GURMANDUL IN BUCATE
Prin natura lor, ciupercile te duc cu gandul la salbaticie, la increngaturile de tot felul care traiesc la umbra copacilor. Racoarea care se asterne inaintea unei ploi de vara, mireasma proaspata a padurii, toate iti vin in minte atunci cand aroma ciupercilor iti gadila papilele gustative. Dar tocmai aceasta frenezie ce excita mintea si simturile ii face pe bucatari sa inoveze, sa creeze noi si noi retete, atunci cand vine vorba de ciuperci. Combinatii de tot felul se nasc din aceasta dorinta, care poate fi simbolul sub care se dezvolta gastronomia moderna, dorinta de a imbina elemente salbatice cu ingrediente atat de rafinate.
INTERACTIUNE. Sunt fel de fel de ciuperci, dar pentru reteta pe care noi v-o propunem au fost alese unele obisnuite, sa le spunem. Niste simple ciuperci albe de cultura, ale caror arome vor interactiona cu miresmele ficatului de gasca si cu aburii coniacului. Nu putea sa lipseasca din acest peisaj elementul exotic, care sa aduca un plus de savoare preparatului.
Au fost alese smochinele proaspete, pentru ca pe langa gust au si un efect vizual foarte important, dat de combinatia de rosu-purpuriu si verde.
Citește pe Antena3.ro
SMOCHINELE
|
Smochinele aduc avantajele fructelor bogate in betacaroten (un element care stimuleaza imunitatea): pastrarea supletii pielii si asigurarea protectiei contra unor forme de cancer. Includ, de asemenea, fier - element indicat in combaterea anemiei. Potasiul continut in smochine mentine regenerarea celulara si o presiune normala a sangelui, in timp ce glucidele si fierul ne dau energia de care avem nevoie in fiecare zi.
|
AFINELE
|
Se recomanda ca afinele sa fie consumate proaspete, deoarece astfel isi pastreaza proprietatile nutritive. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E. Conservate, afinele se pot consuma sub forma de dulceata, gem, marmelada sau sirop. De asemenea, daca vreti sa va bucurati de gustul lor, le puteti usca, pentru ca iarna sa faceti ceai.
|
CIUPERCI PANE CU FICAT DE GASCA |
Ingrediente: doua ciuperci proaspete, 50 g ficat de gasca, o lingurita cu coniac, sare, piper zdrobit, o lingura cu pesmet, o lingura cu nuca de cocos, o lingura cu faina, un ou, o smochina, afine proaspete.
Preparare: Ciupercile se spala, apoi li se taie coditele. Ficatul de gasca se soteaza aproximativ o jumatate de minut, dupa care se scoate din tigaie, se sareaza si se pipereaza. Se adauga coniacul, iar ficatul trebuie amestecat cu acesta pana cand devine ca o pasta foarte fina. Oul se bate ca pentru omleta. Ciupercile, umplute cu compozitia preparata din ficat de gasca si coniac, se dau prin faina, prin ou si printr-un amestec format din pesmet si nuca de cocos. Uleiul se incinge la 170°C, apoi se pun ciuperile care se lasa cam un minut sa se prajeasca. Se scot si se feliaza. Se servesc cu sos de afine. Se pot decora cu smochine si afine proaspete.
|