x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Curcubeu de arome

Curcubeu de arome

de Simona Chiriac    |    18 Oct 2006   •   00:00
Curcubeu de arome
RETETA CU DICHIS
De curand, in timp ce rasfoiam cartile nou aparute, intr-o librarie din Bucuresti, mi-a fost dat sa aud cuvintele unei tinere aflate in imediata mea apropiere: "Legumele sunt interesante, intr-adevar, dar nu mai au nici un sens atunci cand se gasesc alaturi de o bucata zdravana de carne. Cine se mai gandeste la legume? Mie nu-mi trebuie!".

Oare asa sa fie? Haideti sa descoperim impreuna ce secrete ne dezvaluie legumele! In primul rand, ele sunt cel mai aproape de natura care le cuprinde pe toate, caci prin ele curge seva pamantului si astfel ne incarca si pe noi cu sanatate si energie. Oriunde s-ar afla, in gradina tolanita pe coasta unui deal sau in intinderea lina a campiei, sunt mereu mangaiate de soarele tomnatic. In plus, atunci cand le punem in mancare, ele sunt la fel de misterioase si interesante in orice combinatie s-ar afla. Pregatite in diverse moduri, cu carne sau fara, ele raman in esenta mereu aceleasi. Daca in miez de octombrie doriti sa va bucurati pe deplin de aroma lor, pregatiti o tarta cu legume, un curcubeu de arome nobile intr-o farfurie!

Un preparat cu blazon

Ca preparat gastronomic, tarta este "de vita nobila", iar istoria ei se intinde in trecut pana in secolul al XIV-lea. Atunci tartele indeplineau un triplu rol: erau savuroase, aspectuoase datorita combinatiei inedite de culori si, nu in ultimul rand, ele reprezentau marca nobilimii. Moda gastronomica a Evului Mediu cerea ca pe mesele festive sa se afle si tarte cu fructe, carne sau legume. In vremea lui Skakespeare, cea mai tentanta reteta era tarta cu mere si portocale. Fructe rare, portocalele erau aduse pe calea apelor din tari cu nume exotice si, prin urmare, erau deosebit de costisitoare.

In esenta, o tarta trebuie sa fie si frumoasa, nu numai gustoasa. Nu este dificil de preparat, cu o conditie: nu ascundeti nimic! Toate ingredientele trebuie puse in evidenta prin ceea ce au ele mai pretios: culoarea. Sa luam, de exemplu, tarta cu legume despre care vorbeam - o diversitate de culori aromate: rosu, verde, galben… Se vor alege ardei sau gogosari, broccoli, varza de Bruxelles, fasole galbena sau verde. Ouale care vor lega toata compozitia si sofranul o auresc frumos deasupra. Fiti generosi si nu acoperiti tarta cu un alt strat de aluat! Lasati-i si pe altii sa se bucure de frumusetea culorilor toamnei! Nu mai ramane decat sa o asezati pe masa, sa taiati cu grija o felie si sa va lasati toate simturile vrajite!

Solutii

Desi va sfatuim sa folositi legume proaspete, o alternativa de moment o pot reprezenta si legumele congelate. In acest caz trebuie sa tineti cont ca isi modifica aroma si culoarea. Chiar daca aroma poate fi rafinata prin adaugarea condimentelor, culoarea nu va capata stralucirea de odinioara.

Foitaj

Aluatul de foitaj se poate pastra pentru mai mult timp la rece in frigider sau congelator. Din aceasta cauza, este ideal pentru situatiile de urgenta in care sosesc invitati pe nepregatite. Tava in care se asaza aluatul se stropeste cu apa rece, pentru ca foitajul sa fie mai aerat si mai usor.

Coacere

In primele minute in care tava a fost asezata in cuptor, flacara trebuie sa fie iute, pentru ca apoi sa se diminueze intensitatea. Important este ca in timpul coacerii sa nu se deschida usa cuptorului. Asadar, aveti nevoie de rabdare!
TARTA CU LEGUME
1 Mai intai se aduna laolalta toate legumele necesare: 300 g broccoli, 200 g fasole verde, 100 g fasole alba, 200 g varza de Bruxelles, o vanata si doi ardei capia. Buchetelele de broccoli, varza de Bruxelles si fasolea verde si alba (curatata de codite) se spala si se lasa la scurs. Ardeii capia se taie pe jumatate si li se indeparteaza cotoarele si semintele.

2 Jumatatile de ardei capia se taie in doua si apoi in bucatele mai late. Fasolea verde si alba se taie in bucatele potrivite. Intr-o tigaie se incinge uleiul sau untul si se calesc legumele, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Cand sunt gata se scurg de excesul de ulei si se pun intr-un vas. Se amesteca branza impreuna cu sarea, piperul si ouale, omogenizandu-se foarte bine.

3 Aluatul de foitaj se asaza in forma de tarta ce a fost stropita mai inainte cu apa rece. Legumele se pun in forma, peste aluat, iar deasupra se toarna, intr-un strat uniform, compozitia de branza.

4 Tava se introduce in cuptorul preincalzit si se tine pana cand tarta s-a aurit frumos si s-a copt compozitia. Se taie felii, se decoreaza cu frunze de busuioc sau oregano si se serveste calda sau rece, dupa preferinta.
×
Subiecte în articol: tarta