x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii acrisoare

0
Autor: Anna Borca 25 Ian 2006 - 00:00
Delicii acrisoare
CAIET DE RETETE
Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Lamaia... Aceasta aromata "acritura", bogata in vitamina C, provine din India sau Malaezia, cum precizeaza "Larousse gastronomique". Drumul catre noi a fost, se pare, prin Siria, apoi Grecia si Roma antica. De-a lungul timpului, lamaia s-a folosit atat in bucatarie, cat si in medicina. Un amanunt pitoresc vizeaza o alta destinatie: in secolul al XVIII-lea, in Franta, profesorii primeau in semn de apreciere si multumire, din partea elevilor, la sfarsitul anului scolar, lamai.

VARIETATE. Sucul si coaja ei se folosesc aproape la toate preparatele culinare. Fie ca e vorba de sosuri, salate, ciorbe, preparate pe baza de carne, vanat, peste, fructe de mare sau prajituri, torturi, placinte, dulceturi, inghetate, serbeturi, marmelade, jeleuri, bauturi de tot felul, lamaia este nelipsita din bucatarie. Uneori, acest fruct aromat insoteste platourile cu fructe de mare, fripturile si diversele aperitive, ca garnitura. In unele tari, felia de lamaie nu lipseste in prepararea ceaiului, dar si a cafelei. De asemenea, este un element de decor pentru o serie intreaga de preparate.

UTIL
Exista mai multe moduri de intrebuintare a acestor citrice in gastronomie. Va oferim cateva dintre ele. Cu doua-trei ore inainte de folosire, pentru a fi mai aromate, lamaile trebuie lasate un minut in apa fierbinte, dupa care se scot si se pun imediat in frigider. Coaja de lamaie este utilizata la prepararea diverselor aluaturi, oferindu-le o aroma proaspata. Sucul de lamaie, bogat in vitamina C, se foloseste la preparatele culinare, inlocuind uneori otetul.

PRAJITURA FRAGEDA CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua pahare cu faina, 250 g unt, 4 galbenusuri, trei pahare cu zahar, sare, un praf de copt, doua-trei lamai, un plic de zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Faina se amesteca impreuna cu praful de copt, se adauga galbenusurile frecate cu doua pahare cu zahar, un varf de sare si untul topit, si totul se amesteca. Se imparte in doua parti egale. O parte se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Pentru umplutura se trec lamaile prin masina de tocat, se amesteca impreuna cu zaharul ramas si zaharul vanilinat si se asaza peste prima foaie. Se acopera cu cealalta foaie si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute.
  • CHEC CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: 8 oua, 200 g unt, doua lamai, doua pahare cu faina, doua pahare cu zahar pudra, sare, un plic cu zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, untul, zaharul vanilinat, apoi se adauga coaja rasa de la cele doua lamai si sucul acestora. La sfarsit se pun albusurile batute spuma cu un varf de sare si faina. Se amesteca bine, apoi compozitia se toarna in doua tavi unse cu unt si tapetate cu faina. Se coc la foc potrivit.

    PRAJITURA DE LAMAIE CU PERE SI MIGDALE

  • INGREDIENTE: 3 pere, suc de la o lamaie, 250 g faina, un praf de copt, 250 g zahar tos, 4 oua, 150 g migdale pisate, 250 g unt, 50 g zahar pudra.
  • PREPARARE: Se curata perele de coaja, se taie in felii subtiri, se amesteca impreuna cu sucul de lamaie si se lasa deoparte. Faina se amesteca cu praful de copt, 250 g de zahar, ouale batute spuma, migdalele pisate si untul. Se omogenizeaza bine si se imparte in doua. Se asaza jumatate din aluat intr-o tava, tapetata cu hartie de pergament, apoi se pun o mare parte din pere. Se pune si cealalta foaie de aluat, se orneaza cu perele ramase si se da la cuptor, la foc potrivit. Se lasa pana prajitura capata o culoare aurie, apoi se scoate si se insiropeaza cu suc de lamaie amestecat cu zahar pudra. Se serveste cu inghetata de vanilie.

