BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Vinul rosu are nevoie de mult spatiu pentru a-si prezenta calitatile. De aceea se serveste intr-un pahar cu bolul mare.
|
Toate calitatile unui vin sunt ascunse intr-un sipet incuiat cu multe lacate. Iti trebuie rabdare, bunavointa si un suflet deschis sa poti primi tot ceea ce iti ofera un vin bun. Doar stiind sa degusti poti descoperi comoara ascunsa intr-un "pahar de viata".
PAHARUL POTRIVIT. V-ati intrebat vreodata de ce paharul de vin este ingustat spre gura? E simplu, atunci cand invartiti vinul in pahar aroma se capteaza la periferia paharului. Astfel, puteti simti gustul extraordinar al acestei bauturi. Licoarea alba si cea rosie sunt ca doua doamne, ambele sunt elegante, cu mult stil, dar cu personalitati diferite. "Doamna in alb" este calma, cu experienta de viata si e foarte educata. "Doamna in rosu" este pasionala, tanara si plina de viata. Pentru aceste caractere atat de diferite sunt necesare pahare diferite. Vinul rosu are nevoie de un pahar cu piciorul si bolul mai mare, el cere spatiu pentru a se roti si a emite raze sangerii. "Aceasta libertate e necesara pentru a se elibera din continutul vinului astringenta si taninul. Dupa rotire nu ramane decat catifeaua" - mi-a explicat Serghei Cozma, directorul fabricii de vinuri Alcovin Macin. Pe de alta parte, vinul alb nu are aceste cerinte, un pahar mai mic cu o gura mai ingusta ii este suficient sa isi etaleze toate calitatile.
Citește pe Antena3.ro
Toate aceste comori pot fi descoperite cu usurinta daca respecti prima regula de aur: un vin se bea nediluat, asa cum l-ai turnat din sticla, asa cum l-au pus acolo acei oameni care, cot la cot cu natura, au muncit sa iti aduca o comoara pe masa.
TOATE LA TIMPUL LOR
|
... Si va mai dau un ultim sfat. Daca vreti cu adevarat sa simtiti aromele vinurilor, trebuie sa cunoasteti ordinea in care se degusta. Mai intai se savureaza vinul alb sec cu aroma discreta, apoi cele cu arome mai pronuntate. Dupa vinul sec se serveste vinul alb demisec, apoi cel demidulce si abia dupa aceea gustam din cele dulci sau licoroase. Dupa ce am incheiat degustarea vinurilor albe, continuam cu cele rosii in aceeasi ordine. Daca nu este respectata aceasta consecutivitate, nu veti putea simti cele mai fine calitati ale vinului. Dupa ce ati invatat sa apreciati un vin bun, sunt sigura ca veti deveni in curand adevarati cunoscatori.
|