
De multe ori, usturoiul începe să încolțească, se înmoaie sau mucegăiește.
Este indicat astfel să-l păstrezi într-un loc uscat, răcoros și aerisit.
Un coș, o plasă sau o pungă de hârtie într-o cămară întunecată sunt ideale pentru a preveni umezeala, notează hellotaste.ro
Frigiderul nu este recomandat pentru depozitarea usturoiului întreg din cauza umidității care poate accelera procesul de degradare și îl poate face să prindă un miros neplăcut.
Usuroiul decojit sau tocat trebuie păstrat la frigider, într-un recipient etanș, și consumat în 2-3 zile.
De asemenea, usuroiul poate fi și congelat, întreg sau mărunțit.
Poate fi consumat usturoiul încolțit?
Consumul usturoiului încolțit este în general sigur și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Deși aspectul și gustul lui se pot modifica ușor, nu devine toxic.

Poate avea însă un gust intens, ușor amar. Însă substanțele benefice din el, cum ar fi antioxidanții, sunt mai concentrate.
Cum se consumă usturoiul încolțit
Mugurii verzi pot avea un gust ușor amărui, ceea ce poate influența aroma preparatelor.
poți tăia usturoiul în două și îndepărta partea verde din mijloc înainte de a-l folosi.
În preparatele gătite, cum ar fi supele, tocănițele sau mâncărurile la cuptor, amăreala se estompează.
Usturoiul încolțit are un conținut mai ridicat de antioxidanți, ceea ce îl face chiar benefic pentru sănătate.
Când să arunci usturoiul
Usturoiul trebuie aruncat dacă prezintă semne de alterare, textură moale și apoasă, miros neplăcut, pete de mucegai, decolorări suspecte. Dacă usturoiul devine lipicios sau are o consistență spongioasă, este un semn că s-a stricat.
Dacă observi pete maronii sau negre pe coajă sau pe căței înseamnă că a dezvoltat mucegai sau bacterii.
Totodată, un miros neobișnuit, diferit de cel puternic și aromat caracteristic usturoiului proaspăt, este mai bine să îl arunci.
Dacă este foarte vechi și uscat, cel mai bine este să nu îl mai folosești.
Cum trebuie păstrat usturoiul
Este important să-l ții într-un loc uscat, bine aerisit și ferit de lumină, într-un coș sau o pungă de hârtie, la temperatura camerei, într-un spațiu răcoros și întunecat.
Evită să îl păstrezi în frigider deoarece umiditatea poate favoriza încolțirea și mucegăirea, potrivit hellotaste.ro.