x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Credinte - Cu furculita si cutitul spre Anul Nou

Credinte - Cu furculita si cutitul spre Anul Nou

de Cristina Andreea Calin    |    29 Dec 2006   •   00:00
Credinte  -  Cu furculita si cutitul spre Anul Nou

Fie ca alegeti sa va petreceti noaptea dintre ani intr-un local, fie ca veti sta acasa, bucatele pe care le veti gusta trebuie sa fie dintre cele mai alese. Iar, daca sunt servite intr-o atmosfera de sarbatoare, atunci puteti considera ca ati trecut in 2007 cu dreptul.

Carnea de peste servita la cina festiva dintre ani ne da agilitate. Fie ca alegeti sa va petreceti noaptea dintre ani intr-un local, fie ca veti sta acasa, bucatele pe care le veti gusta trebuie sa fie dintre cele mai alese. Iar, daca sunt servite intr-o atmosfera de sarbatoare, atunci puteti considera ca ati trecut in 2007 cu dreptul.

Multi dintre dumneavoastra s-au hotarat deja ce vor face in noaptea de Revelion. Mai cu seama cei care au ales sa petreaca noaptea dintre ani in afara casei, la restaurante si pensiuni de pe langa partiile de schi sau chiar dincolo de granitele tarii. In acest caz, povara pregatirii mesei cade pe umerii bucatarilor, care au trebuit sa gandeasca meniurile cu cateva luni inainte, pentru a putea face o oferta convingatoare.

La restaurant. Pentru bucatarii-sefi de la restaurantele cu specific romanesc munca a fost mai putin grea, pentru ca nu a trebuit sa creeze preparate noi. Pentru ceilalti insa efortul a fost unul deosebit. Joseph Hadad, executive-chef la Casa Vernescu, a muncit o luna pentru a concepe meniul din noaptea de Revelion pentru jucatorii cazinoului din incinta localului. Preparatele respecta ultimele tendinte ale bucatariei internationale, debordand prin culoare si rafinament. Terina de ficat de gasca si piept de rata cu sos din fructele pasiunii, sorbet de lamai proaspete, cotlet de vitel decorat cu ciuperci "chitachi" proaspete, inghetata de vanilie prajita cu migdale pe pat de vanilie si duet de file de gruper si crevete pe pat de spanac. Bucate delicioase, pentru care insa ar trebui sa scoateti din buzunar aproximativ 185 de euro. Nu platiti numai preparatul. "Este vorba despre creatia sefului bucatar, de efortul lui. Platesti si creatia, si mancarea!", ne spune Joseph Hadad.

Acasa. Daca alegeti sa va petreceti Revelionul acasa, atunci costurile se reduc. Avem si aici mai multe variante. Revelionul cu prietenii, cu familia, un revelion intre tineri, unul improvizat si unul romantic, in doi. Pentru oricare dintre acestea trebuie sa treceti pe la supermarket si sa va aprovizionati serios, pentru ca este una dintre cele mai importante mese festive din an. Cumparaturile trebuie sa inceapa cu achizitionarea unei fete de masa dintr-un material fin, care sa fie in concordanta cu momentul. Scoateti tacamurile si vesela "de sarbatoare" si apoi urmeaza partea cea mai grea: stabilirea meniului. Pentru acesta trebuie sa tineti cont si de latura simbolica a unor preparate. Asa in-cat de pe masa de Revelion nu trebuie sa lipseasca pestele — pentru a fi agili ca acesta in noul an - si carnea de pasare — pentru ca in anul care vine sa fiti usori. Masa incepe de obicei pe la ora 21:00, cu cateva aperitive. Oua umplute cu ficatei de pui, salata de limba cu sfecla, migdale si maioneza, cartofi umpluti cu creveti sunt doar cateva dintre preparatele care pot fi asezate pe masa alaturi de aperitivele traditionale romanesti: toba, chiftelute, caltabos, lebar. Bautura trebuie sa fie si ea una potrivita pentru inceputul mesei: palinca, votca, whisky, campari orange.

