În Pantheonul indian sunt vreo 33 de milioane de zeităţi, din care cel mai important zeu este Vishnu, Protectorul. Asociat cu Brahma, Creatorul, şi cu Shiva, Distrugătorul, formează una dintre cele mai puternice zeităţi tripartite cunoscute, din toate religiile lumii, Trimurti.
În gastronomia indiană nu ştiu dacă sunt chiar 33 de milioane de feluri de mâncare, însă cu siguranţă vorbim de câteva sute de mii, multe dintre ele încă neinventariate într-o carte de bucate. O mulţime de elemente au condus, în timp, la această varietate uluitoare de reţete, de la situarea geografică, la condiţiile piedo-climatice care permit un anumit tip de culturi agricole, de la influenţele religioase la cutumele de castă, de la prezervarea unor reţete străvechi până la transformarea lor în contactul cu alte culturi. Ce am reuşit noi să facem cu această ediţie a Jurnalului de Bucătărie este doar de a fi ridicat un colţ al vălului de mister care înconjoară marea gastronomie a "continentului India".Ne stă adeseori în fire ca, vorbind despre ceilalţi, să spunem, de fapt, o poveste despre noi. Să ne (re)construim imaginea raportându-ne la ceea ce au recunoscut ca fiind exemplar cei despre care vorbim. Aceeaşi impresie am avut-o vizitând în Corfu Muzeul de Artă Asiatică, parcurgând sălile superbului palat neoclasic al Sfinţilor Mihail şi Gheorghe, în care sunt adăpostite peste 10.000 de obiecte orientale din donaţia iniţiată de diplomatul grec Grigorie Manos, în 1927.
În zona dedicată Indiei, mi-a atras atenţia un text: "Când India a întâlnit Grecia... Cele două ţări s-au întâlnit acum 2.300 de ani, în 326 î.Chr., când Alexandru cel Mare şi-a campat trupele pe malul fluviul Hindus". În anul 280 î. Chr., în nordul Punjabului de azi, el crea Regatul Grec, căruia, între 164-150 î.Chr., Eucratides avea să-i lărgească posesiunile, cucerind Arachosia, Gedrosia, Gandhara, Taxila şi Punjab şi ajungând până în bazinul Gangelui. În timpul lui Meneandros (100-80 î.Chr.), grecii trec dincolo de Gange şi fondează Regatul Greco-Indian, cu capitala la Sagala, bătând monedă cu inscripţii bilingve, în greacă şi hindi.
Dar să trecem de la aceste surprinzătoare informaţii istorice pe teritoriul gastronomiei şi să pregătim o reţetă hindusă, care poate, cândva, va fi fost şi pe placul acestor eleni. Pentru "pui tikka" pregăteşti mai întâi o marinată din 50 ml iaurt, două linguri cu besan (făină de linte), câte o lingură şi jumătate cu pastă de ghimbir şi de usturoi, o jumătate de lingură cu curcumă, câte o jumătate de linguriţă cu pudră de chimion şi ardei iute, o linguriţă cu cardamom, trei linguri cu zeamă de lămâie, o linguriţă cu pudră de coriandru, sare.
Taie 1,5 kg de carne de pui în cuburi mai mari şi las-o la marinat pentru patru-cinci ore. Înşiră cuburile de carne pe o frigăruie, stropeşte-le cu ulei şi frige-le pe grătar sau la cuptor. Se aduc la masă cu o garnitură din legume sau fructe şi cu sos masala.