x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum recunoasteti ciupercile comestibile

Cum recunoasteti ciupercile comestibile

09 Oct 2004   •   00:00

Daca vreti sa faceti o excursie in padure si sa adunati si ciuperci pentru a le prepara acasa trebuie sa stiti cateva lucruri pentru a le evita pe cele otravite. In general, ciupercile se pot recunoaste dupa forma, miros, culoare, dupa substratul sub care cresc si dupa locatie.

CRISTINA CATANA

SEMNE. Atunci cand sunt tinere ciupercile otravitoare seamana foarte mult cu cele comestibile. Un exemplu foarte elocvent, este buretele viperei, o ciuperca foarte toxica. Aceasta se poate confunda cu craita sau cu ciuperca alba de padure avand forma unui ou alb. Totusi, nu trebuie sa culegeti ciuperci comestibile batrane, cu miros neplacut si cu carnea moale. Din cauza alterarii componentilor nutritivi pot deveni indigeste sau chiar otravitoare.

O metoda veche de a recunoaste ciupercile toxice este cufundarea unei lingurite de argint in apa in care s-au fiert si daca aceasta se innegreste ciupercile sunt otravitoare. Tot ca o metoda de precautie, fierbeti timp de 15 minute ciupercile in apa cu putina sare si apoi aruncati apa pentru ca astfel se distrug o parte din toxine. De asemenea, nu trebuie sa treaca mai mult de o zi de la recoltarea ciupercilor pana la prepararea lor pentru ca intra in descompunere si devin toxice.

PRIMUL AJUTOR

Persoanele intoxicate cu ciuperci, chiar si cu cele mai periculoase dintre ele, pot fi salvate pana la venirea medicului daca primul ajutor este prompt si bine condus.

In situatii de acest gen se dau bolnavului vomitive pentru golirea stomacului de toxine. Impreuna cu vomitivele se dau cantitati mari de apa, ceai si lapte cald. De asemenea, pentru combaterea somnolentei sunt recomandate cafeaua si ceaiul.

La cele mai periculoase dintre ciuperci (buretele viperei, buretele primavaratic, tomnatic si de lamaie), efectele apar abia dupa 12 ore, iar purgativul nu mai este necesar pentru ca toxinele au ajuns deja in intestin. De mare ajutor sunt frectiile cu alcool camforat sau otet, iar purgativele sunt indispensabile. De asemenea, se da bolnavului sa inspire otet, eter sau amoniac.

Daca bolnavul are dureri mari de stomac, i se da ca purgativ 30g de ulei de ricin. Dupa o ora i se administreaza o jumatate de litru de ceai diuretic. Pentru eliminarea rapida a toxinelor, bolnavul trebuie sa urineze mult si des.

×
Subiecte în articol: gastronomie