Dupa 12. Pentru ora 12:00, cand veti numara ultimele secunde ale lui 2006 pe masa trebuie sa aveti pregatite piscoturile si sampania, servite in pahare adecvate. Dupa urarile de bine si imbratisarile cu cei dragi, urmeaza felul de baza. Cel mai simplu este sa optati pentru prepararea unei fripturi din carne de porc, dar exista si variante mai sofisticate. Rata umpluta cu mere, friptura de vita cu garnitura de broccoli, conopida, dovlecei si castane, muschi de porc impanat cu carnati si slanina sunt doar cateva dintre variantele pe care le aveti la dispozitie. La aceasta etapa a mesei se va servi vin rosu sau alb, in functie de preparat.

Dupa felul de baza urmeaza partea dulce a cinei festive. Se aduc tortul si prajiturile, alaturi de cafea. Nu trebuie sa uitam de salata de fructe si de platoul cu branzeturi, alaturi de care se va servi o bautura digestiva, de preferat coniac. Dimineata, se va aduce ciorba de potroace, pentru a ne "drege" dupa o noapte alba.

Bufet rece. Daca organizati un Revelion tineresc, atunci cel mai indicat este un bufet suedez, pentru a lasa adolescentilor loc de dans. Preparatele nu mai cer atata migala. Tartinele sunt cea mai buna solutie, dar nu trebuie sa lipseasca friptura, fie ea din carne de pasare, de vita sau de porc. In cazul in care nu aveti timp pentru a prepara atatea bucate, cel mai simplu este sa stabiliti cu invitatii dumneavoastra ca fiecare sa aduca cate un preparat, fiecare altceva.

In oricare dintre aceste situatii trebuie tinut cont ca pentru o astfel de cina festiva cea mai importanta este atmosfera, asa incat trebuie acordata o atentie foarte mare modului in care este amenajata si decorata casa. Toate detaliile sunt importante, incepand cu masa si terminand cu muzica, astfel incat fiecare dintre invitati sa paseasca in noul an mai vesel si cu bucuria in suflet.
Duet pescaresc

Ingrediente: un fileu de leu de mare, un crevete, sofran, 40 g smantana, 60 g zeama de peste, foitaj in forma de nasa, o ligura cu ulei de masline, 40 g spanac, o lingura cu smantana, 15 g unt, trei linguri cu vin alb

Preparare: untul se topeste, apoi se adauga faina si se amesteca foarte bine. Dupa aceea, se pune vinul alb, se amesteca. Se adauga zeama de peste rece si se amesteca. La final se adauga smantana, sofranul, sarea si piperul. Spanacul proaspat se soteaza in ulei de masline. Lupul de mare se soteaza in ulei de masline, apoi se pune la cuptor la 170ÞC, trei minute. Dupa aceea, crevetele se fierbe in zeama de peste. Pe o farfurie se asaza spanacul, apoi lupul de mare, crevetele si apoi nada din foitaj. Se pune sosul.

Pret
"Daca alegi sa iei masa de Revelion la un restaurant trebuie sa fii constient ca platesti nu numai mancarea care iti este adusa la masa. In pretul pe care il platesti este inclusa si munca si imaginatia bucatarului-sef. Este vorba despre creatia acestuia, care are si ea un pret, pe care tot clientul il plateste. Bucatarul-sef este pana la urma o marca a restaurantului"

Deosebit
"Bucatarul-sef care face meniul pentru masa festiva din noaptea dintre ani nu trebuie sa puna in meniu nimic din ceea ce el ofera in mod obisnuit clientilor. Este vorba aici despre ceva deosebit, pentru care trebuie sa gandeasca cu mult timp inainte. Nu e numai mancare, este creatie, pentru ca oamenii care vin la restaurant in noaptea de revelion vor sa manance ceva mai altfel decat o fac acasa"
  • Joseph Hadad, executive-chef
  • ×
    Subiecte în articol: masa gastronomie revelion