x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Curcubeu gustos

Curcubeu gustos

de Veronica Guzun    |    17 Mai 2006   •   00:00

CAIET DE RETETE
Aperitivele pregatite acasa "pentru acasa" lasa loc creativitatii. Exista o modalitate simpla sa va impresionati oaspetii: preparati aperitive colorate, vesele, care sa aduca buna dispozitie invitatilor.
CAIET DE RETETE

Aperitivele pregatite acasa "pentru acasa" lasa loc creativitatii. Exista o modalitate simpla sa va impresionati oaspetii: preparati aperitive colorate, vesele, care sa aduca buna dispozitie invitatilor.

Pentru aceasta exista nenumarate ingrediente la indemana: ciupercile, somonul afumat, caviarul, ouale de prepelita. Dupa ce ati pregatit aperitivele, este bine sa le acoperiti cu o folie de plastic, pentru a nu se oxida si pentru a nu-si schimba forma. Abia apoi pot fi puse in frigider. Este important sa acordati o atentie deosebita "deschiderii" mesei. In perioada servirii aperitivelor, oaspetii socializeaza cel mai mult, fac cunostinta intre ei, in cazul in care nu se cunosc sau asteapta oaspetii intarziati. Cel mai important rol al aperitivelor ramane totusi deschiderea poftei de mancare.

SUGESTII. Aperitivele care nu sunt tratate termic arata mai bine si nici nu isi pierd gustul in timp. E bine de stiut ca o persoana consuma pana la zece canapele (sandvisuri din felioare de paine prajita), daca este o masa formata numai din gustari reci, si patru-cinci aperitive, daca exista si un fel de baza. In principiu, se recomanda sa se prepare trei-sase tipuri de aperitive, variind ca aroma, ingrediente, textura si chiar specific. Si nu in ultimul rand, nu uitati de decorarea mesei si a platourilor. Acestea dau stil petrecerii.

ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 6-12 rosii, 100-150 g ciuperci, unu-doua oua, 120 ml ulei, o lingura cu zeama de lamaie, patrunjel verde sau marar verde tocat, sare si piper dupa gust.
  • PREPARARE: Rosiile spalate se scobesc de miez, nu prea aproape de pielita, se presara putina sare si se lasa cu gura in jos ca sa se scurga sucul. Intre timp, se fierb ciupercile, iar din galbenusurile de ou, zeama de lamaie si ulei se prepara o maioneza. Se amesteca ciupercile racite si taiate marunt cu maioneza, se adauga patrunjel sau marar tocat marunt, apoi sare si piper dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, apoi se sterg deasupra si se asaza fiecare rosie pe cate o frunza de salata verde.

    TARTINE IN CULORI

  • INGREDIENTE: franzela sau chifle, doua oua fierte, 10 masline, un gogosar rosu sau ardei gras rosu, 60 g unt sau maioneza.
  • PREPARARE: Franzela se taie felii de forma rotunda, iar chiflele se taie in doua si se ung cu unt sau cu maioneza. Se toaca marunt fiecare componenta in parte: albusul de ou, gogosarul si maslinele. Se imparte suprafata tartinei in patru parti si pe fiecare dintre acestea se pune cate unul dintre componentele tocate marunt. In acest fel, tartinele vor avea patru culori: alb, galben, rosu si negru.

    TARTINE CU ICRE NEGRE SAU DE MANCIURIA

  • INGREDIENTE: paine, unt, icre.
  • PREPARARE: Se curata painea de coaja, se taie in felii subtiri, rotunde sau patrate, care se ung cu un strat de unt. Se acopera cu un strat de icre negre sau cu icre de Manciuria, iar la margine se sprituieste bine fiecare felie cu unt.

    SALATA DE ICRE NEGRE

  • INGREDIENTE: 200 g icre negre, 200 g miez de paine, 400 ml ulei, o lamaie, aspic.
  • PREPARARE: Se pun icrele negre intr-o piua de piatra, se adauga miez de paine inmuiat in apa si stors. Se amesteca si se bate cu batatorul de la piua, adaugandu-se treptat cate putin ulei. Se bate in continuare pana cand se obtine o pasta albicioasa. Se aranjeaza icrele pe un platou, se lasa sa se raceasca bine si apoi se pot glasa cu aspic. Se pot orna cu felii de lamaie.

    OUA "MIMOZA"

  • INGREDIENTE: 6 oua, 150 g maioneza picanta, 2-3 ridichi de luna sau cateva masline si patrunjel verde.
  • PREPARARE: Se fierb ouale tari, se curata de coaja, se taie in jumatati pe lungime si se scot galbenusurile. Albusurile se umplu cu maioneza, peste care se presara galbenusurile date prin sita (o parte din galbenusuri se foloseste la prepararea maionezei). Dupa aceea, se orneaza cu cerculete de ridichi sau cu felioare de masline si cu frunze mici de patrunjel.

    CRUTOANE CU CASCAVAL

  • INGREDIENTE: 12 felii de franzela, 50 g unt, 12 felii de cascaval.
  • PREPARARE: Feliile de franzela se ung cu un strat subtire de unt si deasupra de asaza felii de cascaval taiate ceva mai mici si mai subtiri decat feliile de franzela. Tartinele se lasa in cuptorul incins pana cand cascavalul se inmoaie. Se servesc calde.

    ANDIVE CU MAIONEZA

  • INGREDIENTE: 600 g andive, o jumatate de lamaie, 4-5 linguri cu maioneza, piper, sare.
  • PREPARARE: Se aleg andivele albe, cele cu frunze verzi fiind amare. Se taie radacina. Se spala in apa rece, se scurg bine, apoi se taie in lung pentru a se desface toate foile si miezul. Se pun andivele intr-o salatiera, se adauga maioneza, zeama de lamaie, piperul, sarea dupa gust si se amesteca, dupa care se pot consuma.

    CIUPERCI UMPLUTE

  • INGREDIENTE: 800 g ciuperci, 200 g ceapa, 50 g cascaval, 150 ml ulei, 100 ml vin, doua g piper pisat, 20 g pesmet, marar si patrunjel, sare.
  • PREPARARE: Se aleg ciupercile mari si intregi, se rup cozile, se curata, se spala in mai multe ape si se toaca marunt numai cozile. Apoi se toaca ceapa marunt, se caleste in ulei, se adauga cozile tocate si se prajesc impreuna pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Apoi se adauga verdeata tocata marunt, pesmetul, piperul, sarea dupa gust. Dupa ce compozitia s-a racit, se umplu cu ea palarioarele ciupercilor. Ciupercile astfel umplute se asaza intr-o tava unsa, se presara cascaval ras si se introduc in cuptorul bine incins, pana cand se rumeneste cascavalul. In cazul in care ciupercile s-au rumenit inainte de a fi gata, se scoate tava din cuptor si se lasa deoparte la cald, pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Cand sunt gata, se scot pe platou, iar sosul ramas in tava se stinge cu vin si cu cateva linguri cu apa calda, dupa care se lasa sa dea in fiert si sa scada cat este nevoie. Sosul se strecoara intr-o sosiera si se serveste o data cu ciupercile umplute, reci sau calde.
  • ×