x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari acasă coloranți naturali pentru prăjituri delicioase

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari acasă coloranți naturali pentru prăjituri delicioase

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2025   •   06:20
Sfaturi în bucătărie. Cum prepari acasă coloranți naturali pentru prăjituri delicioase
Sursa foto: unsplash.com

Coloranții alimentari sunt nelipsiți în prepararea dulciurilor. Însă este bine ca aceștia să fie cât mai naturali, fără substanțe sintetice.

Coloranții alimentari pot fi naturali, extrași din plante, animale sau minerale ori sintetici, obținuți în laborator prin procese chimice.  Coloranții se găsesc sunt formă lichidă sau pulbere. Cei lichizi se pot obține prin prepararea unui sirop concentrat, cum ar fi sfeclă sau morcov, iar cei sub formă de pulbere prin măcinarea ingredientelor. Ambele variante pot fi preparate în casă sau pot fi achiziționate din magazine, notează hellotaste.ro.

Coloranți alimentari preparați acasă

Coloranți alimentari lichizi

Coloranții alimentari lichizi naturali se prepară cu suc de fructe și legume sau cu piure de fructe. Cei pe bază de apă provin din înmuierea a ingredientelor în apă, cum este șofranul.

Problema cea mai uzuală este că își pierd din intensitate sau devin maronii atunci când sunt supuși unui tratament termic. Nu vei obține culori vibrante ca atunci când folosești produse sintetice.

Pentru coloranții alimentari lichizi se reduce sucul sau lichidul infuzat, cum ar fi ceaiul sau cafeaua. Pune o cană de lichid într-o cratiță mică și adu la punctul de fierbere.

Redu focul și lasă-l să fiarbă, îndepărtând orice spumă care ar putea apărea deasupra, până când lichidul se reduce la aproximativ 1/4 de cană. Lasă-l să se răcească complet, apoi folosește aproximativ o linguriță de  reducție la 1 cană de glazură sau glazură.

Coloranți alimentari pudră

Pune ingredientul, cum ar fi fructele de pădure liofilizate, în vasul unui robot de bucătărie și procesează-l până când devine o pulbere fină.

Pentru fiecare cană de glazură, folosește 1-2 lingurițe de pudră. Opțional, poți să dizolvi colorantul alimentar natural praf în 1-2 linguri de apă înainte de utilizare.

Cum se păstrează coloranții alimentari

Pentru a păstra coloranții naturali lichizi, transferă-i în recipiente individuale etanșe și păstrează-i la frigider timp de până la trei săptămâni. Pe măsură ce trece timpul își vor pierde din intensitate. Dacă sunt procesați corect, coloranții sub formă de pudră pot rezista câțiva ani în recipiente etanșe la temperatura camerei.

Cum obții culorile

Coloranții lichizi se folosesc mai ales la creme, la final, când nu mai este nevoie ca preparatul să fie încălzit. Coloranții de tip pudră își păstrează mai bine intensitatea.

Sfeclă roșie

Fierbe sau coace sfecla, apoi paseaz-o și strecoară sucul. Pentru o variantă concentrată, redu sucul pe foc până la consistența dorită. Este ideal pentru creme, aluaturi de prăjituri, glazuri.

Turmeric

Amestecă pudra de turmeric în apă sau lapte pentru o culoare galben intens. Este potrivit pentru orez, paste, prăjituri sau biscuiți.

Spanac sau frunze de urzică

Fierbe frunzele, pasează-le și strecoară sucul. Pentru o culoare intensă, redu lichidul pe foc. Este perfect pentru paste, aluaturi sau sosuri.

Varză roșie și bicarbonat

Fierbe varza roșie și colectează sucul. Adaugă bicarbonat de sodiu pentru a schimba culoarea din roșu în albastru. Ideal pentru deserturi creative sau băuturi.

Morcovi

Stoarce sucul morcovilor sau pasează-i pentru a obține o pastă. Redu sucul pentru o culoare mai intensă. Este bun pentru creme, sosuri sau aluaturi.

De asemenea, mai poți obține culoarea roz din piure de căpșuni sau zmeură, pudră de căpșuni liofilizate sau zmeură. Pentru roșu sunt la fel de eficiente și sucul de varză roșie amestecat cu o substanță acidă (zeamă de lămâie, oțet) sau sucul de roșii. Dacă vrei să obții portocaliu, se potrivesc și piureul de cartofi dulc sau boiaua de ardei, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: coloranti alimentari