x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Curcubeu gustos

0
Autor: Veronica Guzun 17 Mai 2006 - 00:00

CAIET DE RETETE
Aperitivele pregatite acasa "pentru acasa" lasa loc creativitatii. Exista o modalitate simpla sa va impresionati oaspetii: preparati aperitive colorate, vesele, care sa aduca buna dispozitie invitatilor.

CAIET DE RETETE

Aperitivele pregatite acasa "pentru acasa" lasa loc creativitatii. Exista o modalitate simpla sa va impresionati oaspetii: preparati aperitive colorate, vesele, care sa aduca buna dispozitie invitatilor.

Pentru aceasta exista nenumarate ingrediente la indemana: ciupercile, somonul afumat, caviarul, ouale de prepelita. Dupa ce ati pregatit aperitivele, este bine sa le acoperiti cu o folie de plastic, pentru a nu se oxida si pentru a nu-si schimba forma. Abia apoi pot fi puse in frigider. Este important sa acordati o atentie deosebita "deschiderii" mesei. In perioada servirii aperitivelor, oaspetii socializeaza cel mai mult, fac cunostinta intre ei, in cazul in care nu se cunosc sau asteapta oaspetii intarziati. Cel mai important rol al aperitivelor ramane totusi deschiderea poftei de mancare.

SUGESTII. Aperitivele care nu sunt tratate termic arata mai bine si nici nu isi pierd gustul in timp. E bine de stiut ca o persoana consuma pana la zece canapele (sandvisuri din felioare de paine prajita), daca este o masa formata numai din gustari reci, si patru-cinci aperitive, daca exista si un fel de baza. In principiu, se recomanda sa se prepare trei-sase tipuri de aperitive, variind ca aroma, ingrediente, textura si chiar specific. Si nu in ultimul rand, nu uitati de decorarea mesei si a platourilor. Acestea dau stil petrecerii.

ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 6-12 rosii, 100-150 g ciuperci, unu-doua oua, 120 ml ulei, o lingura cu zeama de lamaie, patrunjel verde sau marar verde tocat, sare si piper dupa gust.
  • PREPARARE: Rosiile spalate se scobesc de miez, nu prea aproape de pielita, se presara putina sare si se lasa cu gura in jos ca sa se scurga sucul. Intre timp, se fierb ciupercile, iar din galbenusurile de ou, zeama de lamaie si ulei se prepara o maioneza. Se amesteca ciupercile racite si taiate marunt cu maioneza, se adauga patrunjel sau marar tocat marunt, apoi sare si piper dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, apoi se sterg deasupra si se asaza fiecare rosie pe cate o frunza de salata verde.

    TARTINE IN CULORI

  • INGREDIENTE: franzela sau chifle, doua oua fierte, 10 masline, un gogosar rosu sau ardei gras rosu, 60 g unt sau maioneza.
  • PREPARARE: Franzela se taie felii de forma rotunda, iar chiflele se taie in doua si se ung cu unt sau cu maioneza. Se toaca marunt fiecare componenta in parte: albusul de ou, gogosarul si maslinele. Se imparte suprafata tartinei in patru parti si pe fiecare dintre acestea se pune cate unul dintre componentele tocate marunt. In acest fel, tartinele vor avea patru culori: alb, galben, rosu si negru.

    TARTINE CU ICRE NEGRE SAU DE MANCIURIA

  • INGREDIENTE: paine, unt, icre.
  • PREPARARE: Se curata painea de coaja, se taie in felii subtiri, rotunde sau patrate, care se ung cu un strat de unt. Se acopera cu un strat de icre negre sau cu icre de Manciuria, iar la margine se sprituieste bine fiecare felie cu unt.

    SALATA DE ICRE NEGRE

  • INGREDIENTE: 200 g icre negre, 200 g miez de paine, 400 ml ulei, o lamaie, aspic.
  • PREPARARE: Se pun icrele negre intr-o piua de piatra, se adauga miez de paine inmuiat in apa si stors. Se amesteca si se bate cu batatorul de la piua, adaugandu-se treptat cate putin ulei. Se bate in continuare pana cand se obtine o pasta albicioasa. Se aranjeaza icrele pe un platou, se lasa sa se raceasca bine si apoi se pot glasa cu aspic. Se pot orna cu felii de lamaie.

    OUA "MIMOZA"

  • INGREDIENTE: 6 oua, 150 g maioneza picanta, 2-3 ridichi de luna sau cateva masline si patrunjel verde.
  • PREPARARE: Se fierb ouale tari, se curata de coaja, se taie in jumatati pe lungime si se scot galbenusurile. Albusurile se umplu cu maioneza, peste care se presara galbenusurile date prin sita (o parte din galbenusuri se foloseste la prepararea maionezei). Dupa aceea, se orneaza cu cerculete de ridichi sau cu felioare de masline si cu frunze mici de patrunjel.

    CRUTOANE CU CASCAVAL

  • INGREDIENTE: 12 felii de franzela, 50 g unt, 12 felii de cascaval.
  • PREPARARE: Feliile de franzela se ung cu un strat subtire de unt si deasupra de asaza felii de cascaval taiate ceva mai mici si mai subtiri decat feliile de franzela. Tartinele se lasa in cuptorul incins pana cand cascavalul se inmoaie. Se servesc calde.

    ANDIVE CU MAIONEZA

  • INGREDIENTE: 600 g andive, o jumatate de lamaie, 4-5 linguri cu maioneza, piper, sare.
  • PREPARARE: Se aleg andivele albe, cele cu frunze verzi fiind amare. Se taie radacina. Se spala in apa rece, se scurg bine, apoi se taie in lung pentru a se desface toate foile si miezul. Se pun andivele intr-o salatiera, se adauga maioneza, zeama de lamaie, piperul, sarea dupa gust si se amesteca, dupa care se pot consuma.

    CIUPERCI UMPLUTE

  • INGREDIENTE: 800 g ciuperci, 200 g ceapa, 50 g cascaval, 150 ml ulei, 100 ml vin, doua g piper pisat, 20 g pesmet, marar si patrunjel, sare.
  • PREPARARE: Se aleg ciupercile mari si intregi, se rup cozile, se curata, se spala in mai multe ape si se toaca marunt numai cozile. Apoi se toaca ceapa marunt, se caleste in ulei, se adauga cozile tocate si se prajesc impreuna pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Apoi se adauga verdeata tocata marunt, pesmetul, piperul, sarea dupa gust. Dupa ce compozitia s-a racit, se umplu cu ea palarioarele ciupercilor. Ciupercile astfel umplute se asaza intr-o tava unsa, se presara cascaval ras si se introduc in cuptorul bine incins, pana cand se rumeneste cascavalul. In cazul in care ciupercile s-au rumenit inainte de a fi gata, se scoate tava din cuptor si se lasa deoparte la cald, pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Cand sunt gata, se scot pe platou, iar sosul ramas in tava se stinge cu vin si cu cateva linguri cu apa calda, dupa care se lasa sa dea in fiert si sa scada cat este nevoie. Sosul se strecoara intr-o sosiera si se serveste o data cu ciupercile umplute, reci sau calde.
  • Citeşte mai multe despre:   ingrediente,   marunt,   ciupercile,   maioneza,   preparare

     



    Mai multe titluri din categorie

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
        Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
    Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
    Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
    Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
    Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

    Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
    Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
    Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
    Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
    Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
    Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
    Serviciul de email marketing furnizat de