x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Das Wiener Schnitzel

Das Wiener Schnitzel

18 Ian 2005   •   00:00

FAST-FOOD

SIMONA CHIRIAC

Cel mai placut este sa pleci in vacanta. Te bucuri atat de tare, incat vei trece fara prea mari strangeri de inima peste episodul pregatirilor. Incepi, invariabil, cu umplerea geamantanelor pana la refuz, (chiar daca mai tarziu iti vei da seama ca multe dintre haine nici macar nu le vei imbraca. Apoi te vei gandi ce mancare sa iei cu tine. Si cum trebuie sa fie ceva rezistent la conditiile de drum (fara frigider inclus), cu siguranta, chiar sunt in stare sa pun ramasag, ca veti pregati snitele. Sunt gustoase, tin de foame, se fac repede si nu se strica timp de o zi sau doua. Le pregatim atat de des, incat ne-am putea gandi ca sunt preparate tipice romanesti. De fapt, originea lor este italiana (ca sa fim mai precisi, din nordul Italiei), numindu-se "cotoletta alla milanese". Mai tarziu, prin secolele XV-XVI, reteta strabate drumuri lungi si ajunge in Austria. Normal ca si numele este acum diferit: "das Wiener Schnitzel". Pastrand traditiile de odinioara, snitelele se preparau dintr-o bucata subtire de carne de vitel, care se fragezea cu ajutorul unui ciocan pentru friptura si se inmuia succesiv in faina alba, oua si pesmet, inainte de a-l fi prajit in unt incins. Se serveau de cele mai multe ori alaturi de cartofi la cuptor sau salata de cartofi. Orezul nu avea ce sa caute alaturi de nobilul snitel, fiind o abatere de la eticheta. In cazurile mai speciale, atunci cand invitatii erau de rang inalt (acest lucru se intampla mai ales in secolul al XVIII-lea), pesmetul era amestecat cu praf de aur, pentru ca snitelul sa devina mult mai auriu, capatand o culoare de lux, am putea spune. Desigur ca in meniurile restaurantelor veti gasi in zilele noastre si snitele preparate din carne de porc, de pui sau de curcan. Daca veti merge insa in Austria (va doresc din toata inima) si vi se va face pofta de un snitel, va trebui sa va supuneti regulilor din restaurante. Astfel, snitelele "vom Schwein" (facute din carne de porc) sau "von der Pute" (facute din carne de curcan) vor fi trecute in meniu numai daca cele din carne de vitel nu sunt disponibile. Asa ca, daca sunteti in Austria si tanjiti dupa un snitel din piept de pui, nu aveti decat sa va rugati ca masina care transporta carnea de vitel spre restaurant sa aiba o pana sau sa greseasca drumul… Nu stiu daca sansa este de partea dumneavoastra, dar minunile se mai intampla, din cand in cand…

SNITEL VIENEZ
  • INGREDIENTE: Carne de vitel (capac sau pulpa), faina, ou, pesmet, unt, o lamaie, patrunjel verde, sare, piper.

  • PREPARARE:
  • Carnea se taie in bucati potrivite, cu grosimea de 1 centimetru, apoi se bat putin, fara a se subtia, ci atat cat sa se rupa fibrele, din loc in loc, ca sa nu se stranga la prajit. Fiecare bucata de carne se sareaza si se pipereaza, apoi se trece prin faina, ou batut cu furculita (si un pic de sare) si pesmet. Se bat bine intre palme pentru ca pesmetul sa se lipeasca numai cat este necesar. Se prajesc in ulei, iar daca acesta scade, se mai completeaza. Cand sunt gata, pe fiecare snitel se asaza o felie de lamaie, iar deasupra o bucatica de unt presarata cu patrunjel verde.

    SNITEL PARIZIAN
  • INGREDIENTE: Carne de vitel (capac sau pulpa), felii subtiri de sunca slaba, felii de cascaval de jumatate de centimetru grosime, faina, ou, pesmet, sare, piper, ulei.

  • PREPARARE:
  • Carnea de vitel se taie in felii de 1 centimetru grosime si se bat pana cand isi dubleaza suprafata. Fiecare bucata de carne se indoaie pe jumatate si in mijloc se introduc o felie de sunca si una de cascaval. Snitelele se trec prin faina, ou si pesmet, apoi se prajesc. Se servesc fierbinti, pentru a evita intarirea cascavalului.

    SNITEL UMPLUT
  • INGREDIENTE:
  • Muschi de porc sau de vitel (se poate folosi si piept de pui, de curcan, carne de iepure sau de miel), slanina, patrunjel, marar, ceapa, usturoi, masline, castraveti si gogosari (proaspeti sau din conserva).

  • PREPARARE:
  • Carnea se bate, apoi se unge cu o compozitie mai picanta: slanina afumata taiata marunt, patrunjel, marar, ceapa, usturoi, castraveti si gogosari, masline, toate fiind taiate marunt. Snitelul se indoaie, ascunzand in interior umplutura, apoi se da prin faina, ou si pesmet. Se prajesc in ulei si se servesc calde, cu garnitura de cartofi natur sau prajiti.

    SNITELE CU CEAPA
  • INGREDIENTE:
  • 400 gr de carne (vitel, porc, pui, curcan), 300 gr ceapa, 100 ml suc de rosii, 100 ml de vin alb, condimente (ienibahar, piper, dafin, boia, sare), 3 catei de usturoi.

  • PREPARARE:
  • Carnea se taie in bucati de 1 centimetru grosime, care se bat foarte bine. Intr-o cratita se incinge uleiul si apoi se prajesc snitelele (carnea trecuta prin faina si ou), cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc putin. In uleiul ramas se caleste la foc mic ceapa taiata felii. Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, condimentele si apa, cat sa cuprinda bine ceapa. Se adauga snitelele si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie carnea. Se adauga din cand in cand apa, daca aceasta a scazut. La sfarsit se pune si usturoiul pisat. Se serveste cu piure de cartofi sau garnitura de orez.
    ×
    Subiecte în articol: carne carnea făină vitel snitel