x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Creator de gusturi

Creator de gusturi

de Anna Borca    |    22 Feb 2006   •   00:00
Creator de gusturi
BUCATARIA DE ALTADATA
"Vreau doar o cupa plina, o paine pe jumate
Si-o carte de poeme. Si daca sunt cu tine,
Chiar stand intr-o ruina, - mai fericit ca mine
Nici un sultan nu este cu-o suta de palate."

Catren despre vin, bogatie si iubire zamislit de poetul persan Omar Khayy"m ... Spirit enciclopedic, savant, medic si astronom al curtii regale, matematician si filosof. Supranumit inca din timpul vietii "Rege al Intelepciunii", a fost in acelasi timp si un iscusit bucatar.

INVENTIE. Preparatele lui imbinau armonios principii stiintifice cu inspiratii ale sufletului si ale momentului. Una dintre "gaselnitele" sale a fost gastronomia zodiacala sau, cum o numesc rusii, "astrologia alimentara". El a intocmit prima data o carte de bucate pentru semnele zodiacale, unde a descris in amanunt din ce sa se "infrupte" nativii celor douasprezece zodii. Numele sau, Omar, inseamna viata. Khayy"m este un pseudonim ce s-ar traduce prin sintagma "fauritor de corturi", in amintirea tatalui sau care avea acesta indeletnicire. Inteleptul Omar devenise un fauritor, un "alchimist" al retetelor culinare. Tot el a reformat, in 1074, calendarul persan, considerat mult mai exact decat cel gregorian. Recunoscandu-i-se de catre capetele incoronate si acest har, timp de zece ani s-a ocupat, la curtea sultanului Malik Scah, de buna reusita a banchetelor imparatesti. Era, in varianta romaneasca, un fel de stolnic (cel ce se ingrijea de masa domneasca) la curtea domnitorilor din Tarile Romane.

Care a fost prima sa experienta culinara? Se spune ca dupa moartea parintilor sai a fost nevoit sa plece din Nish"pur. Si-a luat cu el doar cartile si ceva de mancare. In peregrinarile sale, a ajuns intr-o zi la o casa, pe pragul careia se odihnea un batran. L-a rugat sa-i dea putina apa, la care batranul i-a raspuns: "Eu am de toate dar nu am puterea sa-mi intretin viata". Gazda sa era istovita de putere din cauza ca nu mancase de ceva timp. Nu putea sa-l lase pe batran sa moara de foame. A intrat in bucatarie, unde a gasit o bucata de carne de vita. A taiat-o fasii subtiri, apoi a facut focul si a pus ceaunul de arama sa se infierbante. Apoi s-a dus in gradina batranului ca sa aleaga cateva legume. S-a intamplat o minune... Un sentiment ciudat... Parca dintotdeauna a stiut sa gateasca dar, pur si simplu, pe moment uitase cate ceva. Intorcandu-se in bucatarie, si-a amintit de invataturile lui Avicena (celebrul medic) care afirma ca "un amestec din usturoi, vin si sos de soia te invioreaza". Asa ca a luat fasiile de carne, le-a pus in acest amestec si le-a lasat un timp, dupa care le-a prajit. Surpriza: a iesit o mancare delicioasa. Batranul, gustand carnea preparata de Omar, a exclamat: "Fiule, ai un adevarat talent", la care poetul-savant a raspuns: "Este pentru prima data in viata cand pregatesc ceva... Studiind multe tratate de medicina, de multe ori mi-a venit in minte acelasi gand: mancarea este cel mai bun medicament pentru toate bolile...".

Extrapoland invataturile lui Omar, motivati de Dragobete, putem spune ca si dragostea, care uneori este o "boala", poate fi tratata cu o mancare buna, pregatita si oferita cu tot sufletul.

FRIPTURA À LA KHAYY"M


  • INGREDIENTE: 450 g carne de vita, 4 linguri cu ulei, 10 ridichi, un castravete, 4 catei de usturoi, 8 linguri cu sos de soia, 4 linguri cu vin alb sec, 4 linguri cu zahar, o lingurita cu ghimber ras, sare.
  • PREPARARE: Usturoiul pisat se sareaza si se amesteca bine cu sosul de soia, vinul si zaharul. Carnea de vita se taie fasiute, apoi se toarna marinata de mai sus si se lasa la macerat timp de 12 ore. Se prajeste in ulei, la foc mare, amestecand continuu, timp de cinci-sapte minute. Se serveste cu salata de ridichi si castraveti, amestecata cu ghimber.
  • ×