x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii acrisoare

0
Autor: Anna Borca 25 Ian 2006 - 00:00
Delicii acrisoare
CAIET DE RETETE
Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Un amanunt pitoresc vizeaza o alta destinatie: in secolul al XVIII-lea, in Franta, profesorii primeau in semn de apreciere si multumire, din partea elevilor, la sfarsitul anului scolar, lamai.

VARIETATE. Sucul si coaja ei se folosesc aproape la toate preparatele culinare. Fie ca e vorba de sosuri, salate, ciorbe, preparate pe baza de carne, vanat, peste, fructe de mare sau prajituri, torturi, placinte, dulceturi, inghetate, serbeturi, marmelade, jeleuri, bauturi de tot felul, lamaia este nelipsita din bucatarie. Uneori, acest fruct aromat insoteste platourile cu fructe de mare, fripturile si diversele aperitive, ca garnitura. In unele tari, felia de lamaie nu lipseste in prepararea ceaiului, dar si a cafelei. De asemenea, este un element de decor pentru o serie intreaga de preparate.

UTIL
Exista mai multe moduri de intrebuintare a acestor citrice in gastronomie. Va oferim cateva dintre ele. Cu doua-trei ore inainte de folosire, pentru a fi mai aromate, lamaile trebuie lasate un minut in apa fierbinte, dupa care se scot si se pun imediat in frigider. Coaja de lamaie este utilizata la prepararea diverselor aluaturi, oferindu-le o aroma proaspata. Sucul de lamaie, bogat in vitamina C, se foloseste la preparatele culinare, inlocuind uneori otetul.

PRAJITURA FRAGEDA CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua pahare cu faina, 250 g unt, 4 galbenusuri, trei pahare cu zahar, sare, un praf de copt, doua-trei lamai, un plic de zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Faina se amesteca impreuna cu praful de copt, se adauga galbenusurile frecate cu doua pahare cu zahar, un varf de sare si untul topit, si totul se amesteca. Se imparte in doua parti egale. O parte se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Pentru umplutura se trec lamaile prin masina de tocat, se amesteca impreuna cu zaharul ramas si zaharul vanilinat si se asaza peste prima foaie. Se acopera cu cealalta foaie si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute.
  • CHEC CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: 8 oua, 200 g unt, doua lamai, doua pahare cu faina, doua pahare cu zahar pudra, sare, un plic cu zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, untul, zaharul vanilinat, apoi se adauga coaja rasa de la cele doua lamai si sucul acestora. La sfarsit se pun albusurile batute spuma cu un varf de sare si faina. Se amesteca bine, apoi compozitia se toarna in doua tavi unse cu unt si tapetate cu faina. Se coc la foc potrivit.

    PRAJITURA DE LAMAIE CU PERE SI MIGDALE

  • INGREDIENTE: 3 pere, suc de la o lamaie, 250 g faina, un praf de copt, 250 g zahar tos, 4 oua, 150 g migdale pisate, 250 g unt, 50 g zahar pudra.
  • PREPARARE: Se curata perele de coaja, se taie in felii subtiri, se amesteca impreuna cu sucul de lamaie si se lasa deoparte. Faina se amesteca cu praful de copt, 250 g de zahar, ouale batute spuma, migdalele pisate si untul. Se omogenizeaza bine si se imparte in doua. Se asaza jumatate din aluat intr-o tava, tapetata cu hartie de pergament, apoi se pun o mare parte din pere. Se pune si cealalta foaie de aluat, se orneaza cu perele ramase si se da la cuptor, la foc potrivit. Se lasa pana prajitura capata o culoare aurie, apoi se scoate si se insiropeaza cu suc de lamaie amestecat cu zahar pudra. Se serveste cu inghetata de vanilie.

    TORT DE LAMAIE "LIA"

  • INGREDIENTE: 3 oua, 200 g unt, doua pahare cu faina, un pahar si jumatate cu zahar, un praf de copt, o lamaie si doua portocale.
  • PREPARARE: Galbenusurile se amesteca bine cu untul, faina, praful de copt si jumatate de pahar cu zahar. Se omogenizeaza totul ca sa iasa un aluat mai moale. Lamaia si portocalele se dau prin masina de tocat, se amesteca impreuna cu jumatate de pahar cu zahar si se da la rece. Albusurile se bat cu zaharul ramas si se dau de asemenea la rece. Se ia tava, se pune aluatul, in asa fel incat sa acopere marginile ei si se da la cuptor pentru 20 de minute. Apoi se scoate, se lasa putin sa se raceasca, se asaza umplutura, deasupra se pun albusurile batute si se da din nou la cuptor.

    CLATITE CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua pahare cu faina, 4 oua, 3 pahare cu lapte, o lingura cu suc de lamaie, o lamaie, doua linguri cu zahar, sare, dulceata.
  • PREPARARE: Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea, se adauga laptele, faina si se amesteca bine ca sa nu ramana cocoloase. La sfarsit se pun sucul de lamaie si albusurile batute spuma. Se coc intr-o tigaie unsa cu unt, apoi pe fiecare clatita se pune o bucatica de unt si se storc cateva picaturi de lamaie. Se servesc impaturite in patru, impreuna cu dulceata sau gem.

    PLACINTA CU DOVLEAC SI LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua kg de dovleac, 250 g zahar tos, o lamaie, scortisoara, 500 g faina, 3 linguri cu ulei, 30 g drojdie de bere, doua oua, un pahar cu lapte, sare.
  • PREPARARE: Faina se amesteca impreuna cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut, ouale, doua linguri cu zahar, sare pana se obtine o coca mai putin tare. Se acopera cu un servet si se lasa la un loc caldut sa creasca. Intre timp se face umplutura. Dovleacul se curata de coaja si se da prin razatoare. Se amesteca impreuna cu zaharul tos, scortisoara si se da la cuptor pentru o jumatate de ora. Dupa ce dovleacul s-a racit se stoarce o lamaie deasupra. Aluatul dospit se imparte in jumatate. Se intind doua foi. Apoi se asaza o foaie intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, peste care se pune umplutura si se acopera cu cealalta foaie. Se coace la foc potrivit. Se serveste calda sau rece, presarata cu zahar pudra.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   lămăie,   impreuna,   zahăr,   zahărul,   făină,   amesteca,   pahare

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
    Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
    Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
    Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

    Trei motive bune pentru a lua un credit

    Trei motive bune pentru a lua un credit
    Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
    Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
    Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
    Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

    Cum să profiți la maximum de timpul liber

    Cum să profiți la maximum de timpul liber
    O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
    Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
    Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
    Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
    Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
    Serviciul de email marketing furnizat de