x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desert cu orez innobilat

Desert cu orez innobilat

de Tudor Cires    |    28 Ian 2008   •   00:00
Desert cu orez innobilat

SOFISTICAT ● Mai mult decat o budinca de orez cu lapte
Va mai aduceti aminte de orezul cu lapte din copilarie? De orezul dulce, aromat cu pulbere de scortisoara, cu rom sau vanilie? V-ar placea si o reteta noua?


SOFISTICAT ● Mai mult decat o budinca de orez cu lapte
Va mai aduceti aminte de orezul cu lapte din copilarie? De orezul dulce, aromat cu pulbere de scortisoara, cu rom sau vanilie? V-ar placea si o reteta noua?


Dulciurile pe baza de orez par sa nu mai fie la moda in veacul XXI. Totusi, pentru o gospodina mai putin indemanatica si pentru care pregatirea unui tort este o adevarata tortura (scuzati jocul de cuvinte!), exista solutii simple si la indemana. Daca v-as spune ca ele au fost si pe placul nobilimii europene, chiar si al capetelor incoronate, atunci vi s-ar parea ca au un rafinament in plus?


PRINTUL DE CONDÉ. La celalalt capat al continentului, in Franta, desfatarile gastronomice n-au lipsit niciodata de la masa familiilor nobiliare. Putrernicul Ludovic al II-lea de Bourbon-Condé (1621-1686), supranumit si "Marele Condé", avea o... slabiciune. Un fel de pilaf dulce, care ulterior avea sa-i imprumute faima si numele. "Riz Condé" se prepara dintr-un litru de lapte, 300 g de orez, 250 g zahar, 100 g unt, 4 galbenusuri, 3 oua, 200 g fructe (proaspete sau congelate), 100 g stafide, arome (de rom, vanilie sau portocale), 100 g crema caramel, sare. Se pun la fiert doi litri de apa si se aduc la fierbere, dupa care se adauga orezul spalat si se mai lasa inca cinci minute. Se trage de pe foc, iar dupa aceea se strecoara orezul si se spala in apa rece. Apoi se pune intr-un vas de sticla sau de ceramica termorezistent impreuna cu lapte si aromele. Se da vasul la cuptor si se scoate dupa ce continutul a scazut pe jumatate. Se adauga zaharul si untul, si apoi se introduce din nou la cuptor, pana scade bine. Galbenusurile se freaca mai intai cu putina sare, apoi se amesteca bine cu orezul fiert si scazut, se mai adauga stafidele si fructele (sunt de preferat visinele fara samburi, fructele de padure, caisele sau piersicile). Se pun in forme diferite, se glaseaza cu crema caramel si se introduc din nou la cuptor, la foc potrivit, 10 minute. Se serveste calda, decorata dupa inspiratie.


IMPÅRÅTEASA SISI. Si la Viena erau indragite dulciurile pregatite din orez. Imparateasa Elisabeta (cunoscuta si sub numele de Sisi) era o rasfatata a bucatarilor (spre deosebire de sotul ei, Franz Josef, care avea un regim alimentar cazon). Seful bucatariei pregatea "orezul imparatesei" din 200 g orez, 300 g zahar, un litru si un sfert de lapte, 100 g stafide, 150 g unt, 200 g fructe (caise, piersici), 250 g crema imperiala, 100 g gem de caise, 60 g triplu sec, coaja rasa de la o portocala. Orezul se tine 5-10 minute in apa fierbinte, ca sa-i dispara amidonul, apoi se strecoara si se spala cu apa rece. Se adauga coaja de portocala, laptele si se pune la fiert in cuptor, in vas acoperit, pana scade laptele de tot. Se adauga 100 g unt, jumatate din zahar, se mai da putin la cuptor. Se topeste restul de unt, se adauga zaharul si fructele taiate felii, se lasa sa se inmoaie. In forme speciale se pun, pe rand, fructele (in care ati amestecat si stafidele), triplu sec, crema imperiala si orezul. Se da la congelator sa se prinda. Dupa ce a inghetat, se baga formele in apa calda si se scoate orezul din forma. Se unge fiecare portie cu o pensula cu gem de caise.


Creme si sosuri

Pentru "crema imperiala" se fierbe laptele (500 ml) cu zaharul (150 g) si se torna fierbinte peste cinci galbenusuri. Se amesteca bine, se topesc in compozitie si doua foi de gelatina, apoi se da la rece. Se foloseste la prepararea altor dulciuri, conform retetei. Pentru "sosul caramel" se ard 100 g zahar, se pun 20 g unt, se pun apoi 250 g frisca si se amesteca. Se raceste si se serveste cu inghetata, budinci etc.

×
Subiecte în articol: gastronomie orez orezul