x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciuperca fermecata

Ciuperca fermecata

de Cristina Andreea Catana    |    12 Oct 2005   •   00:00
Ciuperca fermecata
GURMANDUL IN BUCATE
Prin natura lor, ciupercile te duc cu gandul la salbaticie, la increngaturile de tot felul care traiesc la umbra copacilor. Racoarea care se asterne inaintea unei ploi de vara, mireasma proaspata a padurii, toate iti vin in minte atunci cand aroma ciupercilor iti gadila papilele gustative. Dar tocmai aceasta frenezie ce excita mintea si simturile ii face pe bucatari sa inoveze, sa creeze noi si noi retete, atunci cand vine vorba de ciuperci. Combinatii de tot felul se nasc din aceasta dorinta, care poate fi simbolul sub care se dezvolta gastronomia moderna, dorinta de a imbina elemente salbatice cu ingrediente atat de rafinate.

INTERACTIUNE. Sunt fel de fel de ciuperci, dar pentru reteta pe care noi v-o propunem au fost alese unele obisnuite, sa le spunem. Niste simple ciuperci albe de cultura, ale caror arome vor interactiona cu miresmele ficatului de gasca si cu aburii coniacului. Nu putea sa lipseasca din acest peisaj elementul exotic, care sa aduca un plus de savoare preparatului.

Au fost alese smochinele proaspete, pentru ca pe langa gust au si un efect vizual foarte important, dat de combinatia de rosu-purpuriu si verde.

Ideea pe care a fost conceput acest fel de mancare este dusa mai departe si completata de sosul de afine si de afinele proaspete, care au rolul de a sublinia opozitia dintre ingrediente, dar si perfecta lor imbinare, in ceea ce priveste gusturile.

Modalitatea de preparare a ciupercilor este si ea una mai deosebita. Faptul ca sunt prajite pane, dupa ce in prealabil au fost trecute prin ou, faina, pesmet si cocos sintetizeaza intregul "mecanism" care a stat la baza conceperii preparatului. Primele trei ingrediente, absolut comune pentru prepararea mancarurilor pane, sunt completate de nuca de cocos rasa, care nu face altceva decat sa dea mai mult gust si, de ce nu, sa faca preparatul mult mai interesant. Uitandu-te in farfurie te intrebi ce este acolo. O fi carne, or fi legume? E desert? E aperitiv? Si mai ales, te intrebi unde sunt ciupercile? Faptul ca ele sunt asezate la mijloc, dar nu se vad, le aduce de fapt in centrul atentiei. Ele reprezinta punctul de interes. Nici aroma ficatului de gasca, nici cea de pesmet, nici cea de nuca de cocos nu sunt cele care trezesc interesul. Ciupercile, atat de discrete, au aroma atat de puternic ancorata in acest aperitiv incat este greu sa le uiti gustul. Celelalte ingrediente au rostul de a completa lipsurile pe care ciupercile poate le au. Sporesc in intensitate efectul aromelor asupra simturilor si le dezvolta, ca pana la final sa le duca la extaz.

LOCURI. Va prezentam reteta cu speranta ca efectul pe care il va produce va fi unul similar unei ploi scurte de vara (in plina toamna). Dar nu despre o ploaie oarecare va vorbesc. Cerul din care sa cada stropii racoritori strajuieste o livada de smochini. Unde altundeva s-ar potrivi un astfel de preparat exotic, rafinat si salbatic in acelasi timp?

SMOCHINELE
Smochinele aduc avantajele fructelor bogate in betacaroten (un element care stimuleaza imunitatea): pastrarea supletii pielii si asigurarea protectiei contra unor forme de cancer. Includ, de asemenea, fier - element indicat in combaterea anemiei. Potasiul continut in smochine mentine regenerarea celulara si o presiune normala a sangelui, in timp ce glucidele si fierul ne dau energia de care avem nevoie in fiecare zi.

AFINELE
Se recomanda ca afinele sa fie consumate proaspete, deoarece astfel isi pastreaza proprietatile nutritive. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E. Conservate, afinele se pot consuma sub forma de dulceata, gem, marmelada sau sirop. De asemenea, daca vreti sa va bucurati de gustul lor, le puteti usca, pentru ca iarna sa faceti ceai.

CIUPERCI PANE CU FICAT DE GASCA

Ingrediente: doua ciuperci proaspete, 50 g ficat de gasca, o lingurita cu coniac, sare, piper zdrobit, o lingura cu pesmet, o lingura cu nuca de cocos, o lingura cu faina, un ou, o smochina, afine proaspete.

Preparare: Ciupercile se spala, apoi li se taie coditele. Ficatul de gasca se soteaza aproximativ o jumatate de minut, dupa care se scoate din tigaie, se sareaza si se pipereaza. Se adauga coniacul, iar ficatul trebuie amestecat cu acesta pana cand devine ca o pasta foarte fina. Oul se bate ca pentru omleta. Ciupercile, umplute cu compozitia preparata din ficat de gasca si coniac, se dau prin faina, prin ou si printr-un amestec format din pesmet si nuca de cocos. Uleiul se incinge la 170°C, apoi se pun ciuperile care se lasa cam un minut sa se prajeasca. Se scot si se feliaza. Se servesc cu sos de afine. Se pot decora cu smochine si afine proaspete.
×