Recesiunea economică este o "lovitură sub centură" dată eforturilor lui Jamie Oliver de a schimba meniul din cantinele şcolare şi de a influenţa părinţii să dea copiilor lor o hrană sănătoasă.
Începută în urmă cu patru ani, campania lui Jamie - care a însemnat atât un show gastronomic: "Jamie's School Dinner", cât şi strângerea de semnături pe o petiţie privind schimbarea legislaţiei în domeniu, precum şi lobby-ul personal făcut pe lângă oamenii politici - nu a înaintat atât de mult pe cât ar fi vrut el. Creşterea preţului alimentelor a dus la creşterea costurilor pentru o hrană sănătoasă. Şi aici s-a intrat într-un cerc vicios: pune preŢ mai mare pentru mesele de la şcoală şi imediat părinţii vor vota cu picioarele, alegând să-şi scoată copiii din program, decât să dea câteva pence în plus.
Este drept, criza economică a afectat serios bugetul familiilor, mişcorând capacitatea oamenilor de a plăti pentru o hrană sănătoasă. În acelaşi timp, şi bugetele consiliilor locale integrate în program au "sărăcit". În luna iunie, în Marea Britanie, inflaţia a fost de 5,3%, iar asta a dus la un deficit bugetar de 400.000 de lire sterline, pentru consiliul din Derby, de exemplu. Totul s-a răsfrânt şi asupra preţurilor pentru masa şcolarilor.
Consilierii speră însă într-o redresare până la sfârşitul anului financiar, în martie 2010. Până atunci, încearcă să sensibilizeze populaţia, asupra beneficiilor pe care le are o hrană caldă şi sănătoasă asupra copiilor. Chiar dacă astăzi costul pentru două feluri de mâncare, pâine, salată şi o băutură răcoritoare ajunge la 1,85 lire sterline, din care doar o parte sunt susţinute de consiliul local. Sigur, pentru copiii care provin din familii defavorizate, există posibilitatea ca aceste mese să fie gratuite. Dar chiar şi aşa, numai un procent de 40% dintre copii sunt incluşi în programul iniţiat acum 4 ani de Jamie Oliver.