x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De dragul unui bob de strugure

0
Autor: Tudor Cires 03 Mai 2006 - 00:00
De dragul unui bob de strugure
BIOGRAFIILE VINULUI
Ma uit in jur si constat ca oamenii au devenit azi mai atenti la vinul pe care-l cumpara. S-au profesionalizat, intr-o oarecare masura. Totusi, cati dintre ei cunosc, la propriu, povestea bobului de strugure? Cati stiu cine a "inventat" Cramposia, Busuioaca, Francusa ori vinul rosu spumant de Panciu si din ce soi de strugure se fac?

Daca va propuneti sa acoperiti macar o parte dintre aceste pete albe, ar trebui sa faceti ca mine, sa va duceti la sursa: "Tratatul de Ampelografie" al academicianului Gherasim Constantinescu, considerat cel mai complet repertoriu romanesc al tuturor soiurilor de vita-de-vie. Gasiti in el nu doar denumiri, ci si povesti adevarate despre nasterea si, cateodata, moartea unui soi.

BIOGRAFIA UNUI OM DE EXCEPTIE. Am atins prima data aceasta lucrare stiintifica monumentala in casa prof. univ. dr. Ionel Constantinescu, fiul ilustrului oenolog, care a acceptat sa ne vorbeasca despre parintele sau, decedat in 1979. De fapt, tot ceea ce face in ultimii ani e dedicat memoriei academicianului si poarta, cum ii place sa spuna, amprenta dragostei sale pentru bobul de strugure. "Pana in primii ani dupa ’44, pot spune ca eram o familie fericita. Apoi, bunicul a fost trecut la chiaburi, iar tatal meu a trebuit sa se apere cu puterile omului de stiinta. Cred ca a reusit, fara grave compromisuri cu puterea comunista."

Trebuie sa mentionam ca Gherasim Constantinescu a fost profesor la institutele agronomice din Timisoara si Bucuresti, cercetator stiintific, director la Valea Calugareasca si Pietroasele, iar in 1968 a devenit presedinte al prestigiosului Oficiu International al Viei si Vinului.

RECUPERAREA MOSTENIRII. In 1990, asa cum ne relateaza fiul sau, Ionel, s-a pus problema recuperarii bunurilor familiei Gherasim Constantinescu de catre urmasi. Dupa cercetarea arhivelor, au fost recuperate peste 50 ha cu vie in diverse locuri din jurul Mereilor, localitate unde Ionel Constantinescu a pus bazele Uniunii Viticole si a Vinotecii Gherasim Constantinescu.

"N-am pornit de la ideea sa castig vreun ban - marturiseste el. Aveam tot ce ne trebuie. Ca profesori, eu si sotia castigam bine, fiul nostru este director la Philips, in Germania. Treaba cu redobandirea viei a fost rodul pasiunii mele pentru reabilitarea numelui tatalui meu.

Am convenit cu o firma engleza de renume sa ofer brandul domeniului Gherasim Constantinescu si terenurile cu vita-de-vie pentru a produce aici un vin de export de calitate europeana. Singurele mele conditii sunt acordarea de catre englezi a 10 burse anual si construirea pe plantatie a unor laboratoare unde sa faca practica studentii de la Agronomie."

Tatal sau a fost un mare om de stiinta, un creator de vinuri. Ultima sa inventie s-a numit "vinul Ileana", dupa numele sotiei. "Din pacate, n-a fost o reusita…", puncteaza Ionel Constantinescu.

