x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Comoara de pe masa

Comoara de pe masa

01 Feb 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Vinul rosu are nevoie de mult spatiu pentru a-si prezenta calitatile. De aceea se serveste intr-un pahar cu bolul mare.
"Da-i cu spritul pan’la ziua, pe soseaua gatului..." imi suna in urechi un vechi cantec de petrecere. Aceasta melodie oglindeste un obicei prost al consumatorilor de vin, si anume diluarea cu apa a unei bauturi divine. Este aproape un pacat sa torni apa peste lichidul viu de culoarea rubinului sau al aurului. Veti spune ca exagerez sau ca nu am nici un drept sa comentez aceasta placere indoita cu sifon, dar imi propun sa va conving cu multe argumente ca am dreptate, ca un vin bun, muncit de atatia oameni in rand cu natura, il strici daca il raresti.

Toate calitatile unui vin sunt ascunse intr-un sipet incuiat cu multe lacate. Iti trebuie rabdare, bunavointa si un suflet deschis sa poti primi tot ceea ce iti ofera un vin bun. Doar stiind sa degusti poti descoperi comoara ascunsa intr-un "pahar de viata".

PAHARUL POTRIVIT. V-ati intrebat vreodata de ce paharul de vin este ingustat spre gura? E simplu, atunci cand invartiti vinul in pahar aroma se capteaza la periferia paharului. Astfel, puteti simti gustul extraordinar al acestei bauturi. Licoarea alba si cea rosie sunt ca doua doamne, ambele sunt elegante, cu mult stil, dar cu personalitati diferite. "Doamna in alb" este calma, cu experienta de viata si e foarte educata. "Doamna in rosu" este pasionala, tanara si plina de viata. Pentru aceste caractere atat de diferite sunt necesare pahare diferite. Vinul rosu are nevoie de un pahar cu piciorul si bolul mai mare, el cere spatiu pentru a se roti si a emite raze sangerii. "Aceasta libertate e necesara pentru a se elibera din continutul vinului astringenta si taninul. Dupa rotire nu ramane decat catifeaua" - mi-a explicat Serghei Cozma, directorul fabricii de vinuri Alcovin Macin. Pe de alta parte, vinul alb nu are aceste cerinte, un pahar mai mic cu o gura mai ingusta ii este suficient sa isi etaleze toate calitatile.

UN BUCHET EXPLOZIV. Dupa ce am admirat culoarea, dupa ce l-am mirosit, vine si momentul mult-asteptat sa gustam din "lichidul vietii". Primul gust care ne inunda este dulceata simtita de varful limbii. Lateral se simte aroma si buchetul vinului si abia dupa ce vinul gadila gatul ramai atins de astringenta si taria vinului.

Asa si doar asa un vin isi spune toate secretele. Daca stai la sfat cu un Sauvignon Blanc, aroma lui discreta iti va povesti despre imprumutul pe care l-a facut de la florile de vita-de-vie. Iar daca te doboara un dor de primavara, atunci pur si simplu gusta un Aligote de calitate si aroma florilor de mai iti va inunda simturile. Si ca sa inchei pe o nota sarbatoreasca, ia o inghititura de Pinot Noir. El te va calauzi cu ajutorul imaginatiei intr-o padure racoroasa, unde poti aduna si gusta nestingherit fructe de padure.

Toate aceste comori pot fi descoperite cu usurinta daca respecti prima regula de aur: un vin se bea nediluat, asa cum l-ai turnat din sticla, asa cum l-au pus acolo acei oameni care, cot la cot cu natura, au muncit sa iti aduca o comoara pe masa.

TOATE LA TIMPUL LOR
... Si va mai dau un ultim sfat. Daca vreti cu adevarat sa simtiti aromele vinurilor, trebuie sa cunoasteti ordinea in care se degusta. Mai intai se savureaza vinul alb sec cu aroma discreta, apoi cele cu arome mai pronuntate. Dupa vinul sec se serveste vinul alb demisec, apoi cel demidulce si abia dupa aceea gustam din cele dulci sau licoroase. Dupa ce am incheiat degustarea vinurilor albe, continuam cu cele rosii in aceeasi ordine. Daca nu este respectata aceasta consecutivitate, nu veti putea simti cele mai fine calitati ale vinului. Dupa ce ati invatat sa apreciati un vin bun, sunt sigura ca veti deveni in curand adevarati cunoscatori.
×
Subiecte în articol: vinul