Gătitul îi învaţă pe copii să descopere şi să înveţe lucruri noi. Una dintre căile de a-i iniţia pe cei mici în tainele nutriţiei este să-i luaţi de fie
Gătitul îi învaţă pe copii să descopere şi să înveţe lucruri noi. Una dintre căile de a-i iniţia pe cei mici în tainele nutriţiei este să-i luaţi de fiecare dată pe lângă dumneavoastră când gătiţi şi să-i puneţi să vă ajute la lucruri simple, precum tocat sau curăţat legume. De asemenea, fiecare dintre ingredientele folosite are o poveste pe care micuţii o vor asculta, iar aceasta e o modalitate de a le stârni curiozitatea, aflând astfel cât mai multe amănunte despre arta culinară. Ideea unor ore de gătit în care copiii să fie personajele principale este foarte bună, deoarece trebuie eliminată din alimentaţia lor mâncarea de tip fast-food.
UN PROIECT DE SUCCES
Acestea au fost motivele pentru care în perioada mai-iunie 2008 a fost iniţiat programul "Şcoala te învaţă (şi) să găteşti", un proiect prin care copiii au învăţat cum să prepare mâncarea conform principiilor sănătoase de nutriţie. Proiectul a avut la bază un studiu iniţiat şi realizat cu 100 de copii, din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a ale Şcolii Generale nr. 21 din Bucureşti, care au completat un chestionar despre nutriţie. Rezultatele au relevat faptul că elevii sunt conştienţi de alimentaţia nesănătoasă, dar nu realizează cât de uşor şi distractiv poate fi prepararea mâncării. În prima etapă a proiectului, copiii au învăţat să gătească reţete simple, uşor de pregătit acasă, sub îndrumarea unor bucătari profesionişti.
Etapa a doua a programului "Şcoala te învaţă (şi) să găteşti" s-a desfăşurat tot la Şcoala nr. 21 şi a avut loc joi, 27 noiembrie. Echipele (patru la număr) au fost formate din cinci copii şi un mentor, ziarişti la reviste cu profil gastronomic. Jurnalul de bucătărie a fost reprezentat de Carmen Drăgan care a avut o echipă formată din doi băieţi şi trei fete: Alina Spătăroiu, Sorin Mincă, Radu Niculcea, Ana-Maria Neacşu şi Anne-Marie Pribeagu. Reţeta aleasă de Jurnalul de bucătărie a fost pe bază de orez, deoarece acest ingredient nu ar trebui să lipsească de la nici o masă, fiind o importantă sursă de vitamine. Este recomandat persoanelor care depun efort intelectual, este uşor digerabil şi alungă repede starea de foame.
Fiecare copil a tocat legume, a prăjit, a amestecat în mâncare cu simţ de răspundere şi au fost ochi şi urechi la tot ce le spunea mentorul despre mâncarea sănătoasă şi despre importanţa fiecărui ingredient în parte. La final au aranjat frumos preparatele pe farfurii şi au mers la bucătărie unde au spălat vasele pe care le-au utilizat la prepararea reţetelor. Ca nişte adevăraţi bucătari...
Salată cu ton
Ingrediente: două conserve cu ton, o conservă porumb, 10 măsline, 4 ouă fierte, două legături de ceapă verde, 6 roşii, doi ardei sau gogoşari, două căpăţâni de salată verde, 3 linguri de ulei de măsline, o lămâie.
Preparare: Salata se spală şi se taie bucăţi potrivite. Ceapa verde se taie rondele, roşiile felii, ardeii cubuleţe. Ouăle fierte se taie în cubuleţe. Tonul se scurge bine de ulei şi se amestecă uşor cu celelalte ingrediente. Se adaugă porumbul din conservă şi măslinele. Salata se stropeşte cu ulei de măsline şi sucul unei lămâi, apoi se sărează după gust. În loc de lămâie se poate folosi o maioneză uşoară, care va da o savoare specială salatei.
Bruschete italiene cu roşii
Ingrediente: 8 roşii de mărime medie, 8 linguri de ulei de măsline, 8 căţei de usturoi, câteva măsline tăiate rondele, 16 felii de pâine, sare, oregano, busuioc, 8 linguriţe de sos pesto.
Preparare: Feliile de pâine se pun la prăjit, apoi se ung cu ulei de măsline. Roşiile sa taie cubuleţe, se pun într-un vas, se adaugă uleiul de măsline, oregano sau busuioc, măslinele şi sosul pesto. Pâinea prăjită se freacă cu usturoi, iar deasupra se pune amestecul de roşii cu sos pesto.
Pui la cuptor cu legume la tigaie
Ingrediente: 4 piepturi de pui, sare, piper, ienibahar, busuioc, chili, boia dulce, ulei, un morcov, două fire de ceapă, o jumătate de limetă, 100 g fasole verde congelată, două linguri de ulei, un căţel de usturoi, 50 g nuci caju, sos de soia, o lingură de susan.
Preparare: Piepturile de pui se spală, se şterg şi se taie bucăţele. Separat, uleiul şi condimentele se amestecă. Piepturile de pui se pun într-o tavă de aragaz, se toarnă pe deasupra sosul şi se dau la cuptor pentru o oră. Morcovii se taie felii, iar ceapa verde rondele. Se rade coaja de limetă şi se stoarce sucul. Se încinge ulei într-o tigaie şi se pun legumele la călit timp de patru minute. Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă sosul de soia, sucul şi coaja de limetă şi se presară susan. Piepturile de pui se servesc împreună cu legumele.
Orez cu parmezan
Ingrediente: o ceapă medie, 60 g unt, 450 g orez, un litru de supă, şofran, 6 linguri de parmezan ras.
Preparare: Ceapa se toacă şi se pune într-o cratiţă la călit în jumătate de cantitate de unt, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul şi se căleşte două minute, amestecându-se încontinuu. Se adaugă din când în când câte un polonic de supă, apoi se lasă să fiarbă timp de 20 de minute. Când e gata (orezul trebuie să fie al dente), se stinge focul, se adaugă restul de unt şi şofranul şi se amestecă bine. La sfârşit se presară parmezanul. Se serveşte cald.
Rulouri de tortilla cu legume
Ingrediente: 8 foi de tortilla, 3 bucăţi de piept de pui dezosat, 4 morcovi, frunze de salată verde, 4 linguri ulei de măsline, doi castraveţi verzi mari; pentru sos: 600 g iaurt, 3 căţei de usturoi, mentă, busuioc, oregano, arpagic, sare, piper.
Preparare: Pieptul de pui se taie fâşii. Separat se încinge uleiul într-o tigaie şi se pune pieptul de pui la prăjit, iar când este gata se lasă deoparte. Se curăţă castravetele şi morcovul de coajă şi se taie felii. Frunzele de salată se spală. Pe o foaie de tortilla se aşază o frunză de salată, fâşii din pieptul de pui şi legume, se rulează şi se leagă tortilla cu frunze de arpagic. Sosul de iaurt se prepară cu usturoi tocat, verdeaţă, sare şi piper. Se amestecă bine ingredientele, iar sosul se serveşte cu tortilla.
Citește pe Antena3.ro