Unul dintre secretele cozonacilor gustoși și foarte pufoși este felul în care se amestecă ouăle în compoziție, dar și timpul de frământare.
Unele rețete tradiționale de cozonaci spun că se folosesc ouă întregi, altele arată că trebuie puse doar gălbenușuri, peste coca puțin frământată, apoi se continuă frământarea, timp de mai mult de o oră. Un alt secret este în legătură cu perioada în care cozonacul se lasă la crescut. Pentru a crește foarte bine, în încăperea unde este lăsat să crească aluatul trebuie să fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu mai multe cârpe și nu trebuie să se umble la compoziție și nici măcar să se intre în camera respectivă, pentru a nu produce fluctuații de temperatură. În primele 20 de minute după ce se bagă la cuptor, nu trebuie deschisă nici ușa cuptorului, din același motiv. Aluatul dă semne că este foarte bine framantat atunci când arată ca și cum ar face mici bașici. Un alt secret este adăugarea ingredientelor treptat și în cantități foarte mici, în special cele lichide.Mai întâi se face maiaua, din 50 de grame de drojdie proaspătă, 2 linguri de lapte, o lingură de zahăr și o lingură de făină.
Amestecul se lasă la crescut, iar în paralel se pregătește amestecul de făină cu laptele în care a fiert zahărul și se începe frământarea. Rețetele tradiționale mai arată că făina trebuie să fie proaspăt cernută, pentru a face cozonacii pufoși. La un kilogram de făină, rețetele tradiționale arată că ar trebui adăugate opt ouă. După ce se face întregul amestec în lighean, se adaugă maiaua, care se amestecă în compoziție, și abia apoi se pun, încetul cu încetul, esențele. Cozonacii se pot face sub formă de ruladă, având în interior cu un amestec de nucă și zahăr, dar și cu rahat, cu cremă de cacao sau cu mac.
“La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. La cuptor trebuie să stea circa 50 de minute. Pentru un cozonac bun cu umplutură sunt mai multe secrete. La compoziția pentru un cozonac se pune, în compoziția pentru umplutura de nucă, o bucățică de drojdie, cam cât o migdală. Coca se întinde ca o foaie și se pune deasupra crema, apoi trebuie rulat foarte strâns. Dacă vrem să conțină și rahat, trebuie să îl așezăm peste crema întinsă, distribuit uniform, apoi rulăm. În compoziția de nucă, la cozonacii pe care-i fac la „Poale-n Brâu”, eu pun și puțină cacao. Este necesar să se amestece compoziția cu zahăr și albuș de ou bătut. Compoziția trebuie să iasă ca o cremă de tort, mai tare”, explică experta în cozonaci tradiționali, Elena Timofte, din Botoșani, vedeta târgurilor de produse tradiționale din ultimii opt ani.