x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Deliciu in lut - Combinatie cumpatata, dar de zile mari

Deliciu in lut - Combinatie cumpatata, dar de zile mari

de Carmen Dragan    |    13 Aug 2006   •   00:00
Deliciu in lut - Combinatie cumpatata, dar de zile mari

Traditia mancarurilor in oale de lut este inca vie. O putem gasi si in satul Havarna, judetul Botosani.

Acum cateva zile am fost in satul copilariei mele, in Havarna. Asa cum fac de fiecare data, imi iau o carte si ma retrag in gradina casei parintesti. De asta data, Tudor Arghezi a fost cel care mi-a "tinut" o "Pledoarie vegetariana", in care personajele erau "capatani de ceapa cu tacalie", "tomate care cresc vazand cu ochii, spanzurate de haraci", castraveti care "scot capetele prin frunza, chemati in cete", mararul care "si-a deschis umbrelele in iarmarocul izmei" si tot pamantul care este "o expozitie de te miri cate obiecte evocatoare" si pline de savoare.

DORINTA INDEPLINITA. Negrul pamantului si verdele plantelor descrise au creat in mintea mea o singura imagine: sarmale in oale de lut. De post. Invelite in cele mai obisnuite si neobisnuite frunze care exista in gradina: de la cele de varza si vita-de-vie, la cele de hrean si fasole. Cum numai vecinele mele stiu sa faca. Asa ca am lasat cartea si am plecat la ele, rugandu-le sa-mi indeplineasca pofta. Si chiar daca a trebuit sa astept pana a doua zi - caci minunile astea se dau seara la cuptor si abia in dimineata urmatoare se desfunda cuptorul si se rastoarna din fabuloasele oale - gustul inconfundabil si inimitabil al sarmalelor in oale de lut a meritat toata osteneala.

RETETA - SARMALE DE POST

  • INGREDIENTE: un kg de frunze de varza acra, frunze de vie, de fasole si de hrean, 0,5 l ulei, 300 g ceapa, 200 g morcov, 300 g orez, 100 g soia, 100 g bulion de rosii, 500 g rosii, doua legaturi de marar si de patrunjel, sare, piper.
  • PREPARARE: Se pune 0,1 l de ulei in oala de lut si se asaza o frunza de varza. Separat se face compozitia, amestecand orezul, soia, ceapa, legumele si verdeturile taiate marunt, uleiul ramas, sarea, piperul si bulionul de rosii. Frunzele se umplu cu compozitia de mai sus. In oala se asaza un strat de sarmale, un strat de varza tocata. Deasupra se pun cotoarele de varza si resturile de frunze. Se toarna apa pana se umple oala. Se da la cuptorul de lut cu jar. Se scoate a doua zi.
  • MUNTENIA - Parada legumelor in varza murata
  • INGREDIENTE: un kg de ciuperci, o cana de orez, trei cepe, un morcov, 100 ml ulei, sare, piper, varza acra.
  • PREPARARE: Se taie ceapa si morcovul. Apoi se calesc in ulei. Se adauga ciupercile taiate. Se amesteca si celelalte ingrediente. Se invelesc, se pune apa si se lasa la fiert.

    MOLDOVA - Gustul prunelor uscate in sarmale
  • INGREDIENTE: varza murata, 3 cepe, 200 g prune uscate, un pahar cu ulei, o cana orez, sare, piper
  • PREPARARE: Cepele tocate se calesc in ulei. Se sting cu orez si apa. Cand orezul a fiert, se adauga prunele taiate, sare si piper. Se umplu frunzele de varza. Se fierb.

    BUCOVINA - Cobinatie delicioasa pentru post
  • INGREDIENTE: un kg varza acra, 200 g untdelemn, 150 g ceapa, 200 g orez, 300 g rosii, 100 g stafide, sare, piper
  • PREPARARE: Se caleste ceapa taiata pestisori si se adauga orezul. Se presara stafidele, sare si piper. Frunzele se umplu cu compozitie. Se asaza in oala. Se da la cuptor.
  • ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end varza