x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Criza va scădea tarifele la hotelurile de 3 şi 4 stele din Bucureşti

Criza va scădea tarifele la hotelurile de 3 şi 4 stele din Bucureşti

de Magda Cristina Ursache    |    24 Mai 2010   •   00:00

Firma de consultanţă Labbart Hospitality estimează, pentru acest an, o scădere vizibilă a tarifelor practicate de hotelierii bucureşteni. Astfel, tariful mediu, pentru unităţile de cazare de 4 stele s-ar putea reduce cu mai mult de 5%, de la 74 de euro, la 70 de euro, în vreme ce la hotelurile de 3 stele scăderea ar putea ajunge până la 9%. "În primele două luni, hotelurile de 4 stele din Capitală au avut un tarif mediu de 66 euro. Bazându-se pe aceste cifre, ne aşteptăm ca per total, în 2010, unităţile să ajungă la un preţ mediu de 70 euro", a declarat la un forum de specialitate directorul executiv al firmei, Jan Ficek, citat de Mediafax.

Potrivit lui Ficek, care citează o analiză realizată de firma de consultanţă, anul trecut hotelurile de 3 stele din Capitală au avut un tarif mediu pe cameră de aproape 55 de euro, iar pentru 2010 rezultatele analizei indică o scădere de 9%, la 50 euro. Conform datelor prelevate de firma de consultanţă, în primele două luni ale acestui an, unităţile de 3 stele au practicat un tarif mediu de 48,1 euro.

Alte statistici luate în calcul se referă la gradul de ocupare; astfel, hotelurile de 4 stele din Bucureşti au înregistrat anul trecut o rată medie de 46%, pentru acest an, în ciuda crizei economice, firma de consultanţă estimând o creştere la 50-55%. În schimb, în cazul unităţilor de cazare de 3 stele, gradul de ocupare ar putea coborî cu două puncte procentuale, de la 47% la 45%. "În cel mai fericit caz ar putea avea loc o creştere de până la 55% a gradului de ocupare", a mai afirmat Ficek. "În primele două luni, 40% dintre hotelurile de 3 stele au înregistrat o creştere a gradului de ocupare. (...) Hotelurile mici ar putea obţine un grad de ocupare mai mare într-un timp mai scurt faţă de unităţile mai mari". Potrivit firmei de consultanţă, în Bucureşti sunt deschise 53 de hoteluri de 4 stele, majoritatea afiliate brandurilor internaţionale, a căror notorietate e răsfrântă şi asupra entităţilor hoteliere româneşti, şi 67 clasificate la 3 stele.

În pofida problemelor economice pe care le implică criza economică accentată din România - ori, poate, tocmai de aceea - managerul Labbart Hospitality a afirmat că 2010 este un an oportun investiţiilor în proiecte hoteliere noi, scăderea preţurilor la materiale de construcţii fiind un argument în acest sens. "Acum este momentul potrivit pentru proiecte hoteliere noi. Preţurile sunt mai mici, iar brandurile hoteliere sunt mai flexibile. De asemenea, cine începe să construiască acum îşi poate deschide unitatea în circa trei ani, când situaţia economică îşi va reveni", a spus Ficek, adăugând că o revenire din criză în industria ospitalităţii ar putea avea loc mult mai rapid decât în alte domenii de activitate şi că este bine să fii pregătit. Investiţiile în timp de criză pot fi avantajoase din cel puţin două motive: la momentul investiţiilor preţurile sunt joase, iar la finalizarea investiţiei se poate intra cu toate motoarele turate într-o epocă economică ascendentă.

×
Subiecte în articol: travel news