x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Daruri pentru tineri

0
Autor: Tudor Cires 30 Sep 2010 - 00:00
Daruri pentru tineri Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

S-a întâmplat ca întâlnirea din septembrie de la Centrul de Formare şi Integrare Profesională "Curcubeu" de la Sighişoara să aibă loc exact în săptămâna în care Jurnalul de bucătărie împlinea 300 de numere.

O cifră mai mult decât generoasă, care a inspirat-o pe Simona Lazăr, editorul suplimentului gastronomic al Jurnalului Naţional, să nu ajungă în frumoasa cetate a saşilor cu mâna goală. Darul oferit celor 20 de tineri participanţi la proiect - proiect în care Jurnalul Naţional este partener - a constat în două seturi preţioase de cărţi de bucate, ambele tipărite sub egida publicaţie noastre.

POVEŞTILE BUCĂTĂRIEI ROMÂNEŞTI
"Le oferim acestor tineri ambiţioşi prilejul de a găsi, pe de o parte, rădăcinile unei gastronomii naţionale bogate, savuroase, cu tot cu istoriile ei interesante, aşa cum le-a aşternut pe hârtie, pentru viitorime, Radu Anton Roman. Cele şapte volume din «Poveştile bucătăriei româneşti» sper că le va deschide şi mai mult apetitul pentru reţetele noastre tradiţionale, că le vor încerca, în bucătărie, că îi vor încânta, cu ele, pe cei care vor lua masa la restaurantele în care, cândva, vor fi şefi-bucătari.

Pe de alte parte, am adus aici cele 15 volume ale lui Jamie Oliver publicate, de asemenea, de Jurnalul Naţional. Cred că lui Jamie Oliver i-ar fi plăcut să îi aibă printre ucenicii lui de la Fifteen's pe tinerii bucătăraşi de la Sighişoara. În fine, cel de al treilea dar cu care am venit la întâlnirea noastră lunară de la Centrul de Formare şi Integrare Profesională «Curcubeu» este o colecţie, chiar dacă incompletă, a Jurnalului de bucătărie, publicaţie culinară care a ajuns astăzi la numărul 300", avea să spună Simona Lazăr în deschiderea evenimentului.

Cele 22 de volume sunt o mică bibliotecă de artă culinară care le va fi cu adevărat folositoare tinerilor cursanţi. (În urmă cu câteva luni, biblioteca fusese inaugurată cu volumul "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare" de Constantin Bacalbaşa, o ediţie îngrijită şi adnotată copios tot de Simona Lazăr şi publicată la Editura Cartex). Se vor bucura de ea Lidia Covaci, Lorena Firi, Eugen Bogar, Rareş Cîrstea, Claudiu Lula (cursul de bucătari), Elena Ungur, Laurenţiu Horvath, Ida Dilo, Călin Kovacs, Gabriel Lula (cursul de ospătari), Andreea Moise, Felicia Lunka, Maria Nina Barabaş, Mihaela Santa, Ionuţ Langa, Norica Găsit (cursul de lucrător în alimentaţie, ajutor de bucătar/ospătar).

Cu sufletul... în farfurie
"Am avut aici, la cursurile VIP, trei bucătari diferiţi, fiecare dintre ei aducând un suflu diferit în formarea tinerilor cursanţi", spunea Volker Reiter, directorul proiectului "Curcubeu". "Dl Gheorghe Vătafu a venit cu experienţa unui bucătar cu peste 50 de ani de meserie în spate, cu o perspectivă clasică asupra gastronomiei. Silvian Scornea a adus cu el tinereţea şi exuberanţa unui bucătar inventiv, vivace. Mihai T. Ioan - Uica Mihai - a avut o altă viziune asupra bucătăriei. El ne-a propus să abordăm gătitul cu sufletul, iar schimbările cele mai vizibile la cursanţii noştri au fost cele de atitudine faţă de profesie."


