x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din cuptoare de pamant

Din cuptoare de pamant

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    Sorina Tibacov    |    13 Dec 2006   •   00:00

CAIET DE RETETE / ALBA-IULIA
Retete mai vechi sau mai noi, retete carora doar mana gospodinei, cu atingeri vechi in ale bucatariei, mai le stie brodi cantitatile exacte sau altele scrise frumos pe hartie in maniera unei carti de bucate de ultima ora. E Alba-Iulia in prag de decembrie.
CAIET DE RETETE / ALBA-IULIA
Retete mai vechi sau mai noi, retete carora doar mana gospodinei, cu atingeri vechi in ale bucatariei, mai le stie brodi cantitatile exacte sau altele scrise frumos pe hartie in maniera unei carti de bucate de ultima ora. E Alba-Iulia in prag de decembrie. Fara zapada. Doar parfum de paine coapta pe vatra, carnati de oaie, tochituri de tot felul si placinte ca la mesele-mparatesti. Putin mai incolo, boul la protap incearca sa ne convinga ca stie cel mai bine sa faca piruete. Manca-te-ar tata... Doar Tata Moatei mai sade tantosa, cu sfarcul ascuns sub o ie tesuta din retete vechi, nespuse inca...

Ciorba de fasole cu afumatura

  • Maria Calugar, comuna Salistea
  • Ingrediente: 500 g costita afumata sau oase de porc, 3 l apa, 200 g fasole alba, 300 g zarzavat - morcov, patrunjel, telina, ceapa - , foi de dafin, piper, patrunjel verde, sare, otet, tarhon, un ou, 250 g smantana, boia, ulei.
  • Preparare: Se pune fasolea la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca se adauga afumatura, zarzavatul curatat si spalat, foile de dafin si piperul. Cand e fiarta se pun tarhonul, sarea si otetul. Se face putina prajeala cu boia si nitel ulei, pentru culoare, apoi se adauga oul batut si smantana.
  • Cozonac cu nuca

  • Maria Calugar, comuna Salistea
  • Ingrediente: aluatul: un kg faina, coaja de la doua lamai, o lingurita de sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, 3 oua, 200 g zahar, 100 ml ulei, 200 g unt, drojdie, apa, lapte; umplutura: un kg nuca macinata, 300 g zahar, esenta de rom.
  • Preparare: Se dizolva drojdia cu putin zahar si niste faina intr-o ceasca de lapte caldut si se lasa la dospit 10-15 minute. Separat, in faina cernuta si lasata la temperatura camerei se face un caus in care se pun ouale, untul, zaharul, mirodeniile si se framanta adaugand laptele putin cate putin. La urma se pune uleiul putin incalzit si se framanta bine pana se incorporeaza. Se lasa la dospit o ora, apoi se intinde intr-o patura groasa, se pune umplutura si se ruleaza. Se mai lasa la dospit si se da la cuptor, in forma, pentru o ora si jumatat - doua ore, nu inainte insa de a se unge cu ou.
  • Placinta de tofan

  • comuna Daia Romana
  • Ingrediente:
  • aluatul: faina, apa, sare si drojdie; umplutura: tofan (branza) proaspat de vaca, oua, sare si marar tocat.
  • Preparare: Se face aluatul in proportiile indeobste folosite pentru placinta si se lasa la dospit cam doua ore. In acest timp se amesteca ingredientele pentru umplutura. Se ia cu lingura putin aluat, se intinde rotund, gros cam de-un deget, cu sucitorul pe un fund de lemn presarat cu faina. Se ia o lingura de compozitie si se unge aluatul. Se impatureste o data si se prajeste la foc iute in untura de porc.
  • Tocana de porc cu cir si mamaliguta

  • Maria Calugar, comuna Salistea
  • Ingrediente:
  • 500 g pecie de porc afumata, 300 g carnati afumati, 200 g grasime, o lingurita de boia, 200 g ceapa, sare, 200 g cir de la mamaliga, 200 ml apa.
  • Preparare: Se taie carnea si carnatii in cubulete. Se pune grasimea intr-o cratita, ceapa tocata, carnea si boiaua. Se dustulesc toate, se adauga apa. Cand carnea e fiarta se pun cirul si sarea si se mai dustuleste 10-15 minute.
  • Covasat ca la Daia Romana

  • comuna Daia Romana
  • Ingrediente:
  • trei-patru litri de lapte dulce, o lingura de covasala (iaurt).
  • Preparare: Se fierbe laptele, se lasa la racit, dar nu mult, ci doar cat sa fie potrivit de cald, circa 45-50ÞC. Intr-o cana se pune o lingura de covasala, care se bate cu putin lapte dulce. Se toarna peste restul laptelui si se amesteca bine. Se pune in oale de pamant si se lasa la covasat mai la caldura pentru doua-trei ore. Apoi se dau la rece.
  • Varsli din oaie si capra

  • Maria Calugar, comuna Salistea
  • Ingrediente:
  • un kg carne de oaie, un kg carne de capra, 250 g burta de porc, sare, piper, boia iute si usturoi dupa gust, mate de oaie.
  • Preparare: Carnea se dezoseaza, se sareaza si se lasa la macerat peste noapte. Se da de doua-trei ori prin masina de tocat pana devine ca o pasta. Separat se fierb oasele, iar zeama se va folosi la framantat. Cu cat se framanta mai mult si se foloseste mai multa apa, cu atat mai fragezi vor deveni varslii. Cu aceasta compozitie se umplu matele si se portioneaza in bucati de 40-50 g. Se pun bete in afumatoare, se da o flacara, iar dupa racire se da un fum. Se servesc fierti, cu mustar sau hrean.
  • Carnati proaspeti

  • Maria Calugar, comuna Salistea
  • Ingrediente:
  • un kg carne de porc, 400 g carne de vita, 25 g sare, un g piper macinat, doua g usturoi, o jumatate de pahar de apa calduta, mate de porc.
  • Preparare: Carnea de vita se da de doua ori prin masina de tocat, iar cea de porc doar o data. Se amesteca totul bine impreuna cu mirodeniile, apoi se adauga apa si se framanta din nou. Se umplu, nu prea indesat, matele curatate si spalate si se dau la rece.
  • Sfaturi

    TRASUL IN TEAPA. Copturile se verifica daca sunt gata folosind o tepusa din lemn. Se inteapa suprafata, iar daca e gata, tepusa ar trebui sa iasa cu usurinta fara urma de aluat pe ea. De asemenea, de te incumeti, se mai poate ciocani fundul tavii, iar daca suna gol, coptura e gata.

    REGULA DE... AURIU. Foile de placinta, fiind subtiri, necesita o atentie mult mai mare, din pricina ca se pot arde repede.
    Astfel, e nevoie sa verificam foarte des cuptorul. Iar atunci cand vedem ca suprafata s-a rumenit, devenind aurie, placinta e gata.
    ×