x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Curcubeu gustos

0
Autor: Veronica Guzun 17 Mai 2006 - 00:00

CAIET DE RETETE
Aperitivele pregatite acasa "pentru acasa" lasa loc creativitatii. Exista o modalitate simpla sa va impresionati oaspetii: preparati aperitive colorate, vesele, care sa aduca buna dispozitie invitatilor.

CAIET DE RETETE

Aperitivele pregatite acasa "pentru acasa" lasa loc creativitatii. Exista o modalitate simpla sa va impresionati oaspetii: preparati aperitive colorate, vesele, care sa aduca buna dispozitie invitatilor.

Pentru aceasta exista nenumarate ingrediente la indemana: ciupercile, somonul afumat, caviarul, ouale de prepelita. Dupa ce ati pregatit aperitivele, este bine sa le acoperiti cu o folie de plastic, pentru a nu se oxida si pentru a nu-si schimba forma. Abia apoi pot fi puse in frigider. Este important sa acordati o atentie deosebita "deschiderii" mesei. In perioada servirii aperitivelor, oaspetii socializeaza cel mai mult, fac cunostinta intre ei, in cazul in care nu se cunosc sau asteapta oaspetii intarziati. Cel mai important rol al aperitivelor ramane totusi deschiderea poftei de mancare.

SUGESTII. Aperitivele care nu sunt tratate termic arata mai bine si nici nu isi pierd gustul in timp. E bine de stiut ca o persoana consuma pana la zece canapele (sandvisuri din felioare de paine prajita), daca este o masa formata numai din gustari reci, si patru-cinci aperitive, daca exista si un fel de baza. In principiu, se recomanda sa se prepare trei-sase tipuri de aperitive, variind ca aroma, ingrediente, textura si chiar specific. Si nu in ultimul rand, nu uitati de decorarea mesei si a platourilor. Acestea dau stil petrecerii.

ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 6-12 rosii, 100-150 g ciuperci, unu-doua oua, 120 ml ulei, o lingura cu zeama de lamaie, patrunjel verde sau marar verde tocat, sare si piper dupa gust.
  • PREPARARE: Rosiile spalate se scobesc de miez, nu prea aproape de pielita, se presara putina sare si se lasa cu gura in jos ca sa se scurga sucul. Intre timp, se fierb ciupercile, iar din galbenusurile de ou, zeama de lamaie si ulei se prepara o maioneza. Se amesteca ciupercile racite si taiate marunt cu maioneza, se adauga patrunjel sau marar tocat marunt, apoi sare si piper dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, apoi se sterg deasupra si se asaza fiecare rosie pe cate o frunza de salata verde.

    TARTINE IN CULORI

  • INGREDIENTE: franzela sau chifle, doua oua fierte, 10 masline, un gogosar rosu sau ardei gras rosu, 60 g unt sau maioneza.
  • PREPARARE: Franzela se taie felii de forma rotunda, iar chiflele se taie in doua si se ung cu unt sau cu maioneza. Se toaca marunt fiecare componenta in parte: albusul de ou, gogosarul si maslinele. Se imparte suprafata tartinei in patru parti si pe fiecare dintre acestea se pune cate unul dintre componentele tocate marunt. In acest fel, tartinele vor avea patru culori: alb, galben, rosu si negru.

    TARTINE CU ICRE NEGRE SAU DE MANCIURIA

  • INGREDIENTE: paine, unt, icre.
  • PREPARARE: Se curata painea de coaja, se taie in felii subtiri, rotunde sau patrate, care se ung cu un strat de unt. Se acopera cu un strat de icre negre sau cu icre de Manciuria, iar la margine se sprituieste bine fiecare felie cu unt.

    SALATA DE ICRE NEGRE

  • INGREDIENTE: 200 g icre negre, 200 g miez de paine, 400 ml ulei, o lamaie, aspic.
  • PREPARARE: Se pun icrele negre intr-o piua de piatra, se adauga miez de paine inmuiat in apa si stors. Se amesteca si se bate cu batatorul de la piua, adaugandu-se treptat cate putin ulei. Se bate in continuare pana cand se obtine o pasta albicioasa. Se aranjeaza icrele pe un platou, se lasa sa se raceasca bine si apoi se pot glasa cu aspic. Se pot orna cu felii de lamaie.

    OUA "MIMOZA"

  • INGREDIENTE: 6 oua, 150 g maioneza picanta, 2-3 ridichi de luna sau cateva masline si patrunjel verde.
  • PREPARARE: Se fierb ouale tari, se curata de coaja, se taie in jumatati pe lungime si se scot galbenusurile. Albusurile se umplu cu maioneza, peste care se presara galbenusurile date prin sita (o parte din galbenusuri se foloseste la prepararea maionezei). Dupa aceea, se orneaza cu cerculete de ridichi sau cu felioare de masline si cu frunze mici de patrunjel.

    CRUTOANE CU CASCAVAL

  • INGREDIENTE: 12 felii de franzela, 50 g unt, 12 felii de cascaval.
  • PREPARARE: Feliile de franzela se ung cu un strat subtire de unt si deasupra de asaza felii de cascaval taiate ceva mai mici si mai subtiri decat feliile de franzela. Tartinele se lasa in cuptorul incins pana cand cascavalul se inmoaie. Se servesc calde.

    ANDIVE CU MAIONEZA

  • INGREDIENTE: 600 g andive, o jumatate de lamaie, 4-5 linguri cu maioneza, piper, sare.
  • PREPARARE: Se aleg andivele albe, cele cu frunze verzi fiind amare. Se taie radacina. Se spala in apa rece, se scurg bine, apoi se taie in lung pentru a se desface toate foile si miezul. Se pun andivele intr-o salatiera, se adauga maioneza, zeama de lamaie, piperul, sarea dupa gust si se amesteca, dupa care se pot consuma.

    CIUPERCI UMPLUTE

  • INGREDIENTE: 800 g ciuperci, 200 g ceapa, 50 g cascaval, 150 ml ulei, 100 ml vin, doua g piper pisat, 20 g pesmet, marar si patrunjel, sare.
  • PREPARARE: Se aleg ciupercile mari si intregi, se rup cozile, se curata, se spala in mai multe ape si se toaca marunt numai cozile. Apoi se toaca ceapa marunt, se caleste in ulei, se adauga cozile tocate si se prajesc impreuna pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Apoi se adauga verdeata tocata marunt, pesmetul, piperul, sarea dupa gust. Dupa ce compozitia s-a racit, se umplu cu ea palarioarele ciupercilor. Ciupercile astfel umplute se asaza intr-o tava unsa, se presara cascaval ras si se introduc in cuptorul bine incins, pana cand se rumeneste cascavalul. In cazul in care ciupercile s-au rumenit inainte de a fi gata, se scoate tava din cuptor si se lasa deoparte la cald, pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Cand sunt gata, se scot pe platou, iar sosul ramas in tava se stinge cu vin si cu cateva linguri cu apa calda, dupa care se lasa sa dea in fiert si sa scada cat este nevoie. Sosul se strecoara intr-o sosiera si se serveste o data cu ciupercile umplute, reci sau calde.
  • Citeşte mai multe despre:   ingrediente,   marunt,   ciupercile,   maioneza,   preparare

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
    Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
    Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
    Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
    Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
    Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
    Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
    Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
    Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
    Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
    Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
    Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
    Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
    Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
    Serviciul de email marketing furnizat de