Academicianul Gherasim Constantinescu (al doilea din dreapta), n anul 1962, la Tbilisi, invitat de onoare, n calitate de specialist, la un congres international dedicat viei si vinului

VINUL ROMANESC, ASTAZI. Profesorul Ionel Constantinescu ne spune ca azi, peste 90% din vinul pe care-l bem nu este clasificat. Se cultiva hibrizii, in special cei importati din Italia. "Aproape ca nu mai avem vin romanesc. Lucrul acesta e dureros, pentru ca Uniunea Europeana nominaliza candva Romania in domeniul viticulturii. Insa, la noi, statul nu sprijina acest sector. Un hectar de plantatie noua costa intre 10 si 15 mii de euro cu o investitie pe trei ani, dupa care intra pe rod si incepe sa se amortizeze, incet-incet, cam in zece ani. Dar in primul an investesti 50% ca sa cumperi via, in anul al doilea - 30% ca sa cumperi spalieri, sarma; in anul al treilea incepi lucrarile de intretinere a culturii si abia in anul al patrulea culegi roade. O vie buna intra pe rod dupa 5-6 ani. Poti sa obtii si 8.000 kg/ha, dar si 1.500. Depinde de vreme. In ultimii cinci ani a fost o catastrofa in viticultura: din cauza inghetului au dat faliment mii de cultivatori. Daca tatal meu ar sti toate astea, s-ar intoarce in mormant pentru ca, pe vremea sa, Romania ajunsese la peste 250.000 ha de vie cultivata; astazi nu cred ca mai avem 150.000… "

CE SE INTAMPLA CU DENUMIREA DE ORIGINE A VINULUI? Profesorul Constantinescu n-are numai mahnirea aceasta: "Vedeti, e o mare debandada in viticultura romaneasca. In Ampelografia tatalui meu o sa gasiti fiecare soi, ce taran l-a facut sau in ce zona se afla. De exemplu, Busuioaca. Ea se cultiva azi si la Pietroasele, si pe mai stiu eu unde… Dar Busuioaca se face, originar, numai la Bohotin, langa Vaslui. Denumirea de origine nu poate fi calatoare. De asta tatal meu a fost mare: pentru ca a spus ca Busuioaca de Bohotin nu poate fi cultivata nici la Buzau, nici la Panciu, nici la Niculitel, ci numai si numai la Bohotin! El a vrut sa avem vinuri autentice romanesti: o Cramposie de Dragasani, o Galbena de Odobesti, o Grasa de Cotnari, un Cabernet de Murfatlar… Vinuri din astea ii placea sa ofere, cu generozitate, prietenilor sai si nu degeaba artistul Constantin Piliuta ii spunea in lungile lor intalniri: "Mai adu, Gherasim, o lacrima de-aia de-a ta. Una seaca de tot!… "

CUM S-A INVENTAT VINUL "PMR"

"Pe vremea lui Gheorghiu-Dej, povesteste Ionel Constantinescu, reusisem sa mergem intreaga familie la Eforie Sud. Intr-o zi vine o masina neagra, iar soferul ii ordona lui tata sa urce, cu destinatia Bucuresti. A lipsit, spre disperarea noastra, cateva zile. Cand s-a intors, ne-a povestit ca l-au chemat Dej si Chivu Stoica. Aflasera ca tata ar fi inventat «vinul PMR». «Cum e vinul asta?» - au vrut sa stie. Tata le-a explicat ca era un cupaj obisnuit intre Pinot (P), Muscat (M) si Riesling (R). Insa ei au ramas cu impresia ca PMR-ul lor era mai bun decat sampania. L-au obligat pe tata sa-l produca la Statiunea de Cercetari Viticole Murfatlar, pe care abia o infiintase. Ceea ce n-a fost chiar, rau pentru ca, ulterior, Murfatlarul, si fara PMR, a devenit celebru in lumea vinului."


Academicianul Gherasim Constantinescu a fost recunoscut in plan mondial pentru calitatile sale profesionale. I s-au decernat numeroase distinctii si diplome, iar din 1968 a fost numit presedintele Oficiului International al Vinului
Citeşte mai multe despre:   constantinescu,   vinul,   gherasim,   gherasim constantinescu

 



Mai multe titluri din categorie

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...
Serviciul de email marketing furnizat de