x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Atenție la cozonaci. Greșeli din cauza cărora nu ies mari și pufoși

Atenție la cozonaci. Greșeli din cauza cărora nu ies mari și pufoși

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   21:30
Atenție la cozonaci. Greșeli din cauza cărora nu ies mari și pufoși

Cozonacii sunt preferați de români pentru masa de Crăciun. Însă prepararea lor dă adesea bătăi de cap gospodinelor care se străduiesc să-i facă mari și pufoși.

Umplut cu nucă, stafide, ciocolată și rahat, acest desert minunate de aduce aminte de copilărie. 

Dar motivul pentru care nu iese ca în poze sunt unele greșeli care compromit aluatul. Acesta poate să nu crească deloc, deși se adaugă drojdie. 

Astfel că un aspect important este fim atenți la cantitatea de zahăr adăugată. Zahărul în exces poate afecta procesul de dospire. Dacă este prea mare poate inhiba activitatea drojdiei sau chiar o poate anula. 

În cazul unui cozonac cu mult zahăr, aluatul poate deveni dens și greu, întrucât procesul de dospire nu se realizează în mod optim, fiind nevoie să ne asigurăm că respectăm un echilibru în privința cantității de zahăr.

Și cantitatea mare de ulei în aluat poate contribui la îngreunarea cozonacului și la modificarea texturii acestuia. Prea mult ulei poate afecta procesul de dospire și poate influența rezultatul final. În cazul unui cozonac cu mult ulei, aluatul poate deveni dens și lipicios, în loc să fie aerat și pufos.

De asemenea, o cantitate mare de umplutură (ciocolată, nucă, stafide, rahat) poate îngreuna foarte mult aluatul, împiedicându-l să se dezvolte, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: cozonaci craciun aluat