x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Clopotele Invierii

0
Autor: Tudor Cires 19 Apr 2006 - 00:00
Clopotele Invierii
POPASURI MONALALE
La manastirea Putna, de cinci secole si jumatate, monahii pun pe masa de Pasti oua rosii, cozonac, pasca, vin de Cotnari si multa dragoste

STEFAN CEL SFANT VEGHEAZA!


La Manastirea Putna, duminica. Mormantul lui Stefan cel Mare, vegheat de calugari. Lumea se roaga, corul invoca numele Domnului, candelabrele picura lumina sfanta. Sanctuarul funerar al Musatinilor degaja smerenie si mister liturgic. Cine pe cine vegheaza?… Despre credinta ortodoxa la vremea Postului cel Mare al Pastilor am fost daruit sa aflu mangaietoare vorbe de la parintele Andrei Ionesie. Staretul manastirii, parintele Melchisedec Velnic, randuise sa fie asa, precum un tata randuieste copiilor…

"In manastire avem ierarhia atentiei iubitoare" - incepe parintele Andrei dialogul. "Si in familie exista o ierarhie, dar nu pentru ca tata este acela care da cu pumnul si mama e cea care striga, ci pentru ca un copil va sti sa fie atent atat la jertfa tatei, cat si la dragostea mamei. Criteriile exterioare, in lume, ca si in manastire sunt un rezultat al valorilor, al randuielilor interioare. Iar una dintre randuieli este cea a Posturilor. Tendinta fireasca este de a ne incadra in randuiala bisericii universale. Noi tinem masa, toata saptamana, fara ulei, in afara de cazurile in care este dezlegare la ulei peste saptamana. Mancare simpla: cartofi copti in rola, cum facea mama acasa. Stim ca usturoiul e un aliment bun si un medicament, si ceapa la fel, si de obicei servim cartofii cu usturoi si ceapa. Cineva chiar numea postul acesta al Pastilor ca ar fi genial din punct de vedere medical. Daca e respectat asa cum un bolnav respecta indicatiile medicului, cu acrivie. Aveam prin biblioteca un curs de fomio-terapie, terapie prin foame. O, ce post era acolo! O saptamana nu mancai decat un mar pe zi."

CE ESTE POSTIREA? Raspunsul vine simplu: "E una dintre virtuti, ca si privegherea, cea care ii da monahului ochi de heruvim; el este tot numai ochi, in stare de trezie. Iar intelegerea acestor virtuti eu am inteles-o prin prisma iubirii, ca Dumnezeu este iubire. Daca un tanar iubeste, nu mai are chef sa manance. De ce? Pentru ca inima lui este in alta parte, nu se mai gandeste la mancare… Nu mai poate dormi; el vegheaza, cu alte cuvinte. Deci, un caz de post, un caz de priveghere, un caz de pomenire neincetata. Sihastrii nostri spuneau permanent: «Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ne», care pana la urma nu e altceva decat «rugaciunea mintii in inima»". Ei sustin ca mintea este partea superioara a inimii. Si am gasit o explicatie… undeva, un cuvant care spune cam asa: cei trei mari uriasi ai pacatului sunt trandavia, nestiinta si uitarea. Trandavia fiind cea banala, a trupului, cand nu mai am chef sa fac ceva. Nestiinta este trandavia mintii. Iar uitarea este trandavia inimii. Dar omul tine minte cu inima. Asta am concluzionat eu, ca daca iubesti, tii minte. Asta inseamna si pomenirea in biserica, a iubi. Omul mantuit trebuie sa realizeze armonia intre minte si inima. Pacatul originar e tocmai o multipla sciziune. Omul s-a scindat intai in sine, apoi in relatia cu Dumnezeu. Asa intelegem ce inseamna postul si toata viata duhovniceasca: dorinta de a reface unitatea intre minte si inima".

CE PUN CRESTINII PE MASA DUPA INVIERE? "La noi, in Bucovina, este traditia ca la biserica se merge cu cosul - blidul - , unde este si carne, si branza, sunt si oua si pasca. Tot satul sta pana cand sunt sfintite alimentele din blid, si apoi, mergand acasa, se aduna familia. Se ciocneste un out si se mananca cu salata de sfecla rosie cu hrean. Inca din vechime se arata ca aceasta este «agapa», adica «masa dragostei». Dupa impartasirea euharistica la biserica, credinciosii mergeau si mancau impreuna si cei mai instariti dintre ei suportau cheltuiala. Era o masa pentru toti, din dragostea tuturor. Eu cred ca acesta este si rolul acestei mese. Noi, calugarii, suntem 95, dar inca de 3-4 ori pe-atata sunt credinciosii care vin la masa. Randuiala recomandata de sfintii parinti, la Putna, este sa nu se manance carne nici macar de Inviere. Auzeam de o manastire unde, o data pe an, dupa Inviere, mananca miel si a doua zi nu se impartasesc. Dar nici in Sfantul Munte nu se mananca miel. Se pune peste, care il reprezinta pe Iisus Hristos. E masa dragostei. Asa ca eu as raspunde: Ce punem pe masa? Punem dragoste pe masa! Nu punem numai alimente…"

"Hrana ofera viata biologica, insa totdeauna cele biologice au reflectare in cele spirituale, iar cele spirituale se reflecta in cele biologice. De aceea, tot ce tine de viata produce omului placere. Daca e vorba de viata biologica - o placere trecatoare si mai putin importanta. Daca e vorba de viata duhovniceasca - o placere netrecatoare, pe care sfintii parinti o numesc «desfatare»"
Parintele Andrei

RELICVELE PUTNEI


"Felul in care si-a organizat Stefan cel Mare activitatea este extraordinar. Omeneste cu neputinta, cum zice cineva. Nu numai ca a facut lacasuri si fapte minunate, dar le-a facut cu resurse foarte mici si intr-o vreme foarte grea. S-a suit pe niste coclauri, pentru ca, pe timpul sau, erau numai paduri, si s-a gandit ca aici e locul sa-si faca manastirea" - isi continua vorba Parintele Andrei. "A tras cu arcul de pe Dealul Crucii si se pastreaza si acum, la muzeu, o bucata din paltinul in care s-a infipt sageata. Putem intelege in duhul acesta isihast ca arcul este inima omului, care cu cat e mai incordata, trimite mai departe sageata, care e gandul omului. Inima se incordeaza, in sens creator, nu emotional. E o stare de tensiune launtrica si gandul zboara foarte departe, nu in sens spatial, ci in sens spiritual. Aici a gasit Stefan cel Mare un izvor de viata vie, el, o persoana care intruchipand adevarul si avand si harul lui Dumnezeu a marcat aici locul sau duhovnicesc."
Citeşte mai multe despre:   masa

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de