x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Congresul maeştrilor în Arta Culinară

Congresul maeştrilor în Arta Culinară

de Diana Radu    |    28 Mai 2008   •   00:00
Congresul maeştrilor în Arta Culinară

Cea de-a 33-a ediţie a Congresului WACS (al Asociaţiei Mondiale a Maeştrilor în Arta Culinară) s-a desfăşurat în perioada 12-15 mai, în Dubai.

Cea de-a 33-a ediţie a Congresului WACS (al Asociaţiei Mondiale a Maeştrilor în Arta Culinară) s-a desfăşurat în perioada 12-15 mai, în Dubai. Delegaţia care a reprezentat România la acest eveniment a fost formată din Dumitru Burtea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Gabriela Berechet, Niculae Nejloveanu, Nicolae Urs, Cornelia Ghişoi, Ştefan Bercea, Ion Munteanu, Nicolae Albu şi Adriana Dogaru.

 

Evenimente

În cadrul Congresului au avut loc mai multe evenimente şi competiţii, s-au făcut modificări ale Statutului WACS şi a fost ales noul preşedinte al organizaţiei. Una dintre competiţiile desfăşurate în perioada Congresului a fost concursul pentru juniori “Hans Beuschkens”. Acesta s-a întins pe parcursul a două zile, iar concurenţii au avut de pregătit un meniu pentru şase persoane, pe baza unui coş secret de ingrediente. Cîştigătoarea competiţiei a fost reprezentanta Statelor Unite.

Între hotărîrile luate în Dubai se numără şi introducerea limbilor rusă, chineză şi japoneză ca limbi oficiale ale organizaţiei, alături de engleză, germană, franceză şi spaniolă. Tot la Congres au fost confirmaţi aproape 250 de maeştri în arta culinară certificaţi WACS, din care şapte sînt femei. În plus, au fost oferite nouă burse, fiecare în valoare de 1.500 de dolari, pentru doamnele bucătar – Lady Chef. Printre cele premiate s-a aflat şi reprezentanta României, Cornelia Ghişoi.

 

Decizii

Distincţia “Cavaler al Artei Culinare” a fost acordată reprezentantului Finlandei, Sirkka Routinen, şi reprezentantului Ungariei, Istvan Peto. În ultima zi a Congresului a avut loc concursul pentru desemnarea “Bucătarului Planetei”. Cîştigătorul acestei competiţii a fost reprezentantul Olandei, Toine Smulders, care şi-a adjudecat astfel o medalie de aur şi un cec de 20.000 de dolari. Medalia de argint şi un cec de 10.000 de dolari au revenit reprezentantului Norvegiei, Tom Victor Gulser. În această perioadă s-a hotărît ca ediţia din 2012 a Congresului să aibă loc în Coreea de Sud.

Următorul Congres, cel din anul 2010, va avea loc în Santiago de Chile. Nu trebuie uitat nici noul preşedintele, Gissur Gudmunssen, care se va afla la cârma organizaţiei pentru următorii patru ani.  

×
Subiecte în articol: gastronomie