x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii acrisoare

Delicii acrisoare

de Anna Borca    |    25 Ian 2006   •   00:00
Delicii acrisoare
CAIET DE RETETE
Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Un amanunt pitoresc vizeaza o alta destinatie: in secolul al XVIII-lea, in Franta, profesorii primeau in semn de apreciere si multumire, din partea elevilor, la sfarsitul anului scolar, lamai.

VARIETATE. Sucul si coaja ei se folosesc aproape la toate preparatele culinare. Fie ca e vorba de sosuri, salate, ciorbe, preparate pe baza de carne, vanat, peste, fructe de mare sau prajituri, torturi, placinte, dulceturi, inghetate, serbeturi, marmelade, jeleuri, bauturi de tot felul, lamaia este nelipsita din bucatarie. Uneori, acest fruct aromat insoteste platourile cu fructe de mare, fripturile si diversele aperitive, ca garnitura. In unele tari, felia de lamaie nu lipseste in prepararea ceaiului, dar si a cafelei. De asemenea, este un element de decor pentru o serie intreaga de preparate.

UTIL
Exista mai multe moduri de intrebuintare a acestor citrice in gastronomie. Va oferim cateva dintre ele. Cu doua-trei ore inainte de folosire, pentru a fi mai aromate, lamaile trebuie lasate un minut in apa fierbinte, dupa care se scot si se pun imediat in frigider. Coaja de lamaie este utilizata la prepararea diverselor aluaturi, oferindu-le o aroma proaspata. Sucul de lamaie, bogat in vitamina C, se foloseste la preparatele culinare, inlocuind uneori otetul.

PRAJITURA FRAGEDA CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua pahare cu faina, 250 g unt, 4 galbenusuri, trei pahare cu zahar, sare, un praf de copt, doua-trei lamai, un plic de zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Faina se amesteca impreuna cu praful de copt, se adauga galbenusurile frecate cu doua pahare cu zahar, un varf de sare si untul topit, si totul se amesteca. Se imparte in doua parti egale. O parte se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Pentru umplutura se trec lamaile prin masina de tocat, se amesteca impreuna cu zaharul ramas si zaharul vanilinat si se asaza peste prima foaie. Se acopera cu cealalta foaie si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute.
  • CHEC CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: 8 oua, 200 g unt, doua lamai, doua pahare cu faina, doua pahare cu zahar pudra, sare, un plic cu zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, untul, zaharul vanilinat, apoi se adauga coaja rasa de la cele doua lamai si sucul acestora. La sfarsit se pun albusurile batute spuma cu un varf de sare si faina. Se amesteca bine, apoi compozitia se toarna in doua tavi unse cu unt si tapetate cu faina. Se coc la foc potrivit.

    PRAJITURA DE LAMAIE CU PERE SI MIGDALE

  • INGREDIENTE: 3 pere, suc de la o lamaie, 250 g faina, un praf de copt, 250 g zahar tos, 4 oua, 150 g migdale pisate, 250 g unt, 50 g zahar pudra.
  • PREPARARE: Se curata perele de coaja, se taie in felii subtiri, se amesteca impreuna cu sucul de lamaie si se lasa deoparte. Faina se amesteca cu praful de copt, 250 g de zahar, ouale batute spuma, migdalele pisate si untul. Se omogenizeaza bine si se imparte in doua. Se asaza jumatate din aluat intr-o tava, tapetata cu hartie de pergament, apoi se pun o mare parte din pere. Se pune si cealalta foaie de aluat, se orneaza cu perele ramase si se da la cuptor, la foc potrivit. Se lasa pana prajitura capata o culoare aurie, apoi se scoate si se insiropeaza cu suc de lamaie amestecat cu zahar pudra. Se serveste cu inghetata de vanilie.

    TORT DE LAMAIE "LIA"

  • INGREDIENTE: 3 oua, 200 g unt, doua pahare cu faina, un pahar si jumatate cu zahar, un praf de copt, o lamaie si doua portocale.
  • PREPARARE: Galbenusurile se amesteca bine cu untul, faina, praful de copt si jumatate de pahar cu zahar. Se omogenizeaza totul ca sa iasa un aluat mai moale. Lamaia si portocalele se dau prin masina de tocat, se amesteca impreuna cu jumatate de pahar cu zahar si se da la rece. Albusurile se bat cu zaharul ramas si se dau de asemenea la rece. Se ia tava, se pune aluatul, in asa fel incat sa acopere marginile ei si se da la cuptor pentru 20 de minute. Apoi se scoate, se lasa putin sa se raceasca, se asaza umplutura, deasupra se pun albusurile batute si se da din nou la cuptor.

    CLATITE CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua pahare cu faina, 4 oua, 3 pahare cu lapte, o lingura cu suc de lamaie, o lamaie, doua linguri cu zahar, sare, dulceata.
  • PREPARARE: Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea, se adauga laptele, faina si se amesteca bine ca sa nu ramana cocoloase. La sfarsit se pun sucul de lamaie si albusurile batute spuma. Se coc intr-o tigaie unsa cu unt, apoi pe fiecare clatita se pune o bucatica de unt si se storc cateva picaturi de lamaie. Se servesc impaturite in patru, impreuna cu dulceata sau gem.

    PLACINTA CU DOVLEAC SI LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua kg de dovleac, 250 g zahar tos, o lamaie, scortisoara, 500 g faina, 3 linguri cu ulei, 30 g drojdie de bere, doua oua, un pahar cu lapte, sare.
  • PREPARARE: Faina se amesteca impreuna cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut, ouale, doua linguri cu zahar, sare pana se obtine o coca mai putin tare. Se acopera cu un servet si se lasa la un loc caldut sa creasca. Intre timp se face umplutura. Dovleacul se curata de coaja si se da prin razatoare. Se amesteca impreuna cu zaharul tos, scortisoara si se da la cuptor pentru o jumatate de ora. Dupa ce dovleacul s-a racit se stoarce o lamaie deasupra. Aluatul dospit se imparte in jumatate. Se intind doua foi. Apoi se asaza o foaie intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, peste care se pune umplutura si se acopera cu cealalta foaie. Se coace la foc potrivit. Se serveste calda sau rece, presarata cu zahar pudra.
  • ×