x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cocoșul galic sau cum a apărut Coq au vin

Cocoșul galic sau cum a apărut Coq au vin

de Andreea Tiron    |    21 Iul 2023   •   09:00
Cocoșul galic sau cum a apărut Coq au vin
Sursa foto: Hepta

Coq au vin, un clasic franțuzesc pe care îl întâlniți în restaurantele și braseriile din Paris, are o istorie care merită o poveste. Nu de alta, dar legenda merge departe în timp și ne spune ceva și despre celebrul cocoș galic.

Potrivit cumvaplace.ro, celebra rețetă a francezilor are o istorie de poveste. O credem sau nu, este o altă poveste, dar merită să aruncăm un ochi asupra ei. Și, bineînțeles, să-i încercăm și gustul. Unii susțin că este o variantă cu pasăre a celebrului boeuf Bourguignon.

Paternitatea acestei rețete este disputată de multe regiuni: Burgundia, Alsacia, Champagne și Auvergne. Dar s-ar părea că trebuie să mergem mult mai în urmă, pe vremea când galii se sfădeau cu invadatorii romani. 

Potrivit legendei, primul coq au vin a fost gătit în anul 52 î.Hr., când Iulius Cezar încerca să-l impresioneze pe Vercingetorix înainte de bătălia de la Gergovia. Cu câteva ore înainte de bătălia în care Cezar se pregătește să-l înfrunte pe Vercingetorix, atmosfera era tensionată de fiecare parte a liniilor. În acel moment, în care fiecare tabără încerca să intimideze adversarul, căpetenia galilor se pare că  a trimis romanilor un cocoș, simbol al furiei, curajului și spiritului de luptă al francezilor. 

Ca răspuns, stilatul Iulius Caesar l-a invitat la masă pe gal, dar.. i-a gătit cocoșul în vin. Unii spun că de aici i s-ar fi tras înfrângerea suferită de marele general roman la Gergovia. Furia galilor ar fi fost atât de mare din cauza disprețului arătat de cuceritori, încât i-au bătut măr, ca să rămânem la termenii noștri culinari.

Cum de a rămas în legendă, dar a dispărut din bucătăria franceză peste 1000 de ani, este un mister. Probabil galii au vrut să uite afrontul adus de romani, care le-au gătit simbolul. Dar Cocoșul Galic a rămas simbolul Franței până în ziua de azi. Rețeta, însă, a devenit un clasic al bucătăriei franceze mult mai târziu.

În cărțile de bucate din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea nu apare deloc, putem presupune doar că nu le-o fi plăcut gustul, știindu-se faptul că cocoșul are reputația de a fi destul de ațos, cu carne tare, de pasăre energică și musculoasă. 

Dar a câștigat puiul!

Rețeta a reapărut în secolul al XX-lea, în Burgundia, țara vinului. Iar vinul este necesar pentru marinare și ruperea fibrei, dar și pentru sos. Acum, în funcție de proveniența puiului-cocoș sau cocoșului pui, decideți dacă îl marinați sau nu, dar de vin oricum este nevoie în rețetă. Și este de preferat cel roșu, pentru că pasărea, de curte mai ales, este ceva mai roșie decât puiul de crescătorie. Și oricum francezilor pe place mai mult vinul roșu, dacă nu sunt alsacieni sau provensali.  Pornind de la ideea că în Burgundia vinurile sunt mai mult roșii, luăm și vinul de acolo pentru rețeta noastră.

Gustul și aroma cocoșului în vin pot varia în funcție de modul în care este preparat și de ingrediente. Pentru a fi cât de cât fideli rețetei inițiale, unii preferă un cocoș de cel puțin trei ani, de aproximativ 2,5 kg. Carnea va fi nu doar fermă, ci și delicioasă.

Cum facem Coq au vin

  • De la magazin este mai dificil să știți dacă este cocoș sau nu, dar în orice caz alegeți o pasăre de aproximativ 1,5 kg. 
  • Tranșați în bucăți și așezați-le într-un vas. 
  • Dacă aveți un cocoș de curte, lăsați-l la marinat în vin cu condimente peste noapte.
  • Tăiați cubulețe slănină afumată (aproximativ 200 g), curățați și feliați 5 cepe albe mari și în jur de 300 g de ciuperci Champignon. 
  • Ceapa și ciupercile se călesc în unt, într-o cratiță.
  • Bucățile de cocoș se dau prin făină și se rumenesc pe fiecare parte.
  • Deasupra se toarnă 200 ml coniac, jumătate de litru de vin și stock de pasăre.
  • Adăugați un bouquet garni, morcovi feliați și un cățel de usturoi zdrobit. 
  • Gătiți totul la foc mic, acoperit, până se frăgezește carnea.
  • Se servește cu garnitură de cartofi fierți, cu unt și pătrunjel tocat.

×
Subiecte în articol: Coq au vin reteta