Sos brun
Ingrediente: 2 kg oase de porc fără măduvă,  200 ml bulion, 200 g morcov, 200 g ceapă, 100 g ţelină, 100 g păstârnac, 200 g făină, sare, piper, rozmarin.
Preparare: Oasele se sparg şi se adaugă în tavă alături de legumele curăţate şi tăiate grosier. Se dau la cuptor la foc iute fără adaos de grăsime timp de o jumătate de ceas. Scoase din cuptor se pun la fiert pe foc moale cu un adaos de 5 litri de apă şi mirodeniile. Fierberea durează circa trei ore. Separat se rumeneşte făina la tigaie fără grăsime şi se stinge cu bulionul de roşii. Se adaugă în sosul care a fost strecurat şi se fierbe amestecând încontinuu timp de 15 minute. Sosul se foloseşte la asezonarea tuturor produselor din carne de porc, prăjite şi fripte, sau peste legumele natur. Este, de asemenea, bază pentru alte sosuri, cum ar fi Madeira, Alicante, Porto etc.

Sos alb
Ingrediente: 350 g făină albă, 150 g unt, 500 ml lapte, 250 ml supă de oase.
Preparare: Într-o soteuză înaltă se căleşte făina în unt, până începe să prindă foarte puţină culoare. Se stinge cu supa de oase şi se amestecă încontinuu pentru a nu forma cocoloaşe. Când toată făina este diluată, se toarnă laptele puţin câte puţin, amestecând încontinuu. Când compoziţia se leagă, având consistenţa unei smântâni mai lichide, se trage de pe foc. Acest sos este unul bază şi nu are de loc condimente, decât cele provenite de la supa de oase. Cu adaos de lămâie, poate fi folosit la peşte. Cu adaos de caşcaval ras sau alte brânzeturi se poate folosi la legume şi carne albă. Cu adaos de unt şi gălbenuşuri încorporate unul câte unul devine sos olandez. Cu adaos de gelatină este folosit pentru napare şi decoraţii la carne de vânat sau peşte mare. De asemenea, poate fi folosit la gratinarea produselor, pentru sufleuri etc.

Sos de hrean
Diluăm o cantitate de sos alb cu oţet de mere, în proporţia de unu la doi. Adăugăm hrean ras din belşug, smântână şi zeamă de lămâie. Acest sos este foarte popular, fiind folosit la orice fel de carne rasol sau legume natur.

Extract de pasăre
Ingrediente: 4 kg tacâmuri de pasăre, 300 g morcov, 200 g ceapă întreagă, 50 g păstârnac, piper boabe, pătrunjel verde (buchet), sare.
Preparare: Toate produsele se pun la fiert într-o oală cu 10 litri de apă. Când cantitatea de apă a scăzut la jumătate, se strecoară zeama şi se pune din nou la fiert la foc moale, până rămâne aproximativ un litru. Extractul trebuie să aibă culoarea mierii, gustul şi aroma puternice şi o consistenţă aparte. Se răceşte, se închide într-un borcan ermetic şi se păstrează la frigider. În momentul folosirii, pentru a obţine supă se diluează cu apă clocotită în proporţie de 1 la 8.

Extract de vită
Ingrediente: 4 kg oase sparte de vită, cu măduvă, 300 g morcov, 200 g ceapă întreagă, 50 g păstârnac, piper boabe, pătrunjel verde (buchet), sare.
Preparare: Se procedează ca la reţeta de extract de pasăre.

Extract de porc
Ingrediente: 4 kg oase de porc fără măduvă, 300 g morcov, 200 g ceapă întreagă, 50 g păstârnac, piper boabe, pătrunjel verde (buchet), sare.
Preparare: Se procedează ca la reţeta de extract de pasăre.

● Toate extractele de carne pot fi folosite cu succes pentru prepararea supelor şi a sosurilor, dar şi drept condimente sută la sută naturale, mult mai savuroase şi mai sănătoase decât cele care se pot cumpăra din comerţ.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...
Serviciul de email marketing furnizat de