x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Condimente orientale

Condimente orientale

22 Iun 2004   •   00:00

Daca v-ati saturat de sarmalele romanesti, puteti incerca echivalentul lor in gastronomia araba. Carnea de oaie si orezul sunt si ele la mare cautare. La toate acestea se adauga o multime de condimente, cam sapte pentru fiecare fel de mancare.

FLORIN CEPRAGA

Kepsegrumf, joztotip, kuzbara, kamun, scortisoara sau dafin sunt cateva dintre ingredientele care pot fi folosite pentru prepararea majoritatii felurilor de mancare pe care le recomanda bucataria araba. Unul dintre lucrurile bune este ca produsele specifice acestei bucatarii nu pot fi inlocuite cu altele care se gasesc la noi. Asa ca sa nu va ingrijorati ca veti manca in loc de kamun un piper ieftin, pe care-l puteti cumpara de la orice magazin.

ACCESIBIL. Cu toate acestea, unele ingrediente, precum homosul (pasta de naut cu tahena - sos de susan), pot fi procurate si din supermarket-uri. Acum, ingredientele se procura mai usor, spune Gabriela Budan, manager al Restaurantului Sahara din Bucuresti. Pentru alte preparate va trebui sa asteptati insa intre trei si cinci zile. Cam de atat timp au nevoie produsele culinare arabesti pentru a ajunge din Siria in Romania, dupa cum spune Nasser Amer, directorul unei companii care importa astfel de ingrediente.

EXOTIC. Fatusul, salata asortata de legume servita impreuna cu lipia (paine prajita), este unul dintre putinele produse care sunt familiare bucatariei romanesti. In rest, totul arata altfel. De la nume pana la aspect si gust. De exemplu, kabele sunt un fel de chifle obtinute din grau umflat cu apa si amestecat la mixer. In chifla se introduce carnea preparata cu ceapa si, de ce nu, un condiment, cum ar fi semintele de pin.

×
Subiecte în articol: gastronomie