x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Copilăria cu miros de floare de corcoduş şi scrumbie la cuptor

Copilăria cu miros de floare de corcoduş şi scrumbie la cuptor

de Veronica Bectas    |    07 Apr 2012   •   08:38
Copilăria cu miros de floare de corcoduş şi scrumbie la cuptor

Asteptam cu nerabdare Duminica Floriilor, nu numai pentru aveam sa participam la ziua nasei Florica, pe care veneau sa o felicite toata liota de fini de toate varstele, ci si pentru dimineata Floriilor. Dimineata care, pentru mine era la fel de fermecata precum cea de Craciun si de Paste.

In dimineata Floriilor era la noi in casa un freamat si o tensiune ciudata. Bunica prepara, inca de la ora patru, scrumbia de Florii, pregatita la cuptor intr-un fel numai al ei. Oricat de grasa era scrumbia, puteai manca fara sa-ti pese. Lipiile cu cartofi si ceapa verde, facute de sambata, erau puse in cuptor la incalzit, iar romburile cu mamaliga 'veche', prajite si unse cu gem de gutui, miroseau a vanilie parca in dusmanie. Acum, aveam sa pun in picioare pantofii noi, pe care ii voi purta de Paste. Bunica ma silea sa-i incalt ca sa-i 'invat sa mearga' pentru ca apoi sa-i pot purta de Paste fara probleme. Stiam ca ma vor tortura cateva ore, dar la gandul ca de Paste voi putea sa-i alerg peste tot, ma imbarbatam.

De dimineata, scularea a fost o placere si nici n-am simtit cand a trecut masa si partea cu pregatitul celor sase bucati de peste, paine, prajituri din mamaliga si a lumanarilor in pachetele pentru impartit la biserica. M-am imbracat conform frigului de afara, adica pantaloni lungi, bluza groasa, pardesiul, minunatii pantofi din lac negru, peste sosete 'trei sferturi', din atica alba, lucrate de matusa Mitana, si sapca tricotata. Am pornit la drum, tinand si eu in brate un buchet mare de crengi din salcia Tapulesei, vecina care a facut schimb cu bunica: nuiele de salcie contra ramurele inflorite de corcodus, patru fire de lalele, abia inflorite si un manunchi de ghiocei mici si plapanzi, dar puternic mirosind a primavara, din gradina noastra. Bunica tinea pasul mare, facandu-ma sa topai in urma ei si ma zorea ca sa ajunga la timp, sa apuce un loc pe masa unde se puneau cosurile cu pachetelele ce se dadeau de pomana.

Cand am ajuns, erau cosuri pe masa lunga si femei ce se retrasesera pe partea stanga in biserica, sporovaind de zor. Deja ma dureau picioarele. Si de la sosetele dantelate, dar si de la pantofii care se tineau tari, ca sa vina de hac picioarelor mele pricajite. Bunica, atenta la toate, a impins-o putin pe vecina de banca si de strada, atat cat sa stau si eu. Curand, preotul a inceput slujba, am facut cateva cruci si ne-am ridicat tot de atatea ori de pe banca. M-a cuprins un val de caldura in mirosul de tamaie, lumanare si vocea egala a preotului care citea dintr-o carte mare incat aproape ca vedeam aievea sfintii pictati pe pereti, apoi…

M-am trezit cand s-a terminat slujba. Biserica se umpluse intre timp si multimea de femei se straduia acum sa-si gaseasca sacosele si cosurile pe care le sfintise preotul, pentru a imparti. Bunica si-a recuperat repede cosul, si pe mine, si am pornit catre casa, dupa ce m-a impodobit cu o coronita de salcie sfintita. Pana acasa, a dat toate cele sase pachete la trecatori si, se vedea pe chipul ei ca era multumita. Din gramada de ramuri si flori, mai ramasese cam un sfert, pe care avea sa-l imparta cu matusile si vecinii, dupa obicei.

La nasa Florica, ne-am oprit. Bunica punea la cale cum s-o ajute ca sa scape, si de data asta, cu 'fata curata'. In curte erau aranjate trei mese lungi de scanduri groase, acoperite cu hartie alba si banci lungi. Deja, cativa barbati se luptau cu o damigeana uriasa din care scoteau vin in cani mari, pe care le puneau pe mese. Bunica m-a grabit catre casa. S-a schimbat de haine si a plecat rapid la nasa. N-am avut timp sa reactionez. M-a lasat bucuroasa. Puteam sa dau iama in mormanul de prajituri de mamaliga, alaturi de verii mei, puteam sa ma schimb in straiele de nebunii, ca eram mai libera, dar… problema era ca nu stiam ce fac ei acolo… la nasa… Nu mi se parea normal sa fim indepartati. Cum? Sa nu poata Costel sa imite pe vreun fin curca de beat? Sa nu ia Maita o farfurie cu varza calita iutita de ardei ca focul? Sa ratam Floriile cu nasa?!!

Retete

Scrumbie cu legume

Ai nevoie de doua scrumbii, 150 g morcovi, 200 g cartofi, 200 g ardei, o lamaie, 6 catei de usturoi, 4 rosii, doua crengute de cimbru verde, o lingura rasa cu boia dulce, 75 ml ulei de masline, sare, piper. Scrumbiile se curata, se eviscereaza, se spala, se scurg de apa si se pun la rece 30 de minute. Se asaza intr-o tava adanca, se umplu cu firele de cimbru, se pun de jur-imprejur morcovii (rondele) si cartofii (sferturi sau cuburi mai mari), ardeii (taiati fasii), rosiile (taiate in jumatati) si usturoiul (necuratat de “camasa'). Se stropesc cu ulei de masline si zeama de lamaie, se presara sare, piper si boia dulce. Se toarna putina apa, se introduc in cuptorul incins, se coc la foc mediu 30-35 de minute.

Pastravi la tava

Ai nevoie de 4 pastravi, o lingura cu capere, 6 catei de usturoi, 50 ml ulei de masline, doua lamai, 200 g rosii cherry, un fir de rozmarin, sare, piper. Pastravii se curata, se eviscereaza, se spala si se ung cu ulei. Se condimenteaza, se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se presara usturoiul feliat. Se stropesc cu suc de lamaie, se presara caperele si rozmarinul si se acopera cu hartie. Se introduc in cuptorul incins si se coc la foc mediu 20 de minute, se desface hartia, se pun deasupra rosiile si se mai introduc zece minute in cuptor.

Crap cu patrunjel

Ai nevoie de un crap cam de 1 kg, o lamaie, ulei, o legatura de patrunjel, sare, piper Pestele se curata si se portioneaza, dupa care se presara sare si piper. Se incinge uleiul si se prajesc bucatile de peste pana devin aurii. Se scot pe un platou. |n uleiul ramas in tigaie se pun la calit frunzele de patrunjel, se adauga sare si piper dupa gust. Se toarna sosul de patrunjel peste peste si se decoreaza cu felii de lamaie.

Romburi de mamaliga cu gem

Ai nevoie de o mamaliga bine fiarta, putin sirop de zahar, zahar vanilinat, gem. Se adauga in mamaliga, la fiert, sirop de zahar si zaharul vanilinat. Se scoate mamaliga pe un platou si se turteste la o grosime de 2 cm, inainte de a se raci. Se acopera cu un prosop pana a doua zi, cand se imparte in romburi ce se ung cu gem. Se pot praji rapid, in ulei incins si se scot pe hartie absorbanta, apoi reci se ung cu gem. Se pot tapeta cu zahar pudra si alte mirodenii.

Citeste si: Placintele lui Lazar

×