FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
ASIRIENII. Se pare ca inventatorii ei au fost asirienii, in secolul VIII i.H. La inceput se foloseau cateva straturi de aluat (asemanatoare celor din care se facea painea). Intre ele se aseza nuca foarte bine macinata si amestecata cu miere. Prajitura se cocea apoi in cuptor si era servita numai la ocazii speciale. De fapt, baclavaua este considerata si acum o specialitate doar pentru cei bogati. In Turcia se foloseste frecvent urmatoarea expresie: "Nu sunt suficient de bogat ca sa mananc baclava in fiecare zi."
GRECII. Marinarii si negustorii greci au trecut in drumurile lor si prin teritoriile locuite de asirieni. Nu a trecut mult timp pana cand au descoprit delicioasa prajitura, si pur si simplu au fost fascinati de gustul ei. Au aflat reteta si au adus-o in Grecia, unde au si imbunatatit-o. Foile au devenit mult mai subtiri, putand fi chiar rulate.De altfel, toate popoarele care au fost uimite de gustul ei si-au folosit imaginatia pentru a o rafina. Astfel, armenii au amestecat nuca cu scortisoara si cuisoare.Arabii au folosit esenta de trandafiri si nucsoara. Baclavaua a inceput deja sa depaseasca granitele regiunii. Era preparata in Persia, in Imperiul Roman si in Imperiul Bizantin.
OTOMANII. In secolul XV d.H., Constantinopole cade in mainile otomanilor. Timp de mai multe secole, bucataria turca va fi cea mai rafinata din lume. Armeni, greci, persi, egipteni, asirieni, chiar si francezi erau adusi la Constantinopole sa incante papilele gustative ale sultanului. Bineinteles ca, vrand nevrand, traditiile culinare, specifice doar anumitor popoare, s-au intrepatruns. Ceea ce a rezultat este un curcubeu de arome si de forme. Baclavaua a devenit desertul favorit al sultanului, dar si al cadanelor din Harem. Doua dintre ingredientele sale importante, mierea si nucile, erau considerate afrodiziace, cu conditia de a fi consumate regulat. In secolul XVIII nu mai era nimic de adaugat in compozitie, dar se putea incerca modificarea aspectului. De cele mai multe ori, baclavaua se servea taiata in patrate, triunghiuri sau romburi. Incercati si dumneavoastra urmatoarele retete de baclava. Veti fi surprinsi de ceea ce veti descoperi. .
.
BACLAVA CU NUCI SI MIGDALE . BACLAVA ECONOMICA |
Citește pe Antena3.ro