Pentru zilele lipsite de energie există intotdeauna o soluţie. Pregătiţi ceva cu totul special, ceva care să cuprindă neapărat printre ingrediente şi un ou sau două
Pentru zilele lipsite de energie există intotdeauna o soluţie. Pregătiţi ceva cu totul special, ceva care să cuprindă neapărat printre ingrediente şi un ou sau două.
Vi se pare prea mare efortul? Găndiţi-vă insă la căt de bine vă veţi simţi după aceea. Mai ales dacă, in loc de clasicele ochiuri, omlete şi ouă fierte veţi pregăti ceva nou-nouţ. Nu aveţi nevoie de o carte de bucate!
IDEI. Dacă este să invăţăm de la alţii, francezii pregătesc dimineaţa ceea ce ei numesc "oeufs en cocotte". Se folosesc pentru aceasta vase pentru copt de mărime mică (de obicei din lut sau ceramică), in care să incapă doar oul şi alte căteva ingrediente. Dacă vă grăbiţi, incălziţi un pic vasele in cuptor, apoi ungeţi-le cu unt. In fiecare vas in parte se sparge un ou, apoi se presară sare şi piper. Pentru ca oul să rămănă moale şi pufos, puteţi să-i aşezaţi deasupra unt, smăntănă, brănză rasă, sos de roşii, şunculiţă afumată sau ierburi aromate. Se pun vasele in cuptorul preincălzit, timp de cel mult un sfert de oră. Sunt gata atunci cănd gălbenuşul este semi-moale. Pentru cei care preferă şunca, reţeta următoare va fi pe placul lor. Feliuţele de şuncă (kaizer sau bacon) se prăjesc pe grătar. După ce s-au rumenit, fără să se intărească insă, se lasă un pic pe un şervet absorbant. In fiecare vas de ceramică sau de lut se aşază căteva felii de şuncă, astfel incăt să fie acoperiţi pereţii in intregime. Se pune căte un ou, se presară condimente şi se aşază deasupra un cubuleţ de unt. Se ţin in cuptor pănă cănd oul este gata. Se răstoarnă pe o farfurie şi se servesc cu salată.
ALTE REŢETE. Pentru romantici, reţeta următoare este cu totul specială: "Norişori din ouă". Se iau şase felii de păine (de preferat rotunde) şi se prăjesc. Şase albuşuri se bat spumă pănă cănd se intăresc. Cu ajutorul unei linguri se pune pe fiecare felie de păine compoziţia de albuşuri, in formă circulară. In mijloc se aşază gălbenuşul crud. Se sărează sau se piperează după gust. Se lasă in cuptor pănă cănd ouăle sunt gata. Pe un platou se aşază feliile de păine şi se ornează cu sosuri diverse (maioneză, smăntănă, de usturoi) sau ierburi aromate. Crochetele din ouă se potrivesc celor care vor să-şi savureze micul dejun in faţa televizorului. Nu sunt chiar atăt de dificil de preparat, deşi aveţi nevoie de ceva timp. Mai intăi se fierb şase ouă tari, apoi se toacă mărunt. Pe foc se amestecă două linguri de unt cu trei linguri de făină, apoi se adaugă 250 ml lapte. Se amestecă incon-
tinuu pănă cănd compoziţia se ingroaşă. Se adaugă condimentele (nucşoară, sare, piper, ghimbir) şi ouăle tocate. Se lasă deoparte să se răcească, apoi se formează rulouri de mărimea dorită. Se trec prin ou bătut, apoi prin pesmet şi se prăjesc in ulei. Se servesc cu smăntănă.
Ouă Benedict
Ingrediente: patru felii de păine prăjită, patru felii de şuncă, patru ouă, pătrunjel, sos olandez.
Preparare: Şunca se prăjeşte intr-o tigaie şi apoi se lasă pe un şervet să se elimine grăsimea in exces. Intr-o oală unsă cu ulei se toarnă suficient de multă apă căt să acopere ouăle şi să nu se lipească de fund. Cănd clocoteşte apa se sparg cele patru ouă, apoi se reduce focul şi se acoperă oala cu un capac. Cănd sunt gata, se scot din oală. Pe o farfurie se aşază o felie de păine, deasupra şunca, oul şi sosul olandez. Acesta din urmă se prepară pe foc, amestecănd trei gălbenuşuri cu o lingură de suc de lămăie. Se adaugă 100 g unt şi o jumătate de cană de vin. Se amestecă foarte bine, apoi se condimentează cu o frunză de dafin, sare, piper şi o lingură de oţet. Se ţine pe foc pănă cănd se ingroaşă.