x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatesa orientala cu nuca si miere

Delicatesa orientala cu nuca si miere

11 Mar 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
AROMA - Baclavaua a fost dulcele preferat al sultanilor Preparata de mii de ani, baclavaua a trecut prin multe schimbari de-a lungul timpului. Fiecare popor a incercat sa o adapteze specificului national, iar la noi a ajuns cea mai buna varianta.
CRISTINA ANDREEA CATANA

PRICEPERE. Baclavalele turcesti sunt cele mai fine
Originile baclavalei au foat foarte greu de stabilit pentru ca, fiind una dintre cele mai apreciate prajituri, fiecare popor s-a grabit sa isi aroge drepturile inventarii ei. Ceea ce se stie cu exactitate este ca vine de undeva din Orientul Mijlociu, unde produsele de patiserie sunt, din cele mai vechi timpuri, specialitatea casei.

INCEPUTUL. Cercetand mai indeaproape, s-a ajuns la concluzia ca, in jurul secolului al VIII-lea i.Hr., asirienii au preparat baclavaua. Mesterii patiseri de pe acele meleaguri au pus una peste alta cateva straturi subtiri de aluat, iar intre ele, bucatele mici de nuca tocata. Peste toate acestea au mai adaugat putina miere si ce a rezultat au pus in cuptoarele lor primitive, construite din lemn. Aceasta prajitura era pregatita doar in cinstea unor evenimente deosebite. De fapt, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, baclavaua a fost considerata dulcele celor instariti. In Turcia, exista chiar si o zicala a celor saraci: "Nu sunt atat de bogat, incat sa pot manca baclava".

SCHIMBARI. Grecii, care in acele vremuri istorice mergeau in Mesopotamia pentru a face comert, au descoperit delicioasele prajiturele. Au fost uimiti de cat de bune pot fi, asa ca au luat reteta cu ei, la Atena. Si nu s-au lasat pana nu si-au adus si ei contributia la evolutia baclavalei. Au facut ca foile sa fie mai fine si mai subtiri decat frunzele, si astfel prajitura a devenit mult mai gustoasa. Din secolul al III-lea i.Hr. incoace, in casele grecilor se pregatesc baclavale ori de cate ori este un eveniment deosebit. Pentru ca Drumul Matasii trecea si prin Armenia, baclavaua a poposit si in bucataria acestora. Fiecare dintre aceste popoare si-au pus amprenta asupra baclavalei si au dus-o mai departe, pe alte meleaguri, pe unde ei au mers. Pana la urma, a ajuns sa fie un desert international, pentru ca, fiind atat de buna, toti au tinut sa ia reteta cu ei, in tara de origine.

ARTA. In secolul al XV-lea, otomanii au invadat Constantinopolul si au cucerit teritoriile ce apartineau asirienilor si armenilor. Inalta Poarta a tinut neaparat sa aiba cei mai buni bucatari. Asa ca au adus din toate regiunile cucerite, chiar si de la Paris, cei mai mari maestrii in arta culinara. Acestia au contribuit foarte mult la dezvoltarea bucatariei turcesti, mai ales in ceea ce priveste partea de patiserie. Baclavaua a ramas peste secole preferata sultanilor, a cadanelor si a tuturor celor care ii inconjurau. Pentru cei dintai explicatia este logica: se considera ca nuca si mierea - ingredientele de baza ale baclavalei - erau afrodiziace. In felul acesta puteau multumi toate femeile din harem. Nu au fost uitate nici doamnele. Pentru ele se adauga in baclava scortisoara, afrodiziac specific pentru femei.
×
Subiecte în articol: gastronomie