x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din nou, despre povestea cârnaților de Pleșcoi

Din nou, despre povestea cârnaților de Pleșcoi

de Magda Cristina Ursache    |    10 Oct 2014   •   23:26

Nu cred să fie pe lume ceva mai gustos decât... un blid cu mâncare pregătit "Ca la mama acasă". O ştiu asta şi invitaţii emisiunii cu acest titlu de pe TVR 3 Muntenia, o ştie şi realizatoarea Emilia Nicolaescu, pornită în călătorie, la sud de Carpaţi, pentru a afla cât mai multe reţete tradiţionale şi poveştile lor şi a le aduce dinaintea dumneavoastră. În ediţia de vineri, 5 noiembrie (de la ora 13:00), vom afla cum se pregătesc celebrii cârnaţi specifici pentru satul Pleşcoi de pe apa Buzăului chiar de la unul dintre cei care îi prepară după o reţetă de familie, dl Vasile Popescu.

Există o legendă, pe dealurile Buzăului, care spune că demult trăiau aici nişte haiduci şi că de la ei s-ar fi păstrat nişte reţete mai deosebite pentru pregătit pastramă şi cârnaţi. Cu această legendă a pornit acum trei ani Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi. Bădiţa Vasile Popescu a desluşit câteva adevăruri. "În legătură cu această legendă, într-adevãr bătrânii aşa zic, că haiducii furau oi, iar când potera îi urmărea, ca să poată să scape de marfă, le transformau în pastramă şi cârnaţi. Ce ştiu e că atunci când eram copil oamenii plecau la câmp sau la târg pregătiţi. Plecau oamenii la drum cu doi cârnaţi de Pleşcoi în buzunar, să aibă ce mânca, iar la oraş cumpărau câţiva covrigi de Buzău şi se îndestulau." Cârnaţii se fac din carne de oaie sau două treimi carne de oaie şi o treime carne de vită, usturoi, ardei iute, cimbru şi maţ subţire de oaie. În mod normal, cârnatul de Pleşcoi se pregăteşte numai din carne de oaie, dar în cazul în care aceasta este prea grasă, adică are mai mult seu, compoziţia se drege cu carne de vită, însă fără a depăşi proporţia de 2 la 1. După ce carnea de oaie este curăţată de pe oase, într-un ceaun se fierb oasele şi cu zeama rezultată, călduţă, se frământă carnea tocată în care se adaugă usturoi, ardei iute sau cimbru. Este ideal să fie folosit ardei iute, roşu. Cu această compoziţie vor fi umplute maţele de oaie. Cârnaţii vor fi apoi uscaţi şi afumaţi, ei putând fi serviţi atât cruzi, cât şi pregătiţi la tigaie sau la grătar.


CARNEA SĂRATĂ ÎN VIU
Ce au cârnaţii aceştia de la Pleşcoi atât de special? La fel ca şi în cazul ovinelor din Pauillac, regiunea Gironde (Franţa), carnea animalelor are un gust special. Iar dacă "agneau de Pauillac" are deja AOC (appellation d'origine contrôlée), oile de la Pleşcoi ar merita şi ele. Pentru că, în vreme ce în Pauillac gustul cărnii devine deosebit pentru că ovinele pasc pe o păşune foarte aproape de mare, care creşte pe un sol saturat de sare, oile noastre de la Berca păşunează de asemenea într-un loc special. Dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol importante zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei se depun în permanenţă cristale de sare pe întreaga vegetaţie colinară. Oile sunt hrănite astfel cu o vegetaţie semisărată, iar carnea capătă o savoare deosebită. Gustul ei devine mai sărat, mai suculent, mai fraged.
 

×