x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Copacul de zahăr al Malaysiei

0
Autor: Magda Cristina Ursache 14 Oct 2011 - 21:00
Copacul de zahăr al Malaysiei
In Orientul Indepartat, in locul acela atat "de la capatul lumii" pentru noi, europenii, parca si natura s-a dat peste cap sa faca lucrurile altfel de cum le stim. Bunaoara, copacii astia din care se obtine un zahar (dulce, bineinteles) cu proprietati pe care nu le intalnesti la cel obtinut din sfecla sau trestie, sunt cultivati doar pentru recolta dulcilor flori!

Palmierii pentru zahar nu sunt lasati sa faca fructe, caci implinirea "maternitatii" (botanice) ar anula tot acest proces de obtinere a zaharului. "Arenga pinnata" si "Nypa fruticans" sunt denumirile stiintifice ale celor doua specii de palmier din care, in Malaysia, se extrage zahar. (Din alte varietati de arbori se extrage uleiul de palmier – foarte important, cata vreme aici nu cresc maslini! – ori sunt folosite pur si simplu pentru frunzele lor, care tin loc de farfurii pentru mancare sau de evantaie...)

Sa revenim la extragerea zaharului de palmier. Stoarcerea lui incepe, de obicei, cand copacul are intre trei si patru ani. Pentru a impiedica deschiderea petalelor si pierderea dulcetii, floarea se leaga inca din stadiul de boboc. Apoi se bate usor, timp de cateva zile, cu un bat, pentru a stimula procesul de extragere. Varful florii se indreapta gradual in jos.

Dupa o perioada de trei-patru saptamani, varful petalelor se taie si se pune un vas dedesubt, pentru strangerea sucului. Vasul se goleste o data pe zi sau chiar de doua ori, in etapa cea mai productiva a procesului. In fiecare zi, varful se mai taie un pic. In caldura tropicala, zeama incepe sa fermenteze in cateva ore. Acest proces este incetinit adaugand sare de lamaie verde pe fundul vasului colector. Chiar si asa, sucul strans trebuie procesat fara intarziere (altfel se va transforma in ceea ce, in limba malaysiana, se numeste "toddy" sau... vin de palmier, care este insa interzis la consum, deoarece populatia este, in general, de religie musulmana; cand este distilat, din acest vin se obtine un brandy, numit "tuak" in Indonezia si "arrack" in Sri Lanka).

Sucul este trecut printr-o strecuratoare, apoi este pus la fiert, intre patru si cinci ore. In vasul de fierbere se adauga o bucata de nuca de cocos, care il impiedica sa dea pe dinafara. Pentru a vedea daca e suficient de fiert, o picatura din fiertura se pune in apa. Daca se solidifica, siropul, care acum e portocaliu si gros, este turnat in alt vas si amestecat aproximativ 20 de minute cu o paleta de lemn, pana incepe sa se cristalizeze. Lichidul – care a devenit foarte gros – e turnat in tuburi verticale de bambus. Dupa 15 minute se scoate cilindrul de sirop solidificat. Este foarte tare si trebuie granulat inainte de a fi utilizat. Acest zahar, in Malaysia, poarta numele de "gula melaka" si are o culoare brun-roscata. Se gaseste atat sub forma de granule sau cuburi, cat si in cilindri subtiri, asa cum a fost scos din tubul de bambus.
Citeşte mai multe despre:   zahar de palmier,   vin de palmier

 



Mai multe titluri din categorie

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...
Serviciul de email marketing furnizat de