x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii de vara - Preparatele gustoase se fac cu mult suflet

Delicii de vara - Preparatele gustoase se fac cu mult suflet

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    02 Iul 2006   •   00:00
Delicii de vara - Preparatele gustoase se fac cu mult suflet

Pentru a ne ajuta sa suportam canicula, un maestru cofetar ne dezvaluie retete "racoroase" de dulciuri.

Constantin Ungureanu. "Domnu’ Costel", asa ii spun apropiatii. Ne-a fost recomandat de un profesionist al industriei ospitalitatii, ca fiind unul dintre cei mai buni cofetari din Bucuresti. Ca maestru "al dulcegariilor", a participat la importante manifestari gastronomice: Expozitia Mondiala de la Sevillia - 1991; la Salzburg, unde a obtinut patru medalii de aur; Olimpiada Gastronomilor din Germania - anul 2000, cand a fost "führerul" echipei Romaniei. Pentru interviu ne-am deplasat la locul sau de munca - laboratorul de cofetarie al unuia dintre cele mai cochete hoteluri de pe Calea Victoriei. Ii solicitasem, pe langa cateva retete de dulciuri specifice sezonulului estival, relatari despre meseria sa.

"Am peste 35 de ani de activitate. Inceputul, in 1969, nu a fost usor. Norocul a fost intalnirea mea cu maestrul cofetar Florea Busca. De la el am prins drag de meserie, el dezvaluindu-mi secrete ale breslei. Ca profesor, era exigent. Ca om... mi-a fost ca un tata." In 1983, invatacelul, care intre timp primise confirmarea de maestru-cofetar, a fost numit seful laboratorului de cofetarie al Hotelului Bucuresti, in voga atunci.

"Cele mai bune deserturi de vara sunt cele pe baza de fructe. Inghetata de vanilie cu banana si sos de ciocolata, profiterol, coup jack (salata de fructe, inghetata, frisca), placinta cu mere si specialitatea casei noastre - tort de branza cu sos de fructe de padure." A calatorit in peste 11 tari. "Pretutindeni mi se spunea ca preparatele iti reusesc cand pui si suflet. Cred. Dar ati observat si dumneavoastra cata deosebire este intre suflete!"

TORT DE BRANZA CU SOS DE FRUCTE DE PADURE

Amestecam 600 g branza dulce cu 225 g smantana, 200 g zahar, 3 lingurite amidon alimentar, 3 oua, o lamaie stoarsa si rasa, o jumatate de portocala.
Facem "un pat" din biscuiti, care se amesteca cu 75 g unt, formandu-se blatul tortului. Se da la cuptor timp de zece minute. Apoi se adauga compozitia mentionata la inceput. Totul se pune intr-o tava cu putina apa si se da la cuptor vreme de zece minute, la un foc mai mare. Se coace la foc potrivit. Se serveste rece cu sos de fructe de padure.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end