x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dictionar gastronomic

Dictionar gastronomic

03 Noi 2004   •   00:00

3 noiembrie 2004

Ciuperci

Click pentru a mari imaginea
Grup de plante inferioare (talofite), heterotrofe, lipsite de clorofila, care duc o viata parazitara sau saprofitica, de obicei in forma de palarie carnoasa cu picior. Prezinta o mare diversitate, pana acum fiind cunoscute peste 70.000 de specii.

Care sunt cei mai veseli oameni din lume? Locuitorii unui mic sat din Japonia, mai precis, in apropiere de Tokio. Aici creste o anumita specie de ciuperci care activeaza muschii rasului. Astfel, cei care le consuma sau le miros incep sa rada in hohote. In anul 1933, toti locuitorii satului nu s-au mai putut opri din ras timp de mai multe saptamani. Comisia trimisa de autoritati la fata locului pentru a ancheta cazul s-a molipsit si ea. Presedintele ei, in timp ce incerca sa raporteze rezultatele anchetei, se tavalea de ras si a fost destinuit pentru obraznicie fata de superiori. In cele din urma a fost trimis si un profesor universitar care a stabilit cu precizie cauza rasului molipsitor din acel sat.

Care femei sunt cele mai atragatoare din lume? Cu siguranta, cele din Tahiti. Aici cresc cele mai interesante ciuperci. Noaptea devin atat de luminoase incat pot fi folosite drept bijuterii.

Care gospodine vor fi cele mai apreciate? Evident, cele care vor gati urmatoarele retete cu ciuperci:

CIUPERCI CU MAIONEZA
  • INGREDIENTE: 1 kg de ciuperci, 300 gr maioneza, 150 ml smantana groasa, marar, patrunjel, sare

  • PREPARARE: Se fierb ciupercile 30 de minute in 1/2 litru de apa clocotita (in care se pot adauga: o lingurita rasa de sare, o foaie de dafin, 50 ml vin alb). Se strecoara si se lasa la racit. Maioneza se amesteca cu smantana, se adauga sare si mustar (dupa gust). Pentru aroma se folosesc frunze de marar si patrunjel, taiate marunt. Se amesteca cu ciupercile bine scurse.

    PLACINTA CU CIUPERCI SI PRAZ
  • INGREDIENTE: 1 kg de faina, 2 pachete margarina, 2-3 linguri de apa, 1 praf de copt dizolvat in otet, 1 kg de praz, 2 cutii cu ciuperci, 2-3 linguri smantana, 3 oua, marar.

  • PREPARARE:Se face un aluat din faina, margarina, praf de copt si apa si se imparte in doua. Prazul (taiat rondele) si ciupercile se calesc in ulei intr-o tigaie. Se adauga smantana, ouale si mararul tocat. Intr-o tava se pune un strat de coca, unul de umplutura si iar unul de coca. Se tine la cuptor, la foc potrivit, aproximativ o ora.

    Pruna

    Fructul prunului, drupa de forma alungita, de culoare vanata sau galbuie, cu sambure mare.

    Dovleac

    Planta taratoare cu fructe mari, rotunde sau lunguiete, folosite in alimentatia omului si a animalelor; bostan.

    Morcov

    Planta leguminoasa din familia umbeliferelor, cu radacina groasa in forma de con, de culoare galbena-rosiatica si cu gust dulce, folosita in alimentatie.

    Telina

    Planta erbacee legumicola, cultivata pentru radacina si frunzele ei cu aroma specifica, folosite drept condiment si in scopuri medicinale.

    Hasmatuchi

    Planta erbacee placut mirositoare, cu flori albe, cultivata ca planta culinara

    Menta

    Planta erbacee perena, cu frunze petiolate, acoperite cu peri, cu flori mici, trandafirii si cu miros placut, folosita in scopuri medicinale si in calitate de condiment.

    Conopida

    Planta erbacee legumicola din familia cruciferelor, cu frunzele lunguiete si groase si cu o inflorescenta carnoasa comestibila in forma de capatana, de culoare alburie.

    Cimbru

    Planta erbacee cu flori liliachii sau albe punctate cu rosu, cu frunze inguste si ascutite, aromate, folosite drept condiment.

    Pastarnac

    Planta erbacee legumicola bienala din familia umbeliferelor, cu radacina pivotanta fusiforma, carnoasa, alba sau galbuie, comestibila, bogata in substante nutritive si in vitamine. (Simona Chiriac)
  • ×
    Subiecte în articol: ciuperci planta