    TORT DE LAMAIE "LIA"

  • INGREDIENTE: 3 oua, 200 g unt, doua pahare cu faina, un pahar si jumatate cu zahar, un praf de copt, o lamaie si doua portocale.
  • PREPARARE: Galbenusurile se amesteca bine cu untul, faina, praful de copt si jumatate de pahar cu zahar. Se omogenizeaza totul ca sa iasa un aluat mai moale. Lamaia si portocalele se dau prin masina de tocat, se amesteca impreuna cu jumatate de pahar cu zahar si se da la rece. Albusurile se bat cu zaharul ramas si se dau de asemenea la rece. Se ia tava, se pune aluatul, in asa fel incat sa acopere marginile ei si se da la cuptor pentru 20 de minute. Apoi se scoate, se lasa putin sa se raceasca, se asaza umplutura, deasupra se pun albusurile batute si se da din nou la cuptor.

    CLATITE CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua pahare cu faina, 4 oua, 3 pahare cu lapte, o lingura cu suc de lamaie, o lamaie, doua linguri cu zahar, sare, dulceata.
  • PREPARARE: Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea, se adauga laptele, faina si se amesteca bine ca sa nu ramana cocoloase. La sfarsit se pun sucul de lamaie si albusurile batute spuma. Se coc intr-o tigaie unsa cu unt, apoi pe fiecare clatita se pune o bucatica de unt si se storc cateva picaturi de lamaie. Se servesc impaturite in patru, impreuna cu dulceata sau gem.

    PLACINTA CU DOVLEAC SI LAMAIE

  • INGREDIENTE: doua kg de dovleac, 250 g zahar tos, o lamaie, scortisoara, 500 g faina, 3 linguri cu ulei, 30 g drojdie de bere, doua oua, un pahar cu lapte, sare.
  • PREPARARE: Faina se amesteca impreuna cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut, ouale, doua linguri cu zahar, sare pana se obtine o coca mai putin tare. Se acopera cu un servet si se lasa la un loc caldut sa creasca. Intre timp se face umplutura. Dovleacul se curata de coaja si se da prin razatoare. Se amesteca impreuna cu zaharul tos, scortisoara si se da la cuptor pentru o jumatate de ora. Dupa ce dovleacul s-a racit se stoarce o lamaie deasupra. Aluatul dospit se imparte in jumatate. Se intind doua foi. Apoi se asaza o foaie intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, peste care se pune umplutura si se acopera cu cealalta foaie. Se coace la foc potrivit. Se serveste calda sau rece, presarata cu zahar pudra.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   lămăie,   impreuna,   zahăr,   zahărul,   făină,   amesteca,   pahare

     



    Mai multe titluri din categorie

    Megan Markle felicitată de familia regală britanică

    Megan Markle felicitată de familia regală britanică
    Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a urat "La mulţi ani!" ducesei de Sussex, Meghan Markle, pe contul său de Twitter. Aceasta împlinește, astăzi, 40 de ani. Megan își sărbătorește ziua de...

    Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști

    Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști
    Din ce în ce mai mulți turiști români aleg pentru vacanță destinațiile exotice. Africa a depășit Asia și a devenit favorita românilor. Topul destinațiilor exotice este condus de Kenya, Tanzania și Zanzibar....

    12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1

    12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1
    Galerie Foto În aceste zile caniculare, mai multe personalități din viața artistică sau sportivă se antrenează deja la bazinul olimpic din Bacău și încearcă să fie în cea mai bună formă pentru cel mai răcoritor show...

    Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie

    Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie
    Sharon Stone a spus că a fost amenințată după ce a cerut un staff complet vaccinat la filmări. Actrița a mai precizat că în pandemie a rămas fără asigurare medicală, după 43 de ani în industria...

    Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?

    Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?
    Galerie Foto Vara este o bucurie, dar si o pacoste cand vine noaptea si confortul somnului dispare din cauza caldurii. Asternuturile nepotrivite parca pun paie pe foc in toata aceasta poveste. Dimineata te trezesti mai obosit decat...

    Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

    Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
    Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

    Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

    Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
    Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

    Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

    Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
    Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

    Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

    Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
    Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

    Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

    Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
    Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

    Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

    Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
    Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

    Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

    Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

    (P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

    (P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
    Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

    Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

    Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
    În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

    România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

    România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
    Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....
    Serviciul de email marketing furnizat de