x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar DEOSEBITĂ / Victima lăcomiei

DEOSEBITĂ / Victima lăcomiei

de Veronica Bectas    |    07 Dec 2008   •   00:00
DEOSEBITĂ / Victima lăcomiei

De Sf. Nicolae nu petrec doar Nicuşorii, Niculinele, Nicoletele şi alţi Nici. Nu, petrec şi alţii, alăturaţi. Culmea este că tocmai colateralii petrec mai bine!Ca de obicei, ser­băm sfinţii. Adi­că, pe cei de pe scara noastră, îi serbăm pe toţi! Şi, cum e Sf. Nicolae, mergem la Nicuşor sau mai nou Moş Ni­cu­şor, al Claudiei de la III, vecina Paveleascăi. Draga se înfiinţă la mine de dimineaţă ca să mă iscodească. Să ştie ce cadou am primit de la Moşu’, ce cadou a primit ea, la mine, de la Moşu’ şi să-mi dea ea cadoul primit de ea pentru mine de la Moşu’. Am făcut schimbul de cadouri de la Moşu’ la o cafea şi ne-am bătut capul să găsim un cadou pentru Nicuşor. Din prima am stabilit că nu putem să-i oferim femei. Ştiam că d-astea şi-ar dori, dar noi n-avem.

Deci, pulover nu, pijama nu, pentru că nu se cade, o cămaşă nu, pentru că nu poartă, tricou nu, pentru că erau nasoale, şapcă nu, pentru că l-ar face unii comunist, pălărie nu, pentru că ar arăta ca un interlop, bască nu, pentru că ar arăta ca un tractorist, o trusă de bărbierit ar mai merge, poate-şi rade smocul ăla scârbos de păr, care-ţi lasă impresia că are un herpes sub buza de jos. Cădem de acord în privinţa trusei. Şi ne gândim la ceva de mâncare. Dar ce să-i ofe­rim? Draga sări în sus şi fugi la ea. Curând îşi făcu apariţia radioasă şi-mi vârî sub nas o bucată se şorici cât ai face două opinci mărimea 45. Oripilată, am fentat-o rapid şi-am întrebat-o dacă vrea să-i facă opinci? Draga a început atacul şi mi-a turuit despre ce delicatesă aveam noi să facem din el.

PREPARĂM CADOUL.
Ei bine, îndrumată îndeaproape de Draga, am pus pe masă o varză mică, un morcov, două cepe, o bucată de costiţă afumată, o legătură de pătrunjel, una de mărar, cinci căţei de usturoi şi orez o jumătate de cană. Am curăţat şi am ras morcovul, apoi am tocat cepele şi verdeaţa, Draga a tocat varza şi a făcut fideluţe din costiţă. Într-o cratiţă a opărit şoriciul. În alta am înăbuşit costiţa, orezul şi legumele, am dres de sare şi piper, am adăugat usturoiul tocat şi verdeaţa. Toate astea le-a îndesat Draga în şorici, dându-i formă de ruladă. L-a legat cu aţă şi l-a pus în tava cu puţin ulei, o cană cu vin, apă cât să-l acopere şi puţin usturoi cu un praf de sare. Deasupra i-a montat felioare subţiri de costiţă şi l-a dat la cuptor până s-a rumenit, a crescut frumos şi a scăzut zeama. La ora trei, cu trusa de ras şi cu rulada mirosind ameţitor pe platou, ne-am prezentat la Moş Nicuşor. Am fost întâmpinate cu urale şi amuşinări îndrăzneţe la cadoul Moşului, care zăcea într-un fotoliu răpus de o criză de ficat. Paul de la IV ne-a informat scurt că petrecerea continuă, Moşul fiind o victimă a propriei lăcomii, iar noi ne vom strădui să fim victime colaterale ale unei mese bogate, asta aşa, ca să se înveţe minte! Îl puparăm pe Moşul, care gemu izmenindu-se, ciocnirăm paharul în sănătatea lui şi ne puserăm pe serbat şi strigat cu ceilalţi La mulţi ani!.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end