Crocodil gătit, aşa pur şi simplu. Spaima bălţilor după ce a fost deposedat de luxoasa-i piele, a ajuns din vânător, vânat şi gătit. Maestrul Ştefan Bercea nu l-a iertat şi le-a arătat clujenilor cum se poate găti o carne rară. Nimic nu se pierde, totul se transformă - ar sări ca arse toate filosofiile posibile.
Prăjituri, miel gătit la lut, pui umplut, cărţi de bucate pentru lume adunate, dar mai ales un schimb de idei extrem de util între profesionişti şi amatori, acesta a fost pe scurt campionatul din 2009. Iar criza, chiar dacă s-a resimţit oarecum printre participanţi şi curioşi, cu siguranţă nu s-a resimţit în farfurii şi demonstraţii.
Despre Campionatul de Gătit în Aer Liber au auzit mai toţi românii. Ultima parte a acestui campionat abia ce s-a încheiat la Cluj. Până aici nimic nou sub soare, dacă luăm în calcul că ne-am aflat deja la a treia ediţie a campionatului. Şi totuşi, noutăţi au fost, de la salatele de tot felul de peşti, fructe de mare până la prăjiturile făcute de amatori care au impresionat juriul profesioniştilor.
"Românii gătesc mai bine, mai divers, mai bogat. Se întorc spre a mânca sănătos. şi se vede acest lucru de la un an la altul. Gospodinele românce scapă de inhibiţii, încearcă chiar cu riscul de a greşi, sunt puţin mai deschise spre a încerca noul, noi arome şi gusturi", a explicat Petrişor Tănase, membru al juriului. Alături de el au fost chefs-ii României, Cornelia Ghişoi, Dumitru Burtea, alături de Antonio Passarelli, Jakob Hausmann, Gheroghe Vătafu, Nicolae Urs, dar şi invitaţii lor internaţionali Panaziotis Hadjisymeou, Adam Enav, Jyrki Yli-Uotila, Michel Denis Joffre, sosiţi din Israel, Slovenia, Cipru sau Franţa.
Preşedintele juriului a fost binecunoscutul Robert Rainford, prezentatorul emisiunii "Licence to grill", cunoscut gospodinelor românce pentru reţetele sale "de gătit în aer liber", mai precis pe grill.
CURIOZITĂŢI DE IERI ŞI DE AZI
Maestrul Ştefan Bercea nu s-a sfiit să propună un meniu cu carne de crocodil. "N-am mai auzit aşa ceva. Ştiam că se fac papuci din pielea crocodilului. Dar de mâncat n-am mai mâncat aşa ceva. Aş gusta puţin, ca să văd cum e" - s-a auzit în public, printre clujenii adunaţi să vadă minunea. Cu cel mai mare succes şi la public şi la juriu s-a dovedit a fi mielul copt în lut. Bucătarii de la Cabana Vânătorilor din Predeal au cucerit inimile clujenilor cu întoarcerea la rădăcinile străbunilor.
Practic, au preparat mielul aşa cum o făceau şi dacii şi, mai apoi, haiducii. O reţetă străveche, în care mielul este tăiat, curăţat pe dinăutru de măruntaie, care apoi vin fierte, mărunţite şi condimentate cu ierburi aromatice culese "de pe câmpurile Daciei", apoi este "îngropat" într-o groapă cu rumeguş, cărbuni şi lut. Cu blană cu tot. La sfârşit, din groapa "căptuşită" cu lut şi lemn iese o bunătate de carne fragedă şi parfumată, de pe care bucătarii au înlăturat blana şi pielea.
De altfel, marii câştigători ai Trofeului 2009 al Campionatului au fost bucătarii de la Cabana Vânătorilor din Predeal, specialiştii de la Black Tulip sau City Plaza urmând abia pe locurile doi sau trei, prin alternanţă.
TAINE DE "CHEF"
Pentru curioşii care au asistat la demonstraţiile maeştrilor n-a fost rost de pierdere de vreme. Astfel, au aflat că spanacul, pentru a rămâne verde, trebuie doar opărit pentru câteva secunde în apă fierbinte în care s-a amestecat o linguriţă de bicarbonat, apoi este pus rapid în apă rece. Astfel, spanacul îşi păstrează textura, dar cel mai important, culoarea de un verde intens, după cum a explicat "lady chef" a României şi a Europei de Est, Cornelia Ghişoi.
"Pentru ca ceapa să rămână întreagă pe grill, nu tăiaţi extremităţile. Oricum nu mâncaţi codiţa şi nici locul unde se prinde în pământ. Curaţaţi bine, taiaţi pe verticală, fără a fi îndepărtat extremităţile, şi apoi puneţi pe grill. Iar roşia n-o tăiaţi rondele. Doar o veţi strica. Tăiaţi-o de-a lungul, circular şi păstraţi carnea ei", a dezvăluit maestrul Antonio Passarelli.
Citește pe Antena3.ro