x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Digestive - Destindere la final de masa

Digestive - Destindere la final de masa

de Francisca M. Catana    |    15 Sep 2006   •   00:00
Digestive - Destindere la final de masa

Un coniac, un brandy sau un lichior bun incununeaza o masa delicioasa. Ele ofera un sentiment de relaxare, indeparteaza grijile de peste zi si inspira o conversatie placuta in compania camarazilor.

Digestivele sunt de obicei bauturi alcoolice care se servesc in cantitati mici la finalul unei mese copioase. Pe langa sentimentul de buna dispozitie pe care il induc, bauturile digestive ajuta organismul sa digere mult mai usor alimentele consumate.

In comparatie cu aperitivele, care se servesc inainte de masa, pentru stimularea poftei de mancare, digestivele trebuie sa contina un grad de alcool mai mare. Multi sunt de parere ca intre bauturile tari existente, cele albe sau transparente se consuma ca aperitive, iar cele mai inchise la culoare sunt perfecte la sfarsitul mesei.

Unii considera si cafeaua ca facand parte din bauturile digestive, ceea ce nu este gresit, avand in vedere ca foarte multe meniuri se incheie cu savurarea unei cafele calde.

RECOMANDATE. Coniacul, brandy-ul si lichiorul sunt trei dintre cele mai frecvente bauturi care pun punct unui meniu, dar care incing atmosfera intre prieteni. Discutiile capata fervoare, iar starea de bine se instaleaza comod, ca la ea acasa. Brandy-ul se obtine prin fermentarea sucului si a pulpei de fructe. Exista mai multe tipuri de brandy. Celebre raman Benedictine, facut din 27 de plante si care era baut la curtea lui Alexandru cel Mare, Cointreau, obtinut din fructe si coji de portocale dulci si amare, si Chartreuse, "elixirul vietii", facut din 130 de plante. Coniacul este dublu distilat si invechit in butoaie de stejar. Acesta se degusta la temperatura de 10-11° C, dar anumiti producatori recomanda degustarea coniacului racit cu un cub de gheata sau flambat. Cunoscatorii prefera armagnac-ul, un coniac cu un gust mai puternic si staruitor. Lichiorurile sunt bauturi digestive dulci, aromate cu diverse ierburi, seminte, fructe, alune, miere si alte adaosuri secrete. Lichiorurile se servesc la temperatura camerei sau racite cu gheata. Pot fi, de asemenea, incorporate in cocteiluri. Si cremele de lichior sunt considerate bauturi digestive. Consistenta cremoasa este obtinuta prin adaosul de zahar. Bauturile digestive nu sunt recomandate persoanelor care tin regim de slabire, din cauza cantitatii mari de glucide pe care le contin.

COCTEIL
  • INGREDIENTE: sase cesti cu cafea tare, sase lingurite cu zahar, sase linguri cu coniac.
  • PREPARARE: se prepara cafeaua si se toarna fierbinte intr-un termos. Cand se serveste se adauga usor - ca sa ramana deasupra - , la fiecare ceasca, cate o lingura cu coniac. Se flambeaza si se serveste dupa masa.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie digestive