x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cocteil de bucate

Cocteil de bucate

01 Dec 2004   •   00:00

Daca arunci un ochi pe meniul unui restaurant cu specific austriac, vei fi uimit sa gasesti acolo bucate din diferite culturi. Daca faci o analiza mai atenta, poti chiar studia istoria acestui stat.

VERONICA GUZUN

IMPRUMUT. Snitelul a venit in gastronomia noastra de la austrieci
Austria a facut parte din Imperiul Habsburgic, una din marile puteri europene de la inceputul secolului XX. Aceasta conjunctura istorica a favorizat mult schimbul cultural si culinar intre Austria si nenumarate tari din Europa. Lista este foarte lunga si diversa: Turcia, Elvetia, Franta, Spania, Danemarca, Italia, Germania, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovenia, Slovacia. Astfel, snitelul vienez in Italia poate fi intalnit sub denumirea de "cotlet milanez", iar "fiaker goulash" exista si la unguri sub denumirea de gulas unguresc.

SOFISTICAT. Pana la aceste imprumuturi, Austria avea o gastronomie traditionala foarte bogata in carnuri, branzeturi si cartofi. Consumul anual de branza in Austria este de 13,5 kg per persoana. Ca exemplu de mancare traditionala este "brettljausen". Aceasta contine bucati de carne la gratar care este servita cu legume marinate, branza si paine, toate aceste bucate erau aranjate frumos pe un fundisor de lemn. Culinaria austriaca contine multe condimente si ierburi: paprika, chimen, scortisoara, praz, patrunjel. Maghiranul uscat se foloseste in gulas, iar leusteanul, atat proaspat, cat si cel uscat, inlocuieste telina in multe bucate.

DULCIURI. In prezent, bucataria austriaca este cunoscuta in special prin produsele de patiserie. In orasul de bastina al lui Mozart se pregateste "Salzburger Nockerln", un sufleu foarte usor pudrat cu zahar vanilinat. Acest desert este imprumutat din bucataria ceha.

Dupa desert, austriecii obisnuiesc sa mai ia o gustare dulce, niste biscuiti sau fursecuri.

CONSISTENT. O masa tipic austriaca contine in jur de 7 bucate. Ceea ce ii deosebeste de alte culturi este faptul ca cea mai consistenta masa este cea de seara. Dejunul este luat destul de devreme, astfel incat sa nu se culce cu stomacul plin. La aceste mese copioase si destul de grele se bea bere, vin spumant, sprit sau cafea. Austriecii sunt foarte selectivi in ceea ce priveste metoda de preparare a cafelei si boabele utilizate, pentru bautura. In 1730, Viena avea deja 30 de case de cafea. In prezent, exista doua metode principale de preparare a bauturii: metoda italiana (espresso) si metoda turca. Cafeaua Mocha este preferata in Austria. Oricare ar fi metoda de servire a cafelei: cu lapte, cu ciocolata, cu cirese, cu lichior sau brandy, in Austria fiecare are denumirea ei in meniu.

RETETA
MANCARE TIROLEZA. Ingrediente pentru 4 portii: 500 gr cartofi, 200 gr sunca firata, 4 felii costita afumata, 2 linguri untura de porc, 3 oua, o legatura de ceapa verde.

Se fierb cartofii in apa cu sare circa 20 de minute si se lasa sa se raceasca. Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri. Sunca se taie cubulete, iar costita afumata sa feliaza foarte fin. Se incinge untura intr-o tigaie si se caleste costita. Se adauga cartofii si se prajesc pana devin crocanti. Se adauga cubulete de sunca la cartofi si se calesc si ele. Se bat ouale intr-un castronas, se toarna peste cartofi si se lasa sa se prajeasca. Se spala ceapa verde si se taie cozile verzi inele. La sfarsit se presara inelele de ceapa peste cartofi. Mancarea se serveste direct in tigaie. Dupa gust se poate presara maghiran uscat si leustean verde.
×
Subiecte în articol: gastronomie