x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să alegi cel mai gustos pepene galben

Cum să alegi cel mai gustos pepene galben

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   17:15
Cum să alegi cel mai gustos pepene galben
Sursa foto: freeimages

Pepenele galben este unul din fructele delicioase ale verii. Însă cum știi dacă este copt și dulce?

Dacă ai cultivat pepene galben în propria ta grădină vei știi că este copt după circa 30 de zile de la înflorirea florilor pe vrej, dacă a fost crescut la un loc cald și fertil.

Dacă a crescut într-un loc răcoros, îl culegi după 45 de zile. Este bine să verifici tulpina cu care este atașat de vrej. Dacă încerci să smulgi pepenele galben și acesta rezistă, mai lasă-l câteva zile. Dacă se desprinde ușor, este copt.

De asemenea, trebuie să șii cont și de aspect. Dacă are porțiuni verzi pe coajă, atunci nu este suficient copt. Dacă are orice nuanță, de galben de la pal la bej, atunci șii că este copt. Zonele mai albe arată locul unde a stat pe pământ. 

Totodată, ai grijă să nu aibă încă atașată o parte de tulpină. Asta înseamnă că a fost tăiat de pe vrej, înainte de a se coace complet.

Apasă cu degetul mare pe locul unde a fost tija. Acesta trebuie să fie ferm. Dacă este prea tare ori prea moale, ori este necopt, ori este trecut. Când apeși pe capătul opus de unde a fost atașată tulpina, acesta ar trebui să cedeze puțin. 

Un pepene galben copt ar trebui să fie destul de ferm peste tot și mai greu decât pare când îl ridici în mână. 

Trebuie să asculți și cum  sună atunci când îl bați pe coajă. Nu este bine dacă  sună a gol. Un  sunet înfundat este semn că pepenele este copt. 

Miroase penepene în partea opusă a tulpinii. Trebuie să aibă un parfum dulce. Dacă mirosul nu se simte sau este slab, atunci pepenele nu e copt. 

Dacă simți miros de alcool sau acetonă, acesta fermentează în interior și s-a trecut.

Însă există și o veste bună dacă ai cumpărat un pepene galben necopt. 

Dacă nu l-ai tăiat, lasă-l la temperatura camerei. Dacă l-ai tăiat, pune-l într-un recipient sigilat timp de 4 sau mai multe zile. Nu se va mai coace, dar pulpa sa va deveni puțin mai moale.

Poți să-l pui într-o pungă de hârtie pentru o zi. Acesta va emana etilenă care îl va ajuta să se mai coacă puțin.

Mai există și varianta de a folosi pepenele galben necopt pentru smoothie împreună cu alte fructe sau pune-l pe grătar cu bucăți de carne. Va elibera sucuri care vor da un gust interesant fripturii, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: pepene pepene galben