Dintre toate tipurile de peste, crapul este cel mai raspandit. La noi in tara se gasesc trei tipuri: crap salbatic, crap oglinda si cel de crescatorie.
|
|
LIBERTATE. Crapul poate fi gatit aproape in orice fel
|
CARACTERISTICI. In Romania, crapul este prezent in aproape toate iazurile si baltile din zona colinara si de ses, in unele lacuri de acumulare, in raurile mari, in Dunare, in Delta Dunarii, precum si in lacurile si limanurile litorale. Crapul poate atinge dimensiuni apreciabile, fiind unul dintre cei mai mari pesti pasnici de la noi din tara. In mod obisnuit are dimensiuni de 35-50 cm lungime si o greutate de 1-3 kg, dar poate sa atinga 80-100 cm lungime si pana la 32 kg. In functie de marime, crapul a capatat si cateva denumiri populare: ciortanel/ciortanica - exemplarele pana la 300 g, ciortan-lingurar - pana la 500 g, ciortan - pana la 2 kg, ciortocrap - intre 2 si 4 kg, crap - exemplare de peste 4 kg.
In ceea ce priveste icrele de crap, se considera a fi printre cele mai delicioase, iar laptii prajiti sau conservati sunt o delicatesa. Icrele reprezinta 10% din greutatea unei femele de crap, cu exceptia perioadei de depunere, lunile aprilie si mai.
Citește pe Antena3.ro