x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii din Maramureş

Delicii din Maramureş

de Carmen Dragan    |    19 Noi 2010   •   21:40

În perioada 19-21 noiembrie, în Curtea Muzeului Municipal Bucureşti, se organizează un târg de produse tradiţionale şi ecologice din Maramureş. Sunt prezenţi 14 producători şi 10 meşteri populari. Vor avea loc degustări de produse şi demonstarţii ale meşterilor pupulari.

"Piaţa produselor tradiţionale şi ecologice este în continuă ascensiune, iar segmentul acesta se va lărgi în măsura în care vom reuşi să lămurim consumatorii despre calităţile produselor noastre. Se observă în ultimul an o tendinţă către consumul de produse tradiţionale româneşti datorită mai multor factori: creşterea numărului de târguri de acest gen organizate în oraşele mari, atenţia presei îndreptată către producătorii autohtoni şi, de ce nu, faptul căa început şi la noi să fie la modă şi să crească încrederea şi ataşamentul în produsele tradiţionale ale satului românesc şi în general pentru produsele fabricate în România. Este foarte important să organizăm cât mai multe evenimente şi acţiuni prin care să fidelizăm consumatorii (programe constând în vizite la ferme şi unităţi de procesare, degustări de produse, programe cultural-artistice)", a explicat preşedintele Asociaţiei de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş, ing. Ioan Tătăran.


Bucate sănătoase
Maramureşenii au fost primii care au organizat în 2008 târguri care promovează produsele tradiţionale şi ecologice româneşti. De atunci ei se dedică neîncetat calităţii înalte a produselor şi  susţin informarea publicului despre ceea ce înseamnă bucate ecologice, tradiţionale, sănătoase şi gustoase. Din 2010, Asociaţia de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş a început să fie organizator pentru astfel de târguri, certificând producătorii corecţi care aduc produsele cu adevărat tradiţionale, pregătite cu drag în gospodăriile tradiţionale, mai aproape de bucureşteni.
La târg sunt aşteptaţi producători de bucate tradiţionale şi din alte zone ale României, invitaţi de seamă ai maramureşenilor: din Covasna se aduc pâinea, cartofii şi cozonacul secuiesc; din Bran - produse din lapte de oaie; din Arad - ciocolata de casă.


Dacă ţineţi post
Veţi găsi la târgul din acest week-end zacuscă de vinete, de ciuperci şi fasole, gemuri şi magiun, piroste/sarmale de post cu păsat şi ciuperci, cozonaci de post cu nucă şi mac, turte dulci, plăcinte şi mai ales horincă de Maramureş.
Gheorghe Pop vine la Bucureşti tocmai din Ţara Chioarului cu magiun din prune de soi bistriţean, natural 100%, produs aflat în anul 2 de reconversie bio, fără zahăr adăugat şi fără conservanţi. Prunele se fierb 10-12 ore în cazane de cupru rămase de la moşi strămoşi; zacuscă de vinete şi de ciuperci; prune uscate "fără miros de fum”, vin roşu – Roscă, foarte apreciat de bucureşteni, dulceaţă de afine, piersici, caise şi căpşuni şi mere bio. Tot din Ţara Chioarului vine şi Ioan Hotea cu "armament dulce contra răcelilor de sezon”: miere specială din flori de zmeură, de salcâm, cătină cu miere de albină, sirop şi suc de cătină, lăptişor de matcă, polen de păpădie şi de lucernă, pâine din faină de porumb, pâine albă şi neagră în cuptor de lemne.


Dacă nu ţineţi post
Vă puteţi delecta cu şunculiţe, cârnaţi picanţi, slăninuţă fiartă, brânzeturi pentru cei mai selectivi consumatori si multe alte bunătăţi, iar pentru desert: faimoasele plăcinte de Maramureş, foi cu mere, prăjitura caramel, cu nucă de cocos, doboş, salam de biscuiţi, prăjitură cu mac etc.

Produsele din carne sunt tradiţionale, nu conţin aditivi alimentari, nu conţin polifosfaţi, nu sunt injectate. Vor fi prezente la târgul nostru vedetele Maramureşului, printre care amintim brânzeturile din Fundata, prăjiturile Baguette şi Ţiplea. Intrarea este liberă, iar tombola organizată vă poate aduce multe surprize.

×