x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Clatite flambate, cu inghetata

Clatite flambate, cu inghetata

22 Oct 2004   •   00:00

Nu e foarte usor sa gasesti desertul potrivit pentru o cina romantica. Nu-i asa? - si tu, si el ati vrea sa fie o seara de neuitat! Iar "dulcele" sa aduca un plus de rafinament si de emotie.

SIMONA LAZAR

ARTA SI PRECIZIE. Clatitele sunt un exercitiu de indemanare
Iata de ce voua, celor mereu indragostiti, va voi propune astazi un desert fascinant, spectaculos si contradictoriu ca orice iubire, fierbinte si rece, totodata: clatite cu inghetata, flambate in ultima clipa...

O sa ma iertati ca voi incepe un subiect atat de pasional prezentandu-va partea practica a "problemei". Respectiv: reteta. Pentru a pregati clatitele aveti nevoie de o ceasca de faina, doua oua, un pahar cu lapte, un praf de sare, doua lingurite de zahar, doua lingurite de unt si inca o lingura de unt topit, pentru a unge tigaia. Va recomand tigaile speciale pentru clatite, care pot fi gasite cu usurinta in comert, pentru ca veti avea garantia ca aluatul nu se va prinde si nu-l veti rupe incercand sa intoarceti foaia. Iata si "tehnica" prepararii (si din nou imi cer scuze pentru limbajul atat de sec pentru un subiect asa gingas!): Se pune intr-un castron faina, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga sarea, zaharul si laptele. Se bate totul cu o furculita ori un tel pana se desfac toate cocoloasele. Se adauga doua lingurite de unt topit, continuand sa amestecati. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani. Se lasa, ca orice aluat, sa se odihneasca, vreme de un ceas. Timp destul pentru ca faina sa se umfle. Sa se "ingrase", cum spunea cineva. Se pune apoi tigaia pe foc potrivit, sa se incalzeasca. Se unge cu unt si cu un polonic se pune in tigaie aluatul de clatite, dupa ce inainte ati mai invartit cu telul in el, sa se omogenizeze. In vreme ce turnati aluatul, rasuciti usor tigaia, pentru ca acesta sa se intinda uniform pe tot fundul vasului si sa aiba o forma perfecta. Cand incepe sa se rumeneasca, scuturati usor tigaia, pana simtiti clatita "jucand" si apoi cu un singur zvacnet al mainii o intoarceti pe partea cealalta. (Ei, operatiunea asta cere putin exercitiu, dar nu se poate sa nu reusiti pana la urma!) Puteti folosi insa si un cutit cu lama lata. Se fac pe rand toate clatitele, timp in care mai amestecati din cand in cand aluatul, ca sa nu se lase faina pe fundul vasului.

Si cand toate clatitele vor fi gata, nu mai aveti decat sa scoateti din frigider inghetata, sa puneti cat doriti pe mijlocul fiecarei clatite, sa le impaturiti cu mare grija, sa le puneti pe farfurie, farfuria pe masa si... sa stingeti lumina. Veti turna un paharel de coniac repede deasupra lor si cu un chibrit veti da foc alcoolului. O flacara scurta - fie ca pasiunea dragostei sa dureze mai mult! - si apoi va puteti "dedulci"...

×
Subiecte în articol: gastronomie