GASTRONOMIE
AROMA - Baclavaua a fost dulcele preferat al sultanilor
Preparata de mii de ani, baclavaua a trecut prin multe schimbari de-a lungul timpului. Fiecare popor a incercat sa o adapteze specificului national, iar la noi a ajuns cea mai buna varianta.
CRISTINA ANDREEA CATANA
PRICEPERE. Baclavalele turcesti sunt cele mai fine
|
INCEPUTUL. Cercetand mai indeaproape, s-a ajuns la concluzia ca, in jurul secolului al VIII-lea i.Hr., asirienii au preparat baclavaua. Mesterii patiseri de pe acele meleaguri au pus una peste alta cateva straturi subtiri de aluat, iar intre ele, bucatele mici de nuca tocata. Peste toate acestea au mai adaugat putina miere si ce a rezultat au pus in cuptoarele lor primitive, construite din lemn. Aceasta prajitura era pregatita doar in cinstea unor evenimente deosebite. De fapt, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, baclavaua a fost considerata dulcele celor instariti. In Turcia, exista chiar si o zicala a celor saraci: "Nu sunt atat de bogat, incat sa pot manca baclava".
SCHIMBARI. Grecii, care in acele vremuri istorice mergeau in Mesopotamia pentru a face comert, au descoperit delicioasele prajiturele. Au fost uimiti de cat de bune pot fi, asa ca au luat reteta cu ei, la Atena. Si nu s-au lasat pana nu si-au adus si ei contributia la evolutia baclavalei. Au facut ca foile sa fie mai fine si mai subtiri decat frunzele, si astfel prajitura a devenit mult mai gustoasa. Din secolul al III-lea i.Hr. incoace, in casele grecilor se pregatesc baclavale ori de cate ori este un eveniment deosebit. Pentru ca Drumul Matasii trecea si prin Armenia, baclavaua a poposit si in bucataria acestora. Fiecare dintre aceste popoare si-au pus amprenta asupra baclavalei si au dus-o mai departe, pe alte meleaguri, pe unde ei au mers. Pana la urma, a ajuns sa fie un desert international, pentru ca, fiind atat de buna, toti au tinut sa ia reteta cu ei, in tara de origine.
Citește pe Antena3.ro