x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari simplu și rapid covrigi de casă

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari simplu și rapid covrigi de casă

de Redacția Jurnalul    |    03 Dec 2024   •   12:45
Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari simplu și rapid covrigi de casă
Sursa foto: Hepta

Covrigii se găsesc aproape la fiecare colț de stradă dar sunt mai buni dacă îi prepari acasă.

Aceștia pot fi gustarea ideală pentru școală, birou, excursie și sunt delicioși alături de un pahar cu sana, de exemplu.

Ingrediente

500 g făină albă (tip 650)
250 ml apă călduță
25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
1 linguriță de sare
1 linguriță de zahăr
50 g unt topit (opțional)
1 linguriță de bicarbonat de sodiu (pentru opărire)
1 litru apă (pentru opărire)
semințe de susan
mac sau sare grunjoasă (pentru decor).

Mod de preparare

Se dizolvă drojdia proaspătă și zahărul în apă călduță și se lasă 10 minute să se activeze. Dacă se folosește drojdie uscată, aceasta se amestecă direct cu făina, notează hellotaste.ro.

Într-un bol mare, se cerne făina și se adaugă sarea. Se face o adâncitură în mijloc și se toarnă drojdia activată și untul topit (dacă se folosește).

Se frământă aluatul timp de aproximativ 10 minute, până devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Dacă este prea lipicios, se mai adaugă puțină făină.

Aluatul se acoperă cu un prosop curat și se lasă la dospit timp de o oră, până își dublează volumul.

După dospire, aluatul se împarte în 8-10 bucăți egale, iar fiecare bucată se rulează sub formă de șnur, apoi se modelează sub formă de covrig.

Într-o oală, se aduce apa la punctul de fierbere și se adaugă bicarbonatul de sodiu. Fiecare covrig se opărește în această apă timp de 30 de secunde, apoi se scoate cu o spumieră și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Se presară covrigii cu semințe de susan, mac sau sare grunjoasă, după preferință. Tava cu covrigi se introduce în cuptorul preîncălzit la 200°C și se coc timp de 15-20 de minute, până devin aurii și crocanți. Covrigii se scot din cuptor și se lasă să se răcească ușor înainte de a fi serviți.

Pentru a face cei mai buni covrigi, începe cu un aluat bine frământat, folosind făină de calitate și drojdie proaspătă.

Folosește făină albă de grâu tip 650 sau 550, deoarece oferă un echilibru ideal între conținutul de gluten și structura aluatului. Aceasta conferă covrigilor o textură elastică, care permite frământarea și dospirea corespunzătoare.

Dacă vrei covrigi mai denși, poți folosi făină integrală sau poți combina făina albă cu un procent mic de făină integrală, dar textura va fi mai rustică.

Lasă-l să dospească până când își dublează volumul, pentru o textură aerată. Fierberea covrigilor într-o soluție de apă și bicarbonat înainte de coacere este un pas esențial pentru a obține crusta aurie și crocantă.

Covrigii se coc la temperatură ridicată, în jur de 220°C, pentru a obține un exterior crocant și un interior moale. Presară sare grunjoasă, semințe sau alte toppinguri după preferință, iar pentru un luciu frumos, unge-i cu ou bătut înainte de coacere.

Pentru a obține covrigi pufoși, se pot adăuga câteva ingrediente suplimentare și se pot urma anumite tehnici care ajută la creșterea și menținerea texturii moi. Poți adăuga 50-100 g de unt topit sau 2-3 linguri de ulei vegetal în aluat îl face mai moale și mai fraged. De asemenea, poți înlocui apa cu lapte călduț.

După ce ai amestecat ingredientele, frământă aluatul până devine elastic pentru dezvoltarea rețelei de gluten. Asigură-te că aluatul dospește corect și își dublează volumul. Poți să-l lași la dospit și a doua oară, după ce ai format covrigii, pentru a fi și mai pufoși. Camera în care îi lași la crescut trebuie să aibă o temperatură constantă, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: retete culinar covrigi