x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii si farse

Delicii si farse

01 Feb 2005   •   00:00
SUMAR - Delicii si farse

Faurul ninsorilor


EDITORIAL

A trebuit sa bata la portile vremii luna lui Faur ca sa dea si ninsorile peste noi. O vorba din batrani spune ca februarie e "copilul anului" si, ca orice copil, are capriciile si alintarile lui. Cand rade si zambeste, e cald si senin, cand plange, se pornesc viscolele, iar cand e suparat, da gerul cel mare, de crapa pana si ouale din cuibul corbului… E, cum s-ar zice, faurul ninsorilor si al timpului rece. Dar cine mai stie astazi ca numele lui vine de la faptul ca in aceasta perioada pregatirile pentru deschiderea sezonului agrar se intensificau, iar fierarii - mesterii fauri - aveau de lucru din plin, ascutind ori faurind cutitele de plug. Tot acum se incheiau sezatorile, tinerii dand mai multa atentie ingrijirii vitelor de munca ori pregatirii semintelor pentru semanat, garantia unor recolte bogate in anul ce abia a purces la drum… Si tot in aceasta perioada, gospodarii se adunau in vie, pentru a reinvia un obicei de origine tracica: isi faceau cununi din corzi de vita si dezgropau de la radacina butucului celui mai batran plosca de vin ingropata din toamna. Stropeau mai intai in vie, sa fie si recolta anului nou cu belsug, iar apoi beau, mancau si dansau in jurul focului aprins pe locul cel mai inalt. Si deasupra-le ningea bland…

JURNAL DE BUCATARIE (colectie)
Prajitura tineretii
×