x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dacă accepţi, nu faci gălăgie

Dacă accepţi, nu faci gălăgie

de Veronica Bectas    |    15 Feb 2011   •   21:36

Zilele astea însorite m-au stimulat mai mult decât un roi de bloguri culinare. Aşa că am pornit la drum cu gândul să fac ceva achiziţii pentru un duce nebun, care să poată fi pregătit chiar şi de Paula vecinica mea. Zilele trecute mi-a zis că ar mânca ceva dulce, uşor de făcut, dar bestial. E, asta vrei, asta ai să ai!, mi-am zis eu în gând. Am străbătut câteva pieţe pentru am-mi cumpăra şi ceva mai serios, dar şi pentru a mă pune la punct cu mărirea preţurilor. Şi, pentru că veni vorba, mărirea asta a devenit de-a dreptul nesimţită. Dar, ce mă uimeşte este faptul că aceiaşi oameni care, au participat la mişcări de nemulţumire împotriva micşorării pensiilor sau a salariilor, mişună prin hale şi magazine şi, cumpără produsele extrem de scumpe, fără să cârtească.

O să ziceţi: ”Păi ce-ai vrea să facă? Să moară de foame?”. Poate că eu am probleme, dar mă revoltă că, aceeaşi persoană care nu cârteşte să dea 27 de lei pe kilogramul de crap românesc, face gât, în tramvai, împotriva micşorării pensiilor. Aceeaşi persoană bombăne şi răsuceşte merele unei băbuţe care cere pe kilogram 1,50 lei, apoi pleacă şi cumpără cu 3,50 lei un kilogram de mere degerate, dar mai aspectuoase, de la o precupeaţă care le ia de la angro.

Nu sunt de acord cu micşorarea pensiilor la nici un fel de pensionar. Nici la noi muritorii de rând nici la cei care au avut profesii deosebite. Dar, nu sunt de acord cu cei care se vaită degeaba şi stimulează creşterea preţurilor. Dacă n-ai, ori nu cumperi, ori cumperi atât de puţin încât să-l scoţi din minţi pe jecmănitor! Eu aşa zic. Ştiţi ce faţă a făcut un vânzător de peşte, din hală, când l-am pus să-mi cântărească o bucată de doar 300 de grame? I se lungise faţa şi mă privea ca pe un gândac de bucătărie. M-am uitat la el zâmbitoare şi i-am zis că am bani doar pentru bucăţica aia. I-am mai zis să n-o trântească pentru că mă doare la buzunar. A rânjit şi mi-a zis: ”E nasol peste tot. Toţi te jupoaie!”, adică şi pe el îl jupoaie cineva. O fi, dar nu se vede! Am plătit şi el a aruncat banii, în scârbă, în cutia din tablă de pe galantar. M-am uitat la el şi, sunt convinsă că, a perceput urările mele transmise în gând.

M-am lămurit în privinţa preţurilor şi am cumpărat două kilograme de mere ca să fac o plăcintă, 20 de ouă ca să fie în casă, din întâmplare am luat 5 dovlecei cu 2,00 lei de la o ţigancă, m-am certat cu o ţărancă ce vindea o funie cu 10 căpăţâni de usturoi cu 7,00 lei şi am luat de alta care cerea 4,00 lei pe 10 căpăţâni, la grămadă.

Pe drumul spre casă mi-am zidit meniul pe baza a ce am cumpărat, dar şi a ce am în cămară. Am să-mi prăjesc bucăţica de peşte, pe care am s-o mănânc cu dovlecei prăjiţi, cu ceapă prăjită, cu morcov ras, cu iaurt cu usturoi pisat, cu mult mărar presăraaat… Şi am să pregătesc o plăcintă cu mere… nuuu, mai bine nişte clătite cu mere.

Ce am cumpărat:

2 kg mere x 1,50 lei = 3,00 lei

20 ouă x 5,00 lei = 10,00 lei

5 dovlecei x 2,00 lei/grămada = 2,00 lei  

10 căpăţâni de usturoi x 4,00 lei = 4,00 lei

300 g peşte x 19,8 lei/ kg. = 5,94 lei

200 g iaurt (la pahar) x 3,20 lei = 3,20 lei

Reţete:

Peşte prăjit cu legume

Ingrediente pentru patru persoane: 4 fileuri de cod, 3 dovlecei, 3 cepe, un morcov,  o căpăţână de usturoi, o legătură mărar, 2 linguri iaurt de persoană, sare, piper, făină, ulei pentru prăjit. Preparare: Presară puţină sare şi piper pe fileuri, tapetează-le cu făină şi prăjeşte-le în ulei încins la foc potrivit, pe ambele părţi. Scoate-le pe hârtie absorbantă. Pisează bine usturoiul ăi amestecă-l cu puţină sare şi trei linguri de apă. Curăţă şi rade mărunt morcovul. Curăţă şi taie rondele groase de 0,5 cm dovleceii şi prăjeşte-i în alt vas, în ulei. Pune doar câte un rând. Scoate-i cu spumiera şi scurge-i de ulei, montează-i într-o salatieră, stropeşte cu usturoi şi presară mărar tocat fin. Prăjeşte şi ceapa tăiată solzişori, tot câte un rând. Scurge-o bine de ulei când o scoţi şi nu o arde. Montează jumătate peste dovlecei, presară morcovul, mărar şi apoi restul de ceapă. Montează şi fileurile prăjite, presară mărar şi serveşte pentru fiecare câte un fileu cu garnitura se sub el, peste care, după gust, se poate servi iaurt şi sosul de usturoi.

Clătite cu mere

Pentru mai multe persoane

Ingrediente: 4 ouă,  2 căni de făină, 2 căni de lapte, o cană apă minerală, un praf de sare, o lingură de unt topit, ulei pentru prăjit. Preparare: Într-un vas mai adânc, pune făina, sarea şi ouăle. Amestecă energic, încorporează ouăle şi adaugă treptat când laptele, când untul, apoi apa minerală. Atenţie! Dacă s-au făcut cocoloaşe trece compoziţia prin strecurătoare. Lasă deoparte 20 minute, apoi, dacă pare prea groasă mai adaugi apă minerală, dacă e prea subţire adaugi separat o lingură de făină, peste care torni din compoziţie, amestecând fără să faci cocoloaşe. Într-o tigaie curată, unsă cu ulei puneţi cu polonicul, un strat subţire de compoziţie. Formează prima clătită, o întorci cu un cuţit lat, dacă nu poţi s-o întorci cu tigaia. De obicei, prima nu va fi prea reuşită. Cu mult curaj, unge iar tigaia şi pregăteşte celelalte clătite care vor fi perfecte. Nu te da bătută!
×