portoace!

Cum o preparăm?

INGREDIENTE

  • 700 g tacâm de curcan

  • 1 aripă de curcan

  • 3 pipote de curcan

  • 3 morcovi

  • 1 pătrunjel rădăcină

  • 1 păstârnac

  • 1⁄2 țelină potrivită

  • 1 ardei gras roșu

  • 2 cepe

  • 4 linguri de orez

  • 1 cutie de roșii tocate in suc propriu

  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui

  • 1,5 l zeamă de varză

  • Pătrunjel verde

  • Frunze de țelină

  • Sare

CUM SĂ FACEȚI

  • Puneți toate cărnurile într-un vas cu apă rece (am pus aproximativ 4l) și ceva sare. Aduceți la temperatura de fierbere și luați spuma care se formează. Lăsați pe foc până puteți străpunge foarte ușor carnea. Noi am fiert-o aproximativ 90 de minute.
  • Între timp, tăiați mărunt cepele și ardeiul gras. Puneți-le deoparte.
  • Separat, tăiați cubulețe rădăcinoasele și căliți-le în uleiul încins. Nu mai mult de 3-4 minute, cât să se înmoaie puțin.
  • După ce carnea s-a fiert, scoateți toate bucățile într-un castron. Strecurați supa fierbinte și puneți din nou pe foc. Adăugați legumele călite și lăsați să fiarbă 15 minute.
  • În acest timp, curățați carnea de pe oase (noi am îndepărtat și pielea, voi procedați cum credeți de cuviință) și feliați pipotele..
  • Puneți în supa care fierbe și ceapa și ardeiul gras, apoi carnea curățată, orezul și lăsați să fiarbă încă 15 minute.
  • După ce orezul a fiert, adăugați roșiile cu tot cu suc și zeama de varză. Dacă oala nu este atât de încăpătoare, scoateți câteva polonice de supă într-un alt vas, cum am făcut și noi.
  • După ce a dat un clocot stingeți focul. Am pus verdețurile tocate fin doar în farfurie și am mâncat ciorba de potroace cu pâine țărănească, smântână și ardei iute.

REȚETĂ VIDEO

ciorba de potroace

×
Subiecte în articol: Ciorbă de potroace mahmureala reteta