REPORTAJ PE SCHIURI
Pe Constantin Arghiropol Grigorescu, de peste 30 de ani antrenor de schi-biatlon, il leaga de acest sport mai mult decat pasiunea de o viata, unul dintre inaintasii sai fiind Teodor Rosetti-Solescu, initiatorul si primul presedinte al federatiei romane de specialitate. Este deci vorba si despre o filiatie sentimentala. Dar, asa cum pare sa o spuna cu toata fiinta, nu ar fi fost posibil ca - odata ajuns sa vada muntele, zapada, partia de schi - sa nu se fi indragostit de acest adevarat "rege" al sporturilor de iarna. Din 1959, sunt aproape cinci decenii de⦠dragoste. Iar din 1998 este secretar general al Federatiei Romane de Schi-Biatlon, care patroneaza cinci discipline olimpice: schi alpin, schi fond, sarituri cu schiurile, snowbord si biatlon.
DIETA Si PERFORMANTA. In incaperea austera, cu pereti albi - albul pur al zapezii - in care am pornit dialogul nostru cu doar doua zile inainte de plecarea la Torino, se simte deja freamatul, emotia dinaintea marii intreceri olimpice. Il intreb cum se ajunge la marea performanta. "E un efort urias" - mi se raspunde. Efort care, plusez, presupune si o alimentatie adecvata.
"Intr-adevar. In afara de antrenamentul propriu-zis, sportivii alearga zilnic intre 20 si 45 de kilometri, iarna si vara. Ani in sir ne-am antrenat in conditii speciale de frig, la Novosibirsk, in nordul Siberiei, la Murmansk si Apatita, dincolo de Cercul Polar. Din 20 octombrie pana la 1 decembrie, consumul caloric era accentuat si de necesitatea de a face fata frigului extrem. Nu erau suficiente 5.000-6.000 de calorii. Exista azi si multe suplimente nutritionale, dar cel mai important este felul in care sportivii se hranesc. Trebuie respectata o anumita dieta, pentru ca organismul, fiind in efort continuu, nu accepta orice fel de combustibil."
Ce presupune dieta unui schior de performanta? "In Nord, mancam foarte mult peste. Alb si rosu. La noi, acasa, dieta este cea a alergatorilor: cu proteine multe din lapte, branzeturi si diferite mancaruri usoare, proteine din carne, in general carne slaba, iar grasimi in cantitati mici. Este totusi nevoie si de o sinteza a grasimilor, pentru ca pe ultima parte a efortului, cea mai puternica metabolizare este cea a grasimilor."
Cu ce ati asemui organismul unui schior? "Cu un laborator. Si este foarte important ca schiorul sa inteleaga primul acest lucru si sa fie atent cu ce ii da sa proceseze, cate glucide, proteine, grasimi, de ce timp si cum anume sa lucreze cu propriul organism in varful de forta. Cei care nu inteleg asta nu ajung sa faca sport de performanta."
BUCATARIA LA OLIMPIADA ALBA.Ce caracterizeaza azi bucataria la Jocurile Olimpice? Pentru cineva care a participat deja la cateva "olimpiade albe", primul raspuns pe care este tentat sa il dea este: diversitatea.
Participand la fiecare editie a JO de Iarna peste 6.000 de sportivi si tehnicieni (ca sa nu mai vorbim de zecile de mii de oameni care sunt efectivi prezenti la locul competitiei), reprezentand mai mult de 80 de natiuni, cu traditii culinare diverse, solutia gasita de organizatori a fost: bucataria internationala. "Fiecare delegatie isi compunea meniul sau national din oferta de mancaruri. Nu era greu sa gasesti cateva dintre felurile preferate. Sigur ca esti tentat sa gusti tot ceea ce vezi acolo, dar pentru un sportiv e foarte important sa stie ce i se potriveste, ce are voie⦠Sunt medici care le compun meniuri, diete. In perioada competitiilor, probleme au mai ales fetele - sunt invatate sa faca fata unui mediu dur, de antrenament, iar in perioadele de competitie au tendinta de a lua in greutate cateva kilograme.
Citește pe Antena3.ro
5 PREZENTE
| ||
|
SLALOM URIAS
| ||
|